ESA: “αναστήθηκε” το Philae της Rosetta στον κομήτη 67P

Το ρομπότ Philae της μη επανδρωμένης αποστολής Rosetta -το οποίο θεωρείτο ότι είχε σβήσει για πάντα καθώς δεν δεχόταν τη ζωογόνοηλιακή ακτινοβολία για να τροφοδοτήσει της μπαταρίες
του- “αναστήθηκε” επτά μήνες μετά την προσεδάφισή του στον κομήτη 67P Churyumov-Gerasimenko, ανακοίνωσε χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA).

Τα πρώτα μηνύματα από το ξύπνημα του Philae έφτασαν στη βάση επιχειρήσεων του ESA στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας το Σάββατο 13 Ιουνίου.

“Το Philae είναι πολύ καλά.”, ανέφερε ο διευθυντής του προγράμματος Στέφαν Ουλαμέκ σε δήλωσή του στον ιστότοπο του ESA. “Μπορεί να λειτουργήσει υπό θερμοκρασία -35ºC και διαθέτει ενέργεια ισχύος 24 Βατ. Είναι έτοιμο για επιχειρήσεις” πρόσθεσε.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ρομπότ δέχεται αυξημένες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας, καθώς ο κομήτης πλησιάζει στον Ήλιο, με αποτέλεσμα τα φωτοβολταϊκά του να παράγουν επαρκή ενέργεια για να μπορέσει να στείλει δεδομένα στη Γη και να επανέλθει σε κατάσταση κανονικής λειτουργίας.

Καθώς βρισκόταν έως τώρα στη σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες του Philae, που επρόκειτο να τροφοδοτούν με ενέργεια το ρομπότ μετά την εξάντληση των μπαταριών του μερικές ημέρες μετά την προσεδάφιση, δέχονταν ηλιακό φως για πολύ λιγότερες από έξι με επτά ώρες ημερησίως που χρειαζόταν. Το Philae “έσβησε” στις 15 Νοεμβρίου, 60 ώρες μετά την προσεδάφισή του.

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως δείγματα που θα συλλέξει το Philae από το παγωμένο έδαφος του κομήτη θα αποκαλύψουν πολύτιμα στοιχεία για την εξέλιξη των πλανητών και ενδεχομένως για την εμφάνιση της ζωής. Οι βράχοι και οι πάγοι που αποτελούν τους κομήτες διατηρούν αρχαία οργανικά μόρια και λειτουργούν ως χρονοκάψουλα.