Μια σοβιετικής κατασκευής τεράστια γεννήτρια που χρησίμευε κάποτε για δοκιμές αντοχής αεροσκαφών σε κεραυνό, αλλά τώρα βρίσκονται σε
αδράνεια λόγω απαγορευτικού κόστους, ενεργοποιήθηκε και πάλι σε μια δοκιμή επίδειξης για το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.
αδράνεια λόγω απαγορευτικού κόστους, ενεργοποιήθηκε και πάλι σε μια δοκιμή επίδειξης για το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RT.
Η 6-μεγαβόλτ γεννήτρια, ένα από τα ισχυρότερα στο κόσμο, είναι σε θέση να παράγει αστραπές μήκους 200 μέτρων, και κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 έξω από τη Μόσχα, αλλά έπεσε σε αχρηστία μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.
Το φουτουριστικό συγκρότημα των μεταλλικών πηνίων – που είναι στην πραγματικότητα μια γεννήτρια Μαρξ, όχι ένα πηνίο Τέσλα – βρίσκεται απομονωμένο και ασφαλές σε ένα παρθένο δάσος, είναι ένα αντικείμενο λατρείας για τους εξερευνητές. Ομάδες με κάμερες και οτιδήποτε άλλο επισκέπτονται την περιοχή για να δούν από κοντά την γεννήτρια.
«Αν και όλοι νομίζουν ότι είναι ανενεργό, αυτό είναι λάθος» λέει ο Vladimir Sysoev επικεφαλής φύλαξης της εγκατάστασης στην RT. «Πολλοί που έρχονται να δούν την γεννήτρια από κοντά κινδυνεύουν από το ρεύμα που μπορεί να σκοτώσει ακαριαία»
Πράγματι, παρά τη φήμη του ως ένας εγκαταλελειμμένος χώρος, οι «Πύργοι Tesla» έχουν δραστηριοποιηθεί όλα αυτά τα χρόνια. Η επίδειξη που έγινε για το RT, έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2014.
Κάθε δοκιμή στη γεννήτρια (έστω και μόνο για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου) απελευθερώνει τόση ενέργεια όση 25.000 πρίζες μαζί, κάτι που το καθιστά αρκετά δαπανηρό σε κόστος.
Επιστήμονες, πολλοί από τους οποίους έχουν περάσει δεκαετίες στην εγκατάσταση, διατηρούν την ελπίδα ότι σύντομα θα γίνουν και άλλες επιδείξεις, όχι μόνο σε έναν πύργο αλλά σε όλους μαζί, λένε με ενθουσιασμό, που αν πράγματι γίνει αυτό θα είναι κάτι το καταπληκτικό.
Ηλίας Σιατούνης,