Νέα Στοιχεία Σοκ: Hφαιστίωνας και Μέγας Αλέξανδρος θαμμένοι στην Αμφίπολη; Eνδεχομένως η μεγαλύτερη ανακάλυψη ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Τον Μάρτιο του 2015, η κα Περιστέρη, σε συνέντευξη της είχε αποκαλύψει τη πιθανότητα, ο ένας εκ των νεκρών της Αμφίπολης, ο λεγόμενος "κοντούλης"
να ήταν αυτός στον οποίο αφιερώθηκε το μνημείο.
Ο δεύτερος τιμώμενος ένοικος του τάφου θα μπορούσε να είναι ο αποτεφρωμένος νεκρός στον οποίο ανήκουν τα 9 οστά, όπως αναφέρθηκε απο το Υπ. Πολιτισμού.
Το ότι το μνημείο ήταν αφιέρωμα σε δύο προσωπικότητες, ενισχύει η θέση των Σφιγγών, ποu κοιτάζουν η μία έξω και η άλλη προς τα μέσα όπως δήλωσε ο μελετητής Αντόνιο Κόρσο με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Λεφαντζή.
Η συμβολική στάση των Σφιγγών πιθανότατα να αποτελεί ένδειξη για 2 τιμώμενα πρόσωπα.
Η κα Παλιαδέλη τονίζει "...δεν μπορεί να ανήκει σε κάποιον 'κοινό θνητό' (...). Αποκλείω το ενδεχόμενο να προϋπήρχε ο τάφος και από πάνω του να πήγαν να έχτισαν το υπόλοιπο οικοδόμημα.
Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπές ταφικό μνημείο, συνολικά, που φιλοξένησε έναν πολύ σημαντικό άνθρωπο"
Η αρχαιολόγος Dorothy King ασχολήθηκε με το θέμα και συχνά πυκνά με παρεμβάσεις της , δημόσια , σχολίαζε την πορεία των ανασκαφών και είχε δηλώσει ότι, ο Ηφαιστίωνας είναι πιθανόν το τιμώμενο πρόσωπο αφού ο Αλέξανδρος πριν ξεψυχήσει είχε διατάξει ταφικό μνημείο για τον Ηφαιστίωνα. Σε μια απ'τις τελευταίες τις αναρτήσεις έιχε πει πως , είναι πολύ πιθανό, εαν τα οστά ανήκουν σε άνδρα, αυτός να είναι κάποιος "σαν τον Ηφαιστίωνα και ταυτόχρονα ο ο καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρος Μαυρογιάννης σε εισήγηση του υποστήριξε ότι ο Ένοικος του Τύμβου Καστά είναι ο Ηφαιστίωνας.

Οι επιγραφές που βρέθηκαν πιθανόν να αναγράφουν τον κατασκευαστή και τον λόγο που κτίστηκε το μνημείο και σίγουρα θα αναφέρουν ποιός-ποιοί είναι οι νεκροί του Τύμβου.
Ο empedotimos στην ανάρτηση του "Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ – ΤΟ ΜΑΤΙ... ΠΟΥ «ΒΓΑΖΕΙ ΜΑΤΙ»" προέβη σε μια μικρή ανάλυση των όσων πληροφοριών έχει συλλέξει και αναφέρει "Ο Ηφαιστείων πεθαίνει στα Εκβάτανα , μεταφέρεται μετά από κάποιους μήνες στην Βαβυλώνα όπου αποτεφρώνεται.
Ο Αλέξανδρος μόλις έμαθε τον θάνατο του Ηφαιστίωνα παραγγέλνει την κατασκευή ενός λαμπρού ταφικού μνημείου προς τιμήν του με σκοπό να εναποτεθούν τα οστά του εκεί. Σχετική τεκμηρίωση παρέχει η εισήγηση του καθηγητή κ.Μαυραγάνη. Μετά την αποτέφρωση τα οστά του μεταφέρονται στην Μακεδονία και συγκεκριμένα στην Αμφίπολη. Εκεί θάβονται μόλις ολοκληρώνεται ο τάφος .
Λίγους μήνες όμως μετά την αποτέφρωση του Ηφαιστείωνα πεθαίνει και ο Αλέξανδρος στην Βαβυλώνα και μεταφέρεται στην Αλεξάνδρεια όπου και θάβεται.
Όμως ο αρχικός προορισμός της σορού του Αλεξάνδρου ήταν η Μακεδονία όπως μας λέει ο Παυσανίας. Ενώ όμως όλοι υποθέτουν ότι ήταν οι Αιγές, ίσως το γεγονός ότι ο φίλος του και ισόθεος Ηφαιστείων είχε ταφεί στην Αμφίπολη (ή προορίζετο να ταφεί μιας και ο τάφος να μην είχε ακόμα ολοκληρωθεί) ο τελικός προορισμός του ήταν η Αμφίπολη.
Δεδομένου ότι ο τάφος ήταν ακόμα στο στάδιο κατασκευής (εκτιμάται ότι η κατασκευή του διήρκησε δύο χρόνια περίπου και «κατά σύμπτωση» η αρμάμαξα με την σορό του Αλεξάνδρου ξεκίνησε από την Βαβυλώνα δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου) ο ταφικός θάλαμος και ο κιβωτιόσχημος τάφος ετοιμάστηκαν για να υποδεχτούν και την σορό του Αλεξάνδρου. Για αυτό και ο κιβωτιόσχημος τάφος είχε τέτοιες διαστάσεις ώστε να υποδεχτεί και την τεφροδόχο με τον Ηφαιστίωνα και την σορό του Αλεξάνδρου. Έτσι στολίζεται με όλα εκείνα τα σύμβολα που αρμόζουν σε δύο αφηρωισμένους νεκρούς, ιδιαίτερα δε για τον Αλέξανδρο τοποθετούνται οι ρόδακες αλλά και το χαρακτηριστικό γαλάζιο μάτι στο άλογο του ψηφιδωτού (κατ’εμέ το αδιαμφισβήτητο και καταλυτικό χαρακτηριστικό που παραπέμπει στον Αλέξανδρο"