Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που κυκλοφόρησαν, Αμερικανική πολυεθνική εταιρία θα κατασκευάσει στην Ελλάδα τρία μεγάλα εργοστάσια συλλογής και μεταποίησης ελαιολάδου
. Για το σκοπό αυτό έχει ήδη καταθέσει πρόταση σε συγκεκριμένες περιφέρειες, που αποτελούν τα χρυσορυχεία ελαιολάδου στην Ελλάδα.
Στο στόχαστρο της έχει την Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Στο στόχαστρο της έχει την Κρήτη, την Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο.
Κάτι τέτοιο θα καταστρέψει τα μικρά ελαιοτριβεία, όχι μόνο επειδή θα συγκεντρώνει το σύνολο της τοπικής παραγωγής, αλλά ένα μικρό ελαιοτριβείο, δεν θα μπορεί να επιβιώσει, γιατί θα υπάρχουν προϋποθέσεις, όπως η διαχείριση αποβλήτων και ο βιολογικός καθαρισμός, τις οποίες προϋποθέσεις, δεν θα μπορεί να ικανοποιήσει, λόγω αυξημένου οικονομικού μεγέθους, μια μικρή μονάδα. Μέσα σε μια νύχτα θα σβήσουν οι μικρές επιχειρήσεις. και θα σβηστούν από το χάρτη 2750 Ελληνικά ελαιοτριβεία.
Επιπλέον ο κίνδυνος μονοπωλίου είναι ξεκάθαρος και η τιμή του ελαιολάδου θα εκτιναχθεί στα ύψη. Πρόβλημα θα υπάρξει και με την ποιότητα του Ελληνικού ελαιολάδου, καθώς το συντριπτικό του πλεονέκτημα, που είναι η χαμηλή του οξύτητα σε σχέση με το αντίστοιχο Ισπανικό και Ιταλικό θα χαθεί, λόγω της καθυστέρησης άμεσης μεταφοράς των ελιών στο κεντρικό εργοστάσιο και μεταποίησής του, πράγμα που τώρα επιτυγχάνεται άμεσα, λόγω της μεταφοράς της παραγωγής στα κατά τόπους ελαιοτριβεία και της πιο σύντομης τυποποίησής του.
Δυστυχώς με τα λεγόμενα fast truck υπάρχει περίπτωση να παρακαμφθεί ακόμα και η έγκριση των Περιφερειακών Συμβουλίων με αποτέλεσμα να περάσει κάτι τέτοιο αν η επένδυση είναι πάνω από 100 εκ. ευρώ.
Έτσι η Νέα Τάξη μετά τις επιδοτήσεις για κάθε ρίζα αμπελιού που ξερίζωναν οι παραγωγοί από τα αμπέλια τους εξαφανίζοντας τα περισσότερα αμπέλια από τη χώρα, μας στερεί και το δεύτερο αγαθό που έδωσαν οι Ελ στους Έλληνες. Το ελαιόλαδο.