Προειδοποίηση Ρωσίας στη Σουηδία να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ευθέως απείλησε την Σουηδία ο Ρώσος πρέσβης στη Στοκχόλμη, μιλώντας για ρωσικά «αντίμετρα» αν η Σκανδιναβική χώρα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Σε συνέντευξή του σε σουηδική εφημερίδα, ο Ρώσος πρέσβης Βίκτορ Ταταρίνστεφ, είπε πως η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα έχει συνέπειες.

Παράλληλα είπε πως ο σουηδικός λαός δεν αποτελεί στόχο των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. «Ο πρόεδρος Πούτιν έχει πει πως θα υπάρξουν συνέπειες, πως η Ρωσία θα απαντήσει με στρατιωτικά μέσα και θα αναδιατάξει τις δυνάμεις της, αλλά και τους πυραύλους της. Οι χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται», είπε ο Ρώσος πρέσβης.

Πριν λίγους μήνες ακριβώς ανάλογη προειδοποίηση είχε απευθύνει το Ρώσος πρέσβης στην Κοπεγχάγη κατά της Δανίας, απειλώντας τη χώρα με πυρηνικά αντίποινα αν δεχτεί την εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκών αντιπυραυλικών συστημάτων. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοεί η Ρωσία είναι πως τρομοκρατώντας τους γείτονές της, τους φέρνει ολοένα και πιο κοντά στην «αγκαλιά» του ΝΑΤΟ.

Επίσης, οφείλει να συνειδητοποιήσει πως πέραν των ρωσικών συμφερόντων, η κάθε χώρα έχει δικαίωμα να ασκεί την πολιτική που εκτιμά πως προάγει το δικό της εθνικό συμφέρον. Οι απειλές θυμίζουν άλλες εποχές και άλλα καθεστώτα.