MENU

Η ανεύρεση εξωγήινης ζωής μπορεί να αποδειχτεί άκρως επικίνδυνη για τον πλανήτη μας

Μπορεί να επαληθευτούν τα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας, αν ο ξένος πολιτισμός είναι κατά πολύ ανώτερος από τον δικό μας


«Να το σκεφτούμε διπλά, αν χρειαστεί να απαντήσουμε σε μηνύματα ύπαρξης ζωής από το διάστημα» καλούν σήμερα οι επιστήμονες, δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας μιας οργάνωσης υπό τον Στέφεν Χοκινγκ για την αναζήτηση μορφών ζωής και πέρα από την Γη. Οι επιστήμονες αυτοί υποστηρίζουν ότι η ιστορία της συνάντησης ενός αδύναμου και ενός προηγμένου πολιτισμού ποτέ δεν ήταν μία ευτυχής στιγμή. Ιδίως για τον αδύναμο πολιτισμό.

Ο καθηγητής Μάθιου Μπέιλς, του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, είναι ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως επιστήμονες στην αναζήτηση εξωγήινων μορφών ζωής. Αλλά επισημαίνει το αυτονόητο: αν ένας πολιτισμός ο οποίος βρίσκεται χιλιάδες έτη φωτός μακριά από την Γη μπορεί να στείλει σε εμάς τόσο δυνατά σήματα επικοινωνίας, είναι προφανές ότι ο πολιτισμός αυτός βρίσκεται σε πολύ πιο εξελιγμένο στάδιο από εμάς. Και αυτό ίσως μας οδηγήσει σε καταστροφή, αν οι δυο πολιτισμοί, ο δικός μας και ο ξένος καταφέρουν να έρθουν σε επαφή. Με τον χαμένο να είναι ο ανθρώπινος πολιτισμός.

Ο καθηγητής Μπέϊλς, επικεφαλής του προαναφερθέντος προγράμματος που χρηματοδοτείται από ένα fund 100 εκατ. δολαρίων ενός Ρώσου εκατομμυριούχου, λειτουργεί μέσω του ραδιοτηλεοσκοπίου Parkes, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και καλύπτει 10 φορές μεγαλύτερο ουρανό από τα μέχρι τώρα συστήματα.

Όπως όμως δηλώνει ο Αυστραλός καθηγητής, «Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι είδος μηνύματα να περιμένουμε. Δεν υπάρχει οδηγός χρήσης για το πως να βρεις εξωγήϊνους. Πρέπει να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτούμε τι είδους επαφή θα μπορούσε να μας στείλει ένς ξένος πολιτισμός».

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι οι εξωγήϊνοι θα μας στείλουν κάτι που θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε, όπως για παράδειγμα μια ακολουθία πρώτων αριθμών. Αλλά όπως λέει χαρακτηριστικά, θα έχουμε πεθάνει όλοι προ πολλού, μέχρι να βρούμε τον τρόπο να απαντήσουμε. Και οι τόσο μακρινοί εξωγήινοι να έχουν καταφέρει να πάρουν την όποια απάντησή μας.


ΠΗΓΗ protothema