Εβδομαδιαία πτώση άνω του 2% για τη Wall Street

Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, επηρεασμένη τόσο από την κατακόρυφη υποχώρηση
στις τιμές των εμπορευμάτων, όσο και από μη ικανοποιητικά μεγέθη τριμήνου.
Ο Dow Jones ολοκλήρωσε την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 2,86%, ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής υποχώρησε κατά 0,92% διαμορφούμενος στο επίπεδο των 17.568,53 μονάδων. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (blue chips) γύρισε «αρνητικός» από την αρχή του έτους και μάλιστα για 21η φορά εντός του 2015.
Πτωτική κίνηση για την εβδομάδα και για τον S&P 500, ο οποίος αποδυναμώθηκε 2,2%. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημείωσε απώλειες 1,07% στις 2.126,64 μονάδες.
Αρνητική, τελικά, η εβδομάδα και για τον τεχνολογικό Nasdaq, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκειά της κατόρθωσε να «σπάσει» αρκετά ιστορικά ρεκόρ. Ο τεχνολογικός δείκτης εμφάνισε εβδομαδιαία πτώση 2,33%, ενώ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας υποχώρησε κατά 1,12% στις 5.088,53 μονάδες.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές είναι η συνεχιζόμενη υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων, η οποία αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις ξεκάθαρες ενδείξεις χαλάρωσης του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.
Ο χρυσός διαμορφώθηκε σε νέο χαμηλό πέντε ετών, αγγίζοντας το επίπεδο των 1.097 δολαρίων η ουγκιά, με τον δείκτη Gold Miners Index να υποχωρεί 2,5% και να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Ανάλογα αρνητική πορεία και για το πετρέλαιο, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 31 σεντς και να καταλήγει στα 48,14 δολάρια.
Απώλειες άνω του 7% για το ADR της Εθνικής Τράπεζας στα 0,9606 δολ.