MENU

Χτυπά «κόκκινο» ο Δείκτης Ειρήνης σε όλο τον κόσμο

Του Γιώργου Παυλόπουλου. Τεράστιο αποδεικνύεται το κόστος των πάσης φύσης βίαιων συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων για την παγκόσμια οικονομία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του βρετανικού
Ινστιτούτου για την Οικονομία και την Ειρήνη, στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσίασε χθες, πόλεμοι, εμφύλιες διαμάχες, τρομοκρατία, βίαιες διαδηλώσεις ανέβασαν πέρυσι τον... λογαριασμό στο δυσθεώρητο ύψος των 14,3 τρισ. δολαρίων, σε ένα ποσό δηλαδή που αντιστοιχεί στο 13,4% του παγκόσμιου ΑΕΠ -ή, με άλλα λόγια, ισοδυναμεί με το σύνολο του ΑΕΠ της Βραζιλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας!
Από αυτό το κόστος, το 43% αφορά στρατιωτικές δαπάνες, το 27% προέρχεται από τις ανθρωποκτονίες και τα βίαια εγκλήματα και το 18% τις δυνάμεις ασφαλείας στο εσωτερικών των χωρών. Όσο για τους κυανόκρανους και τις διάφορες ειρηνευτικές αποστολές, το μερίδιό τους στο συνολικό ποσό ανέρχεται μόλις και μετά βίας στο 0,17%...
Πολλαπλάσιοι θάνατοι
Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα και όσον αφορά τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Κι αυτό διότι από το 2010 μέχρι το 2014, ο αριθμός των θανάτων για τους οποίους ευθύνονται τα παραπάνω βίαια φαινόμενα έχει αυξηθεί κατά 3,5 φορές, καθώς από τις 49.000 έφτασε τις 180.000 και συνεχίζει να ανεβαίνει -με τους 20.000 να αποτελούν θύματα τρομοκρατίας (σε 69 χώρες), που είναι αυξημένα κατά 9%.
Παράλληλα δε, περίπου το 1% του πληθυσμού της γης -κάπου 75 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν αναγκαστεί να γίνουν πρόσφυγες, εγκαταλείποντας τον τόπο τους, είτε για άλλη περιοχή στην ίδια χώρα είτε διαφεύγοντας εκτός συνόρων (γεγονός που εξηγεί και το τεράστιο κύμα των προσφύγων στη Μεσόγειο και άλλες περιοχές).
Πρέπει να σημειωθεί, βεβαίως, ότι όσον αφορά την κατάταξη των χωρών και τις επιδόσεις τους με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης (GPI), μπορούν να διατυπωθούν πάρα πολλές ενστάσεις. Βλέποντας τον σχετικό χάρτη, για παράδειγμα, μοιάζει λογικό το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι χρωματισμένη σε αποχρώσεις του πράσινου, κατέχοντας με την Ισλανδία, τη Δανία και την Αυστρία τις τρεις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια λίστα, αλλά και τις 15 από τις 20 πρώτες.
Επίσης, θα μπορούσε κανείς να αναγνωρίσει ως δίκαιο το «βαθύ κόκκινο» με το οποίο χαρακτηρίστηκαν περιοχές όπως η Ρωσία, η Ουκρανία, η Μέση Ανατολή και τμήμα της Αφρικής. Από την άλλη, όμως, προκαλεί εντύπωση το κίτρινο χρώμα που έχει επιλεγεί για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες, εμμέσως ή αμέσως, σε όλες τις πολεμικές συγκρούσεις ανά τον πλανήτη, ενώ στο εσωτερικό τους γνωρίζουν μια άνευ προηγουμένου ρατσιστική αστυνομική βία κατά των μαύρων, με δεκάδες καταγεγραμμένες εν ψυχρώ δολοφονίες. Να πρόκειται, άραγε, για αστοχία ή για κάτι άλλο;
Η Ελλάδα ουραγός της ειρήνης στην Ευρώπη
Τεράστιο το κόστος, αντιστοιχεί σε 1.208 δολ. ανά πολίτη και στο 4,7% του ΑΕΠ
Τυπικά, η Ελλάδα παρουσίασε πέρυσι σημαντική βελτίωση σε ό,τι αφορά τον Παγκόσμιο Δείκτη της Ειρήνης, καθώς «ανέβηκε» 22 θέσεις έναντι του 2013, καταλαμβάνοντας στην 61η θέση σε σύνολο 162 χωρών παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, ωστόσο, η χώρα μας παραμένει «ουραγός». Είναι ενδεικτικό ότι κατατάσσεται στην 32η θέση σε σύνολο 36 ευρωπαϊκών χωρών και είναι σε καλύτερη θέση μόνο από την Κύπρο, το Κόσοβο, την πΓΔΜ και την Τουρκία.
Σύμφωνα, μάλιστα, με την έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης, κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια, η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί, κυρίως λόγω της χειροτέρευσης των δεικτών που μετρούν στην πολιτική αστάθεια και τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και των μνημονίων.
Όσο για τη διασφάλιση της ειρήνης στη χώρα, φαίνεται πως κοστίζει «ακριβά» στην εθνική οικονομία, αφού το κόστος για την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας (αστυνόμευση, ένοπλες δυνάμεις κ.λπ.) ανέρχεται σε 13,3 δισ. δολάρια, ποσό που μεταφράζεται σε 1.208 δολάρια ανά πολίτη, ισοδυναμεί με ποσοστό 4,7% του ΑΕΠ και είναι από τα υψηλότερα σε όλο τον κόσμο.


imerisia