MENU

Μήπως "σκοτεινή ύλη" ή ένα αστέρι που ονομαζόταν Νέμεσις σκότωσε τους δεινοσαύρους;

H εξαφάνιση των δεινοσαύρων 66εκατομύρια χρόνια πριν  πιθανότατα προκλήθηκε από έναν κομήτη ή   μεγάλο αστεροειδή που χτύπησε  τη Γη.

 Όμως, δεδομένου ότι οι αστεροειδείς δεν χτυπούν συχνά τον πλανήτη μας , θα μπορούσε  να είναι πραγματικά αυτή η αλήθεια; Πολλοί επιστήμονες ερευνούν τώρα αν κάποιο άλλο κοσμογονικό γεγονός θα μπορούσε να είχει γίνει και είχε ως αποτέλεσμα να  αυξήσει τον αριθμό των κομητών στο παρελθόν, κάνοντας μια τέτοια σύγκρουση να έχει περισσότερες πιθανότητες.
Σε ένα πρόσφατο βιβλίο, Αμερικανός κοσμολόγος Lisa Randall δείχνει ότι ένας τεράστιος δίσκος  "σκοτεινής ύλης" - ένα είδος αόρατης ύλης που είναι πέντε φορές πιο πυκνή από ό, τι η «κανονική» ύλη - θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την εξαφάνηση των δεινοσαύρων. Όταν σαρώνε στο παρελθόν το ηλιακό μας σύστημα ένας τέτοιος δίσκος θα μπορούσε να είχε προκαλέσει μια μικρή διαταραχή στο διάστημα, που ανέρχονταν σε ένα τρεμόπαιγμα στην βαρυτική δύναμη που μπορεί να είχε επηρεάσει τους κομήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος της ζώνης Kuiper ή το Νέφος του Oort  και να τους στείλει προς τη Γη.
Αλλά πόσο αξιόπιστη είναι αυτή η θεωρία; Και άλλα κοσμολογικά γεγονότα που θα μπορούσαν να εξηγήσουν το θέμα αυτό;
Μια δύσκολη ερώτηση
Τοποθέτηση αστροφυσικών και κοσμολογικών στοιχείων δείχνουν ότι υπάρχει πολύ περισσότερη σκοτεινή ύλη στο Γαλαξία μας από ότι κανονική ύλη. Παρά το γεγονός ότι είναι αόρατη, ξέρουμε ότι είναι εκεί, λόγω της βαρυτικής έλξης που έχει σε αντικείμενα γύρω από αυτή.
Το γεγονός ότι είναι σκοτεινή απλά σημαίνει ότι δεν εκπέμπει ή απορροφά το φως, γεγονός που την καθιστά δύσκολο να εντοπιστεί. Οι περισσότεροι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι το θέμα αυτό, το οποίο είναι  μέρος των γαλαξιών μας και τα σμήνη των γαλαξιών,κινούνται αργά, και είναι "κρύα" (επειδή ταχέως κινούμενα σωματίδια είναι ζεστά).
Είναι πίσω σου. Elenarts
 Για να έχει μια επίδραση σε εμάς, θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν περίπου με το ορατό μέρος του δίσκου του Γαλαξία μας, έτσι ώστε το ηλιακό σύστημα να ταλαντεύεται γύρω από αυτό καθώς ταξιδεύει γύρω από το γαλαξιακό κέντρο. Αλλά αυτό είναι προβληματικό διότι για να είναι σε θέση να εξηγήσει τις παρατηρήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής, οι κοσμολόγοι πιστεύουν ότι η σκοτεινή ύλη θα σχηματίσει μεγάλα σφαιρικά φωτοστέφανα γύρω από τους γαλαξίες και όχι δίσκους.
Για να πάρετε μια ιδέα γύρω από αυτό, πρέπει να κάνουμε τη σκοτεινή ύλη πιο πολύπλοκη  από ό, τι ήδη είναι.για να αποδυκνύει  ότι υπάρχουν περισσότεροι από έναν τύπο  σκοτεινής ύλης, με τη μορφή μιας  «πρόσμιξης», η οποία λέει θα μπορούσε να περιλαμβάνει 5-10% του συνόλου σκοτεινής ύλης.
 Αυτό το είδος της σκοτεινής ύλης είναι διαφορετικ'ο, διότι μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ίδιο ακριβώς τρόπο όπως  κάνει η κανονική ύλη. Ενώ στην πλειοψηφία της η σκοτεινή ύλη μπορεί να ρέει από μέσα της χωρίς διακοπή, αυτή η ειδική λεγόμενη «dissipative" σκοτεινή ύλη μπορεί η ίδια να σταματήσει από  να κινείται και σχηματίζοντας έτσι ένα γαλαξιακό δίσκο, όπως και η κανονική ύλη. Όμως, όπως παραδέχεται ο Randall σε ερευνητικό στάδιο και δεν ξέρουμε με σιγουριά ότι η σκοτεινή ύλη θα σχηματίσει ένα δίσκο.
Ακόμα κι αν το έκανε, δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο αυτός ο σκοτεινός δίσκος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ορατό δίσκο του Γαλαξία,  για να εξαπολύσει ένα τεράστιο κομήτη προς τη Γη.
Νέμεσις
Ο Ράνταλ είναι ένας παγκοσμίου φήμης κοσμολόγος, οπότε η πρότασή του είναι σίγουρα αξιόπιστη. Υπό την προϋπόθεση ότι το μοντέλο δεν θα έρχονταν σε αντίθεση με τις μελλοντικές παρατηρήσεις,Ο  Ράνταλ πιστεύει ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα κατά την οποία το σενάριο θα  μπορούσε πραγματικά να οδηγήσει σε αύξηση  τους κομήτες και αστεροειδείς που χτυπούν τη γη.
 Η ομάδα του Randall ισχυρίζεται ο επηρεασμός των κομητών  μπορεί να συμβαίνει  ανά 35εκατομμύρια  χρόνια περίπου, ο οποίος θα μπορούσε να εξηγήσει  περιληπτικά τις μαζικές εξαφανίσεις.
 Μια άλλη πρόταση που έχει υποβληθεί είναι ότι ο ήλιος έχει ένα δορυφόρο άστρο, που ονομάζεται Νέμεσις. Nemesis είναι  αχνόκόκκινος  καφέ νάνος σε τροχιά γύρω από τον ήλιο σε απόσταση περίπου 1,5 έτη φωτός.
 Κάθε 25εκατομμύρια χρόνια κάνει ένα πέρασμα κοντά στον ήλιο, το οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη δραστηριότητα των κομήτών λόγω της βαρυτικής έλξης .

Αυτό δεν είναι μια παράλογη υπόθεση, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των αστεριών ανήκουν σε συστήματα με πολλαπλά αστέρια. 

Ωστόσο, καφέ νάνοι είναι σχετικά σπάνιοι και το άστρο Νέμεσις δεν έχει παρατηρηθεί (ακόμα).

Ωστόσο, η θεωρία αυτή δεν είναι απίθανη και θα πρέπει να λαμβάνετε σοβαρά  υπόψη κατά την διαδικασία των παρατηρήσεων. 

Και  περισσότερο, χρησιμεύει για να μας θυμίζει ότι η  φυσική και η κοσμολογία αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της φύσης που μπορεί να επηρεάσουν ακόμα και την ίδια την ύπαρξη της ζωής μας στη Γη.