MENU

Το όπλο που μπορεί να χτυπήσει τη Βαγδάτη από απόσταση 200 μιλίων

Το φράγμα της Μοσούλης είναι το μεγαλύτερο έργο τέτοιου είδους στο Ιράκ, και βρίσκεται κοντά στην μεγαλύτερη πόλη που ελέγχει το ISIS στη χώρα.

Μια θανάσιμη απειλή υπάρχει στο Ιράκ αυτή τη στιγμή, κάτι που θα μπορούσε να σκοτώσει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες με ελάχιστη προειδοποίηση. Το όπλο έπεσε σύντομα στα χέρια των τζιχαντιστών το περασμένο καλοκαίρι, και εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο καταστροφής μεγάλου μέρους της χώρας.
Το φράγμα 750-μεγαβάτ της Μοσούλης είναι το μεγαλύτερο της χώρας, και ένα από τα πιο παραγωγικά στη Μέση Ανατολή. Αλλά η εγγύτητα του στη Μοσούλη, τη μεγαλύτερη ιρακινή πόλη του ISIS, έχει προκαλέσει εφιάλτες τόσο στη Βαγδάτη όσο και στην Ουάσινγκτον.
Χτισμένο κατά τη διάρκεια της εποχής του Σαντάμ, με αδύναμα θεμέλια γύψου, το φράγμα απαιτεί συνεχή συντήρηση και ενίσχυση με νωπό σκυρόδεμα. Χωρίς αυτές τις προσπάθειες, περίπου δέκα δισεκατομμύρια τόνοι νερού απειλούν να σαρώσουν τα μέρη κάτω από τον ποταμό Τίγρη, κωμοπόλεις και χωριά, με τις πλημμύρες να φτάνουν σε ακτίνα εκατοντάδων μιλίων. Το ύψος της πλημμύρας στη Βαγδάτη θα μπορούσε να φτάσει πάνω από δεκαπέντε πόδια, σύμφωνα με μια έκθεση. Μια μελέτη του Army Corps of Engineers των ΗΠΑ το 2006, που ονομάζεται «Το πιο επικίνδυνο φράγμα στον κόσμο» έχει εκτιμήσει ότι οι απώλειες σε άμαχο πληθυσμό μπορούν να φτάσουν στο μισό εκατομμύριο άτομα.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο διευθυντής του φράγματος αναγνώρισε ότι οι μάχες του περασμένου έτους κατέστρεψαν τη δομή του, σε διάφορους κρίσιμους τομείς, οι οποίοι τώρα κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Πράγματι, κατά τη διάρκεια των δέκα ημερών που το ISIS είχε τον έλεγχο του φράγματος, τον Αύγουστο του 2014, η τρομοκρατική οργάνωση απείλησε ακόμη και να το ανατινάξει.
Κούρδοι μαχητές έχουν αποσπάσει τον έλεγχο του φράγματος από το ISIS, αλλά οι περιστασιακές συγκρούσεις συνεχίστηκαν στην περιοχή, κρατώντας τους εργαζόμενους συντήρησης μακριά από την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.
Στις 16 Δεκεμβρίου, ο Ιταλός πρωθυπουργός —η Ιταλία έχει συμφέροντα στο φράγμα— ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αναπτύξει 450 επιπλέον στρατιώτες για την προστασία του φράγματος. Εν τω μεταξύ, η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη έχει αποδειχθεί αναποτελεσματική στην εξασφάλιση του φράγματος, όπως ακριβώς και οι στρατιώτες της αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί, στην υπεράσπιση της ζώνης του, ενάντια στο ISIS πέρυσι. Παρ “όλα αυτά, οι κούρδοι αξιωματούχοι κάλεσαν την ανεπαρκή σε ταμειακά διαθέσιμα, κυβέρνηση της Βαγδάτης, να δαπανήσει 250 – 500000000 δολάρια, προκειμένου να μετριάσει την καταστροφή.
Η Βαγδάτη έχει σαφώς επίγνωση των κινδύνων: Σύμφωνα με την μαρτυρία του Κογκρέσου το Σεπτέμβριο, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν προτρέψει την εκκένωση των χωριών που βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με το φράγμα.
Καθώς οι δυτικές και περιφερειακές δυνάμεις προσπαθούν να νικήσουν το ισλαμικό κράτος και να οικοδομήσουν ένα μικρό ποσοστό ασφάλειας στο Ιράκ, έχουν αναγκαστεί να επικεντρωθούν στην άμεση στρατιωτική απειλή από το ISIS. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία, τα πρώτα από το 1972, η Μις Ιράκ, αναφέρθηκε στην επισκευή του φράγματος ως βασική εθνική προτεραιότητα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συζητήσεις σχετικά με το Ιράκ και τον πόλεμο κατά του ISIS είναι τόσο συχνές ώστε να μην είναι χρήσιμες. Οι πολιτικοί και οι ειδήμονες διαφωνούν για στρατεύματα στο έδαφος και ζώνες απαγόρευσης πτήσεων και σπάνια φτάνουν σε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Όμως έτσι μοιάζει το να μάχεσαι και να νικάς: μικρά μέτρα, χωρίς δόξα, για να διαφυλάξουν την την υποδομή ενός έθνους, και να την κρατήσουν μακριά από το να χρησιμοποιηθεί ως μέσο τρομοκρατίας.
prisonplanet.gr