Οι αλλαγές στη λειτουργία του ΣΔΟΕ φέρνουν νέο κύμα ατιμωρησίας - Θα χαθούν πολλές δεκάδες εκατομμύρια
ευρώ από πρόστιμα και φόρους.
Προς παραγραφή βαίνουν περίπου 35.000 σοβαρές υποθέσεις που θα παραμείνουν στο υπουργείο Οικονομικών και στα χέρια 250 ελεγκτών από τον επόμενο μήνα, ενόψει των επικείμενων αλλαγών στο ΣΔΟΕ.
Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου
Κι αυτό γιατί στο Μνημόνιο ορίστηκε η μεταφορά των αρμοδιοτήτων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΟΕ στη ΓΓΔΕ έως τις 30 Οκτωβρίου, με ενδιάμεσο σταθμό την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για τη μεταφορά 500 υπαλλήλων και 3.500 υποθέσεων έως τις 20 Σεπτέμβρη, ημερομηνία που αναβάλλεται λόγω εκλογών.
Υπάρχει όμως πληθώρα υποθέσεων (υπολογίζεται σε 35.000, χιλιάδες περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής - λίστες, πολιτικό χρήμα, εξοπλιστικά κτλ) που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο ΣΔΟΕ και οι οποίες δεν πρόκειται, όπως ρητά αναφέρεται, να μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ και δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθούν εγκαίρως από τους υπαλλήλους που θα μείνουν πίσω.
Η πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επεσήμανε το πρόβλημα μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι υποστηρίζοντας ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρόκειται να παραγραφούν. Σημείωσε μάλιστα ότι ο κίνδυνος παραγραφής υπήρχε και πριν λίγους μήνες επί υπουργείας της και για αυτό το λόγο ετοιμαζόταν νομοθετική παρέμβαση που δεν θα επέτρεπε παραγραφές, νόμος που πλέον δεν πρόκειται να ψηφιστεί.
Ειδικότερα, οι αλλαγές στο ΣΔΟΕ ήρθαν με το Ν. 4336/2015 που προβλέπει την ότι θα μετακινηθούν από το Σώμα, στην ΓΓΔΕ, οι φορολογικές και τελωνειακές αρμοδιότητες και θα μείνουν αυτές που ορίζει το Π.Δ 85/2005 και ο Ν. 3842/2010 οι οποίες τα προηγούμενα έτη δεν αποτελούσαν βασική προτεραιότητα (ενδεικτικά: το οικονομικό έγκλημα, ο έλεγχος κίνησης κεφαλαίων, ο έλεγχος κατοχής και διακίνησης απαγορευμένων ή υπό ειδικό καθεστώς ειδών και ουσιών, ο έλεγχος εθνικών και κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, η προστασία της δημόσιας περιουσίας, η ανάκτηση περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.λπ.).
Σχετικά με το θέμα του ΣΔΟΕ υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κύκλους των Συλλόγων Εργαζομένων και ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σε επιστολή του προς τις ομοσπονδίες εφοριακών και τελωνειακών, δεσμεύτηκε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα διάλυσης ή υποβάθμισης του ΣΔΟΕ, αντιθέτως το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για τη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος».
Τα προβλήματα που δημιουργεί η μετάβαση του ΣΔΟΕ από το υπουργείο Οικονομικών στην Γενική Γραμματεία, σύμφωνα με πηγές από το ΣΔΟΕ, είναι τα εξής:
- τι θα γίνει με το πλήθος των υποθέσεων που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ελέγχου;
- τι πρόκειται να συμβεί με τις υποθέσεις που έχει ολοκληρώσει το ΣΔΟΕ και απ’ τις οποίες προκύπτουν φόροι που δεν πρόκειται να βεβαιωθούν;
Εάν προγραμματιστεί εκ νέου ο έλεγχός τους απ’ τη ΓΓΔΕ, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη το ΣΔΟΕ θα αναβαθμιστεί, θα ενισχυθεί σε προσωπικό, εξοπλισμό κάθε είδους και θα λειτουργήσει για την δίωξη του Οικονομικού Εγκλήματος, στα πρότυπα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υπηρεσιών. Ήδη εξασφαλίστηκε η έναρξη διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα (HERCULES 2014-2020) από την χρηματοδότηση του οποίου, θα ενισχυθεί η υπηρεσία, με συστήματα X-RAY, θερμικές κάμερες και άλλο ελεγκτικό εξοπλισμό.
Μέχρι σήμερα είναι εξάλλου η διορία για κάθε εργαζόμενο στο ΣΔΟΕ να διατυπώσει γνώμη για το αν επιθυμεί να μετακινηθεί, προκειμένου μέρος του προσωπικού να μεταφερθεί μετά τις εκλογές στην ΓΓΔΕ.
Το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει αρχικά στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και μελλοντικά θα εξεταστεί η προοπτική λειτουργίας και σε άλλες πόλεις.