MENU

Τρέχα να σωθείς.. τώρα.Θα διορίσει υπουργό Μνημονίου – Τα πρόσωπα της νέας κυβέρνησης και ο νέος πρόεδρος της Βουλής

Πυρετώδεις είναι οι ρυθμοί στην Κουμουνδούρου, καθώς μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να αναδείχθηκε νικητής των εκλογών ωστόσο τα δύσκολα
είναι μπροστά, δεδομένου ότι το νέο μνημόνιο που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμοστεί. Αυτό άλλωστε είναι αδιαπραγμάτευτο από την πλευρά των δανειστών.
Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα έχει αρχίσει ήδη να στείνει την επόμενη κυβέρνηση, όπου σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ΑΝΕΛ θα αναλάβουν περισσότερα υπουργεία. Μάλιστα, στις πρώτες σκέψεις του κ. Τσίπρα για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος είναι να παραμείνουν αρκετά στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης στις θέσεις τους αλλά και να αξιοποιηθούν κάποιοι πετυχημένοι υπηρεσιακοί υπουργοί. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, στην κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο Νίκος Χριστοδουλάκης (υπηρεσιακός υπουργός Οικονομίας), οΓιώργος Χουλιαράκης (υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών), ο Γιάννης Μουζάλας (υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής), αλλά και ο Τρύφων Αλεξιάδης (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών).
Στο μεταξύ, ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεχθεί την εισήγηση να δώσει το χαρτοφυλάκιο της Παδείας στονΚώστα Γαβρόγλου. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι στο νέο υπουργικό σχήμα θα βρίσκονται οιΝίκος ΠαππάςΠάνος Σκουρλέτης και Νίκος Βούτσης, ενώ γίνονται σκέψεις και για υπουργοποίηση του Νίκου Φίλη.
Όσον αφορά στον Γιάννη Δραγασάκη, οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών λένε ότι ίσως γίνει Πρόεδρος της Βουλής, θέση για την οποία παίζει, όμως, και το όνομα του Νίκου Βούτση. Επισημαίνεται ότι -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- στην περίπτωση που ο κ. Δραγασάκης εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό ο κ. Τσακαλώτος να γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεδομένο θεωρείται πως υπουργείο θα αναλάβει κι οΧρήστος Σπίρτζης (πιθανότητα θα αναλάβει ρόλο στο υπουργείο Υποδομών).
Πάντως, βέβαιο θεωρείται ότι ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ δεν αποκλείεται να υπουργοποιηθεί και ο Τέρενς Κουίκ.

Ο… υπουργός Μνημονίου

Την ίδια στιγμή, όμως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται σοβαρά να δώσει κι ένα νέο χαρτοφυλάκιο σε υπουργό που θα επιβλέπει την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κομβικό ρόλο θα διαδραματίσουν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης αλλά και στις διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο ΓιώργοςΧουλιαράκης αλλά και ο Γιάννης Δραγασάκης, στην περίπτωση που δεν επιλεγεί για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Επίσης τον επόμενο υπουργό Οικονομικών αναμένεται να πλαισιώσουν οι κκ. Δημήτρης Μάρδας και Τρύφων Αλεξιάδης.

Τα υπόλοιπα υπουργεία

Σε περίπτωση που Νίκος Βούτσης γίνει πρόεδρος της Βουλής, για το υπουργείο Εσωτερικών προορίζεται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ή Πάνος Σκουρλέτης εάν αποφασίσει να μετακινηθεί από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.
Επίσης, στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να επιστρέψει ο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, στο Ανάπτυξης ο Γιώργος Σταθάκης, η Θ. Φωτίου και η Ράνια Αντωνοπούλου ως αναπληρώτριες υπουργοί., ο Χρ. Βερναρδάκης (αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης) Ν. Κοτζιάς (υπ. Εξωτερικών).
Για το υπουργείο Υγείας ακούγονται τα ονόματα του Π. Κουρουμπλή αλλά και του αν. υπουργού Γ.Ξάνθου. Οι στενοί συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, Αλ. Φλαμπουράρης και Ν. Παππάς αναμένεται να επανέλθουν στις θέσεις των υπουργών επικρατείας με τις αρμοδιότητες που κατείχαν στο παρελθόν όπως και η Όλγα Γεροβασίλη ως κυβερνητική εκπρόσωπος..
Τέλος θεωρείται πιθανή η επιστροφή του Γ. Πανούση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και του Π. Νικολούδη στο υπουργείο κατά της διαφθοράς.
Από τους ΑΝΕΛ εκτός του Πάνου Καμμένου και του κ. Κουίκ στο υπουργικό σχήμα αναμένεται να συμμετέχουν επίσης η Έλενα Κουντουρά καθώς και η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
crashonline