Ο χάρτης του ουρανού για το μήνα Ιανουάριο 2016

Πως αλλάζει η θέα του νυχτερινού ουρανού κατά τη διάρκεια του έτους
Καθώς η Γη κινείται κατά μήκος της τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο, ή σκοτεινή πλευρά του

πλανήτη  μας βλέπει σε διάφορες κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια του έτους.
Σε μια μέρα μόνο τα αστέρια δεν φαίνονται να έχουν αλλάξει πάρα πολύ, αλλά καθώς αλλάζουν οι εποχές, οι χειμερινοί αστερισμοί του Ωρίωνα και του Μεγάλου Κυνός, αντικαθίστανται το καλοκαίρι από την ελικοειδή ουρά του Σκορπιού και τα αστέρια του καλοκαιρινού τριγώνου.

Αυτή η επίδραση είναι πιο έντονη κοντά στον ουράνιο ισημερινό. Τα αστέρια που είναι πολύ κοντά  πάνω ή κάτω από τους πόλους, όπως ο Πολικός αστέρας ή τα αστέρια της Μεγάλης Άρκτου, παραμένουν ορατά όλο το χρόνο.


Πληροφορίες για παρατήρηση των άστρων τον Ιανουάριο

Η Αφροδίτη και ο Δίας κυριαρχούν στον πρωινό ουρανό αυτό το μήνα. Η Αφροδίτη είναι το πρωινό άστρο (Αυγερινός), ενώ ο Δίας που είναι πιο ψηλά στον ουρανό, είναι λιγότερο εκθαμβωτικός.
Ο πιο αμυδρός Άρης εμφανίζεται ανάμεσα τους. Ο Ερμής φαίνεται στον βραδινό ουρανό προς το τέλος του  μήνα, ενώ ο Κρόνος προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του στον πρωινό ουρανό.

31 Δεκεμβρίου : Πρωτοχρονιάτικος ουρανός
Κοιτάξτε χαμηλά στα ανατολικά για τη Σελήνη και τον Δία μετά τα μεσάνυχτα απόψε. Ο πλανήτης Δίας βρίσκεται πάνω από τη Σελήνη και φαίνεται σαν ένα λαμπρό αστέρι.

1 Ιανουαρίου : Η Γη στο περιήλιο.
Η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον Ήλιο για ολόκληρο το έτος. Ο πλανήτης μας θα είναι σε απόλυτη κοντινή απόσταση αύριο το απόγευμα περίπου 91.500.000 μίλια, το οποίο είναι περίπου 1.500.000 μίλια πιο κοντά απ’ ότι συνήθως.

2 Ιανουαρίου : Σελήνη και Άρης  
Η Σελήνη σχηματίζει μια μικρή ομάδα με ένα αστέρι και τον πλανήτη πριν από την αυγή αύριο.
Ο Άρης είναι πολύ κοντά στο κάτω αριστερό μέρος της Σελήνης και λάμπει σαν φωτεινό πορτοκαλί.
Ο μπλε – λευκός Spica, το πιο λαμπρό αστέρι της Παρθένου, είναι λίγο μακρύτερα προς τα κάτω δεξιά της Σελήνης.

3 Ιανουαρίου : Βροχή μετεωριτών Quadrantid
Η βροχή μετεωριτών Quadrantid είναι στα καλύτερα της απόψε στον αστερισμό του Βοώτη, στα σύνορα του Ηρακλή με τον Δράκοντα. Η Σελήνη είναι κοντά στο κέντρο αυτής της δράσης, όμως με τη λάμψη της θα εξουδετερώσει τους μετεωρίτες. Η βροχή αυτή μπορεί να παράγει μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα, αλλά η αιχμή της δεν διαρκεί περισσότερο από μερικές ώρες.

4 Ιανουαρίου : Στο Ταυ του Κήτους
Όταν ο Φράνκ Ντρέικ εγκαινίασε την πρώτη έρευνα για εξωγήινη νοημοσύνη το 1960, όπρώτος στόχος του ήταν το κοντινό αστέρι στο Ταυ του Κήτους. Το άστρο βρίσκεται στο νότιο ουρανό, όπως πέφτει η νύχτα, στο Κήτος, το θαλάσσιο τέρας. Είναι αρκετά φωτεινά για να τα δούμε με γυμνό μάτι.





Πηγή  :  StarDate – Nasa
Wikipedia, 
telescope.com