MENU

NTIMΠEIT ΚΕΝΕΝΤΙ vs ΝΙΞΟΝ: Αυτή ήταν η πρώτη τηλεοπτική «μονομαχία» στην ιστορία

26 Σεπτεμβρίου 1960 το πρώτο τηλεοπτικό debate στην ιστορία της πολιτικής και των πολιτικών σε ένα στούντιο του Σικάγο
με 70 εκατ. τηλεθεατές. Κένεντι vs Nίξον.
26 Σεπτεμβρίου 1960. Η τηλεόραση είχε μπει στο σαλόνι του μέσου Αμερικανού και η πολιτική ανακάλυπτε το μεγάλο όπλο, την «τηλεοπτική δημοκρατία». Σε ένα τηλεοπτικό στούντιο του Σικάγο συναντήθηκαν για πρώτη φορά on camera με τέσσερις δημοσιογράφους των μεγαλύτερων καναλιών απέναντί τους, ο Τζ. Φ. Κένεντι και ο Ρίτσαρντ Νίξον.
upl55efb76ea6a79
Ήταν το πρώτο τηλεοπτικό debate στην ιστορία της πολιτικής και των πολιτικών…70 εκατομμύρια Αμερικανοί ήταν συντονισμένοι για να ακούσουν επί μια ώρα τους δύο διεκδικητές του Λευκού Οίκου. Ένα λεπτό πριν «έπεφτε» διαφήμιση της νέας μάσκαρα της Maybelline…
upl55efb75e0b83b
Ο Ρίτσαρντ Νίξον, με την αυτοπεποίθηση ότι κέρδιζε στις δημοσκοπήσεις,  είχε αρνηθεί την φροντίδα του make up artist παρά το γεγονός ότι μόλις είχε βγει από το νοσοκομείο μετά από ένα άσχημο χτύπημα στο πόδι. Αυτή του… η απόφαση λέγεται ότι του στοίχισε ακριβά. Εμφανίστηκε κουρασμένος, , ιδρωμένος από το άγχος και με ένα κοστούμι που δεν ταίριαζε με το σκηνικό του στούντιο. Ο ιδιαίτερα φωτογενής, ηλιοκαμένος και άνετος Κένεντι επικράτησε. Το παράδοξο; Το debate μεταδίδονταν πανεθνικά και ραδιοφωνικά. Για τους ακροατές του ραδιοφώνου, νικητής ήταν ο Νίξον. Για τους τηλεθεατές ο Κένεντι.
upl55efb74cacc98
Οι προεδρικές εκλογές του 1960, στις ΗΠΑ, κρίθηκαν για περίπου εκατό χιλιάδες ψήφους ή 0,17% του εκλογικού σώματος! Ήταν η πιο μικρή διαφορά στην ιστορία.  Το 1960, το 87% των αμερικανικών νοικοκυριών είχαν τηλεόραση.  Οι περισσότεροι απ όσους άκουσαν την μονομαχία στο ραδιόφωνο ήταν φτωχοί αγρότες από το βαθύ νότο. Η εικόνα είχε κερδίσει… και μαζί το make up της πολιτικής.

crashonline