MENU

«Ο Τσίπρας συγκρότησε ομάδα ειδικών αποστολών για έκδοση νομίσματος, διαπραγμάτευση με Ρωσία, προμήθεια καυσίμων-κρέατος-φαρμάκων»

H «Καθημερινή της Κυριακής» διατείνεται πως ειδική ομάδα που είχε συγκροτηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα είχε επισκεφθεί δύο εταιρείες που ειδικεύονται στην έκδοση νομισμάτων,
διερευνώντας το ενδεχόμενο νέου νομίσματος στην Ελλάδα κατά την κορύφωση της κρίσης με την Ευρώπη, το περασμένο καλοκαίρι.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε συστήσει μυστική ομάδα ειδικών αποστολών. Ανάμεσα σε αυτές ήταν η διαπραγμάτευση με τη Μόσχα για το άνοιγμα πιστωτικής γραμμής – εν γνώσει του Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά εν αγνοία του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Τσίπρας υποστηρίζεται πως είχε απορρίψει ήδη το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς θεωρήθηκε ότι η αντίδραση κυρίως των συνταξιούχων αν πληρώνονταν με IOUς, θα ήταν εκρηκτική.
Η ίδια ομάδα είχε κάνει δύο ταξίδια σε δύο διαφορετικές ηπείρους για επίσκεψη σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην έκδοση νομισμάτων. Από τα ταξίδια αυτά προέκυψε πως θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένα μήνα από τη στιγμή που θα δινόταν η εντολή προκειμένου να κυκλοφορήσει το νέο νόμισμα.
Είχαν επίσης γίνει αποστολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, ώστε να συναφθούν συμφωνίες για την προμήθεια καυσίμων, μοσχαρίσιου κρέατος και φαρμάκων. Οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν αναλάβει αυτές τις επαφές, μέχρι και την εβδομάδα του δημοψηφίσματος, συνειδητοποίησαν -πάντα κατά το ίδιο δημοσίευμα- ότι ο πρωθυπουργόςδεν επιθυμούσε την ενεργοποίηση κανενός εξ αυτών των σχεδίων. Ο ίδιος φοβήθηκε δύο πράγματα: την αποχώρηση κορυφαίων μελών της κυβέρνησης και ενδεχόμενη προσχώρησή τους σε οικουμενική χωρίς τη συμμετοχή του, καθώς και την πιθανότητα κοινωνικής εξέγερσης.
koutipandoras