MENU

NASA: Ο σεισμός στο Νεπάλ άλλαξε την ατμόσφαιρα της Γης

Ο σεισμός στο Νεπάλ, όχι μόνο αφαίρεσε τη ζωή περισσότερων από 7.500 ανθρώπων αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 14.000 τραυματίες
και κατέστρεψε ολόκληρες πόλεις, αλλά έχει επηρεάσει και την ατμόσφαιρα ολόκληρου του πλανήτη μας, επιβεβαίωσε η NASA.

Τα δεδομένα του «λογισμικού» που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Jet της NASA, αποκαλύπτουν ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το Νεπάλ στις 25 του Απριλίου δημιούργησε κύματα ενέργειας που διείσδυσαν στην ανώτερη ατμόσφαιρα της Γης, διαταράσσοντας την κατανομή των ηλεκτρονίων στην ιονόσφαιρα, μίας περιοχής περίπου 60 1.000 χιλιόμετρων από την επιφάνεια της Γης. Αυτές οι διαταραχές έχουν εντοπιστεί χάρη στα σήματα που διαβιβάζονται από το σύστημα GPS και έχουν ληφθεί από έναν δέκτη που βρίσκεται κοντά στο Νεπάλ.





Ως αποτέλεσμα, έχουν καταχωρηθεί ορισμένες αλλαγές στην ιονόσφαιρα οι οποίες διερευνώνται αυτή τη στιγμή, με τον ίδιο τρόπο που εξετάζονται άλλοι φυσικοί κίνδυνοι, όπως οι εκρήξεις ηφαιστείων ή τα τσουνάμι. 


Οι επιστήμονες φαίνεται να θεωρούν ότι τα δεδομένα που κατέχουν, μπορεί να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων μοντέλων για τη διάδοση των κυμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μελλοντικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι και άλλες φυσικές καταστροφές που, προς το παρόν, είναι δύσκολο να ανιχνευθούν ή να προβλεφθούν.

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί αν αυτές οι αλλαγές στην ιονόσφαιρα μπορεί να έχουν επιπτώσεις -και ποιούς είδους- στην ατμόσφαιρα, στον άνθρωπο, τα ζώα και γενικότερα στον πλανήτη.