MENU

Σουπερ φάρμακο ανακηρύχτηκε η μαστίχα Χίου

Ως το καλύτερο φάρμακο του κόσμου ή αλλιώς ως super food ανακηρύχτηκε διεθνώς η ελληνική μαστίχα
και ανήκει πλέον στην κατηγορία των παραδοσιακών φαρμάκων φυτικής προέλευσης (HPMC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Τα καλά αυτά νέα ανακοίνωσε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε εκδήλωση για την μονογραφία της μαστίχας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο ξενοδοχείο «ElectraPalace» στην Πλάκα.



Την εκδήλωση «άνοιξε» με τοποθέτησή του ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος τόνισε πως «παρακολουθώ τα δρώμενα, τις διακρίσεις καθώς και την ανάπτυξη της δυναμικής της ένωσης. Από την πλευρά της κυβέρνησης, στοχεύουμε σε μια αναπτυξιακή πορεία με κεντρική ιδέα το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα στον αγροτικό τομέα ενώ και οι τιμές πρέπει να είναι οι ανάλογες».

Ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Ευθύμης Μονίαρος, στάθηκε στην παλαιότερη δέσμευση μεγάλων ποσών από την ΕΜΧ που τώρα πιάνει τόπο καθώς παρουσιάζονται κλινικές μελέτες και γίνεται διαπραγμάτευση από θέση ισχύος για τον ρόλο της μαστίχας. Για την αναγκαστικότητα της επιχείρησης υποστήριξε πως η ΕΜΧ πιστεύει ρητά σε αυτή αλλά δεν φοβάται την άρση της ενώ ως αντίβαρο για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κρίνει την αύξηση του 23% της παραγωγής που δεν εξάγεται.

Καταλυτική ήταν η συμβολή της καθηγήτριας ΦΜΣ Αθηνών και πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομάδας εργασίας, Φυτικών Μονογραφιών Φαρμάκων, Ιωάννα Χήνου, για τη μονογραφία της μαστίχας. Όπως τόνισε η κα Χήνου « Μέσω κοινής ντιρεκτίβας ξεκίνησε στην Ευρώπη το 2004 η εισαγωγή στο χώρο των φαρμάκων σκευασμάτων από φυτικά συστατικά. Ενώ αρκετά ελληνικά φυτά εισέρχονται σε αυτή την ομάδα ως φάρμακα, η μαστίχα εισήλθε μόλις πέρσυ λόγω της έλλειψης 30χρονης βιβλιογραφίας. Πλέον, η ρυτίνη της μαστίχας λογίζεται ως φάρμακο προβλημάτων δυσπεψίας ενώ για το δέρμα ως επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες ενώ η μονογραφία προβλέπεται για τα επόμενα 4 χρόνια, με το μέλλον της να είναι λαμπρό.

Ο διευθυντής έρευνας και ανάπτυξης της ΕΜΧ, Ηλίας Σμυρνιούδης, στάθηκε στην πολυθεραπευτική δράση της μαστίχας, αποδεδειγμένης από κλινικές μελέτες σε Χίο και Αγγλία ενώ ο δρ. Αλέξιος Λέανδρος, καθηγητής ΦΜΣ Αθηνών τόνισε πως η μαστίχα είναι ο καλύτερος χημικός μιας και στη ρυτίνη της διακρίνονται πάνω από 70 στοιχεία.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Mediterra, Κώστας Παχής, προανήγγειλε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του έτους, ενός ανεξάρτητου φορέα που αφορά την έρευνα για τη μαστίχα και υφιστάμενες εφαρμογές που θα αποτελέσουν τη γέφυρα ανάμεσα σε επιχειρήσεις που θέλουν να εκπαιδεύσουν και στην εκπαίδευση. Στόχος είναι από την εξαγωγή πρωτογενών να εξάγονται δευτερογενή και τριτογενή προιόντα πάντα προς όφελος των μαστιχοπαραγωγών.

Τέλος η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου στην δύσκολη αυτή εποχή όπου η ανεργία φουντώνει  καλεί τους νέους να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο προϊόν μιας και η ενασχόληση αυτή  μπορεί να τους αποφέρει σταθερό εισόδημα.   Οι 2.000 έλληνες παραγωγοί εξοικονομούν από την διάθεση της μαστίχας 10 εκ. ευρώ προ φόρων.  Ειδικότερα σύμφωνα με τους ισολογισμούς της Ένωσης,  η  μέση παραγωγή μαστίχας υπολογίζεται ότι είναι περί τους 150 τόνους το χρόνο με τους 110 να εξάγονται στο εξωτερικό ενώ οι υπόλοιποι 40 τόνοι να προωθούνται για την παραγωγή προϊόντων όπως η γνωστή Μαστίχα Χίου, το λικέρ μαστίχας, τα  προϊόντα διατροφής, ομορφιάς κ.λ.π .