MENU

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει περιστροφή της Γης

Με τις παγκόσμιες θερμοκρασίες να αυξάνονται με πραγματικά πρωτοφανή ρυθμό, οι παγετώνες και τα στρώματα πάγου να λιώνουν, και τη στάθμη της θάλασσας να ανεβαίνει και έχει
 
 αρχίσει σιγά σιγά να καταπίνει  πόλεις και νησιά σε όλο τον κόσμο. 
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται  στην επιστήμονική κοινότητα επιβεβαιώνει ότι η αλλαγή της στάθμης της θάλασσας επηρεάζει επίσης και την περιστροφή της Γης.
 Με το πόσο ισχυρό είναι αυτό το αποτέλεσμα, οι ερευνητές έχουν ενδεχομένως λύσει ένα μακροχρόνιο αίνιγμα που ονομάζεται «αίνιγμα Μανκ."
Ο Walter Munk, ένας Αμερικανός φυσικός ωκεανογράφος που εδρεύει στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps στη Λα Χόγια, Καλιφόρνια, έγραψε ένα βιβλίο το 2002 που ανέδειξε μια υποτιθέμενη διαφορά ανάμεσα στην σταδιακή άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε σχέσει με την τήξη των πάγων και την περιστροφή της γης.Η αξονική περιστροφή της Γης θα αλλάξει ελαφρώς, αν η κατανομή της μάζας του πλανήτη αρχίζει να αλλάζει, η οποία περιλαμβάνει την αλλαγή που προκαλείται από τη μετακίνηση των κατεψυγμένων μαζών των νερών στην ξηρά και στη θάλασσα.
Ο Munk επεσήμανε ότι, από τον 20ο αιώνα η άνοδος της στάθμης της θάλασσας  θα έπρεπε να έχει ήδη προκαλέσει μια αλλαγή στην περιστροφή της Γης, ​​αλλά δεν υπήρχαν ακόμη επιστημονικές  παρατηρήσεις ώστε να το αποδείξουν.  
Μια ομάδα ερευνητών - με επικεφαλής τον Τζέρι Μιτρόβιτσα,καθηγητή γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ - αποφάσισε να ερευνήσει το μυστήριο. Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό  υπολογισμών και  μοντέλων υπολογιστών, και πιστεύουν ότι έχουν βρει την απάντηση σε αυτό το αίνιγμα κρυμμένο καλά ακόμη από την  τελευταία εποχή των παγετώνων.
Κατά την έναρξη της εν λόγω περιόδου, η παγκόσμια στάθμη της θάλασσας έπεσε δραματικά καθώς ο κόσμος είναι το νερό ήταν κλειδωμένο στους παγετώνες  σε όλο τον κόσμο. Στο τέλος, η μαζική τήξης είχε σαν αποτέλεσμα τα επίπεδα της θάλασσας θα αυξηθούν..
Αυτό  είχε σημαντική επίπτωση στην περιστροφή της Γης, πράγμα το οποίο ο  Μανκ συμπεριέλαβε  στην εργασία του το 2002.
 Πως  οι αλλαγές στη στάθμη της θάλασσας επηρέασαν την περιστροφή της 
Γης; 
Αυτή η νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι εκτιμήσεις του για το αποτέλεσμα της τελευταίας εποχής των παγετώνων ήταν εσφαλμένη. Επιπλέον, επιστήμονες προτείνουν ότι χρησιμοποίησε ένα  εσφαλμένο μοντέλο της εσωτερικής δομής του πλανήτη, και ότι το 20ο αιώνα η τήξη των πάγων  ήταν κατά 30 τοις εκατό λιγότερο σοβαρή από ό, τι υποστήριζε ο Μανκ.
Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, η ομάδα υπολογίζεται εκ νέου την επίδραση που η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα είχε στην περιστροφή της Γης.
Είναι γνωστό ότι η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται τουλάχιστον τα τελευταία 2.500 χρόνια. 
Αν και οι επιστήμονες δείχνουν ότι αυτή η επιβράδυνση εξηγείται εν μέρει από τις αλληλεπιδράσεις της λάβας στον  εξωτερικό πυρήνα της Γης και πιο πολύ στο, βραχώδη μανδύα της, μέρος αυτής της επιβράδυνσης μπορεί να οφείλεται και στη νέα εκτίμηση της ανόδου δηλαδή της στάθμης της θάλασσας μετά την τελευταία εποχή των παγετώνων.
Ένας τρόπος για να μετρήσει κανείς πόσο αλλάζει την περιστροφή της Γης είναι να συγκρίνουμε "Παγκόσμια Ώρα" (που μετριέται με ένα ατομικό ρολόι) και την εμφάνιση των εκλείψεων. Η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών μέτρων του χρόνου δείχνει πόσο περιστροφής της Γης μπορεί να έχει αλλάξει - ". Σφάλμα του ρολογιού" 
Από 500 BCE περιστροφή της Γης είχε σφάλματος ρολογιού, ή έχει "επιβραδύνθηκε," κατά 16.000 δευτερόλεπτα περίπου 4,5 ώρες. Από το ποσό αυτό, μια απώλεια 6.000 δευτερόλεπτα οφείλεται στα μεταβαλλόμενα επίπεδα της θάλασσας. Αυτό είναι ισοδύναμο με την απώλεια της 2.4 δευτερολέπτων ανά έτος. Η μελέτη αυτή αποδυκνύει πρώτη φορά ότι  η επιβράδυνση της περιστροφής της γης έχει να κάνει με την ανόδο της στάθμης της θάλασσας από την τελευταία εποχή των παγετώνων..