MENU

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΚΟΠΕΙΟ» ΥΠΗΡΧΕ! Μάλιστα, ο Τσίπρας δεν ήταν… αρνητικός – Ποιο κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ξεσηκώθηκε

Μια από τις παραμέτρους ενεργοποίησης ενός Plan B, σε περίπτωση σύγκρουσης με τους εταίρους και ρήξης,
η οποία λοιδορήθηκε ακόμα και δημοσίως από κυβερνητικά στελέχη, αφορά στην περίφημη «εισβολή στο Νομισματοκοπείο» την οποία είχε εκπονήσει η Αριστερή Πλατφόρμα του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, το σχέδιο αυτό, ωστόσο, είχε παρουσιαστεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μην ήταν εξαρχής κατηγορηματικά απορριπτικός.
Τι αφορούσε το σχέδιο αυτό: την αξιοποίηση των χαρτονομισμάτων που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο Εθνικό Τυπογραφείο και αλλού, προκειμένου η χώρα να διέλθει ομαλά από μια μεταβατική περίοδο στην περίπτωση εξόδου από το ευρώ και μέχρι την εκτύπωση χρήματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την καταγραφή που είχαν κάνει οι εισηγητές του σχεδίου, στο Εθνικό Τυπογραφείο υπήρχαν 1,5 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 5 ευρώ, τα οποία είχαν τυπωθεί κατόπιν σχετικής άδειας από την ΕΚΤ και θα χρησιμοποιούνταν σταδιακά για αντικατάσταση φθαρμένων χαρτονομισμάτων. Από την ΕΚΤ είχε δοθεί άδεια για την εκτύπωση επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, κατί που δεν είχε γίνει λόγω έλλειψης χαρτιού. Από αυτά, τα 17 δισ. βρίσκονται στην Αθήνα και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε άλλα δυο σημεια στη χώρα, ενώ δεν είχει δοθεί έγκριση από την ΕΚΤ να δοθούν σε κυκλοφορία.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε, υποστήριζε ότι σε περίπτωση ρήξης με τους εταίρους, η Αθήνα θα μπορούσε να ζητήσει την άδεια της ΕΚΤ αν αξιοποιήσει τα χρήματα αυτά ως δανεισμό, προκειμένου να γίνει ομαλά η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Είχε προεξοφληθεί ωστόσο, ότι η απάντηση της άλλης πλευράς θα ήταν αρνητική. Σε αυτή την περίπτωση, το σχέδιο προέβλεπε τη λήψη απόφασης από το υπουργικό συμβούλιο να αναγνωρισθούν τα χαρτονομίσματα ως εθνικό νόμισμα και να χρησιμοποιηθούν για τις συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας μέχρι να τυπωθούν νέα νομίσματα.
Τις άμεστες και ισχυρότερες ενστάσεις στο σχέδιο εμφανίζεται να εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος προέβαλε το επιχείρημα ότι η ΕΚΤ, γνωριζοντας τους αριθμούς σειράς των χαρτονομισμάτων που είχε στείλει στην Ελλάδα, θα μπορούσε με απόφαση της να τα ακυρώσει και, πιθανόν, να ακυρώσει το σύνολο των ευρώ που κυκλοφορούσαν στην ελληνική επικράτεια, καθιστώντας επί της ουσίας άχρηστα.

crashonline