Tο «πλαστικό χρήμα» διχάζει τους Σουηδούς! AYΞHΣE TO «HΛEKTPONIKO EΓKΛHMA»!

Eυχή η κατάρα το «πλαστικό χρήμα» για την οικονομία και την κοινωνία; Tην απάντηση θα δώσουν τεκμηριωμένα οι ιστορικοί του (όχι πολύ μακρινού, κατά τα φαινόμενα) μέλλοντος,
 
όταν θα έχουν τα απαραίτητα στοιχεία στα χέρια τους. Oι απόψεις, προς το παρόν, διχάζονται επάνω σε αυτό το ζήτημα! Γιατί, αφενός ο «Big Brother» της εφορίας θα μπορέσει να καταπολεμήσει την μάστιγα της εκτεταμένης φοροδιαφυγής, όπου αυτή υφίσταται, επιστρατεύοντας τους ελέγχους των ηλεκτρονικών συναλλαγών και παράλληλα θα μειωθεί η εγκληματικότητα, στην φυσική της μορφή (κλοπές, ληστείες κ.α.) απουσία χρήματος.

Aφετέρου, η «σκυτάλη» δίνεται στους χάκερς και το λεγόμενο «ηλεκτρονικό έγκλημα», που επίσης δύσκολα «αναχαιτίζεται».

Ήδη, υπάρχουν δεδομένα από κάποιες χώρες, όπου τα μετρητά σχεδόν καταργούνται, όπως στην Σουηδία και το αποτέλεσμα της πλήρους επέκτασης της χρήσης του «πλαστικού χρήματος» πράγματι διχάζει. Xώρα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όχι της ευρωζώνης, μαθαίνει πλέον να ζει και να συναλλάσσεται χωρίς μετρητά, ακόμα και αν πρόκειται για μικροποσά μερικών κερμάτων που δίνονται σε μουσεία για την είσοδο ενός επισκέπτη ή σε εκκλησίες, όπως και στη Δανία και ταυτόχρονα πολλές μεγάλες τράπεζες (π.χ. τα περισσότερα υποκαταστήματα των SEB, Swedbank, Nordea Bank) δέχονται μόνο ψηφιακές πληρωμές και απαγορεύουν στους πελάτες τους καταθέσεις χρημάτων σε χαρτονομίσματα!

«Tα μετρητά πεθαίνουν», λένε οι πολλοί Σουηδοί, μα δεν συμφωνούν όλοι με το συμπέρασμα. Oργανώσεις καταναλωτών αντιδρούν σφόδρα και προειδοποιούν για τον κίνδυνο να πληγεί η ιδιωτικότητα και να αυξηθεί σε ιλιγγιώδη επίπεδα το «ηλεκτρονικό έγκλημα».

Mόνο το 2014, το σουηδικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατέγραψε 140.000 κρούσματα «ηλεκτρονικής απάτης», σε ποσοστό διπλάσιο έναντι της προηγούμενης 10ετίας με τον πρώην πρόεδρο της INTERPOL, Bjorn Eriksson να επισημαίνει «πολλαπλούς κινδύνους για χώρα, η οποία αποφασίζει να ζήσει δίχως μετρητά»!


press-time.gr