Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, αναφορικά με την προμήθεια 1.150 οικίσκων για την προσωρινή στέγαση
προσφύγων, κατέθεσαν οι βουλευτές με το Ποτάμι Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Μαυρωτάς, Γιώργος Αμυράς και Ιάσονας Φωτήλας.
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές: «Η προμήθεια, που μυρίζει σκάνδαλο, είχε αρχικό προϋπολογισμό 14 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που χαρακτηρίζεται «εξωφρενικό» από παράγοντες της αγοράς και διενεργήθηκε χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες».
Οι βουλευτές αναφέρουν ότι: «Η κυβέρνηση, η οποία τότε κώφευσε στις προειδοποιήσεις μας, έρχεται σήμερα να προμηθευτεί containers για τη στέγαση προσφύγων, με έναν αρχικό προϋπολογισμό ύψους 14.145.000 ευρώ, τουτέστιν 12.300 ευρώ ανά οικίσκο τύπου container εμβαδού 25 τ.μ. Σύμφωνα όμως με παράγοντες της αγοράς, το εν λόγω τίμημα κρίνεται υψηλό όταν η λιανική τιμή για ένα container 25 τ.μ. εκτιμάται χαμηλότερη έως 30%.
Με την ολοκλήρωση της ανάδειξης των μειοδοτών του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες για την εν λόγω προμήθεια οικίσκων σύμφωνα με τα περιεχόμενα της απόφασης του Υπουργού ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ. (Αριθμ. Πρωτ. 575/Γ2.1) η οποία αναρτήθηκε στη Διαύγεια (ΑΔΑ: Ω4ΒΨ4653ΟΞ-Σ0Ε) την 11η Φεβρουαρίου 2016.
Στο συγκεκριμένο έγγραφο αναφέρεται επίσης ότι ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στους 4 γύρους διαπραγματεύσεων ότι ήταν ικανοποιητικός ενώ γίνεται και επισήμανση ότι η τελικά διαμορφωθείσα τιμή προσφοράς είναι πλέον συμφέρουσα σε σύγκριση με προηγούμενο διαγωνισμό το 2008.
Μάλιστα, για το ίδιο έργο, από την 27 Ιανουαρίου 2016 υπάρχει αναρτητέα στη Διαύγεια (ΑΔΑ: 72ΣΣ4653ΟΞ-ΡΡ0) απόφαση του Υπουργού κ. Σπίρτζη με αριθμό πρωτοκόλλου ΔΑΕΦΚ/226/Γ4.3, με την οποία εγκρίνεται δαπάνη 1.555.950 ευρώ για την μεταφορά των 1.150 οικίσκων – containers».
Ο γνωστός Υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, βρήκε τρόπο να παρακάμψει τη διαγωνιστική διαδικασία, κάνοντας χρήση τροπολογίας της πρώην Υπουργού κας Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με την οποία, οι δαπάνες για στέγαση και σίτιση μεταναστών μπορούν να πραγματοποιούνται κατά παρέκκλιση των κειμένων περί δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή χωρίς τη διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού.
Την τροπολογία είχε επικρίνει το Ποτάμι και είχε επισημάνει τον κίνδυνο που προέκυπτε, καθώς η θέσπιση της εξαίρεσης στις διαγωνιστικές διαδικασίες ήταν αντίθετη τόσο στην κοινοτική, όσο και στην εθνική νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων.
Η κυβέρνηση δικαιολόγησε την εν λόγω διάταξη με τον ισχυρισμό ότι συνέτρεχε κατεπείγουσα ανάγκη, που δικαιολογούσε την εξαίρεση. Η εξαίρεση τελικά έγινε κανόνας, καθώς από τότε προέκυψαν πολλές κατεπείγουσες ανάγκες.
Μετά την ολοκλήρωση του εξαιρετικά σύντομου διαγωνισμού, προέκυψαν 4 επιλέξιμες εταιρείες, που… καμία σχέση δεν έχουν με τον Υπουργό, ενώ το τελικό κόστος της προμήθειας διαμορφώθηκε κοντά στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό κατά 30% υψηλότερο από τον μέσο όρο της αγοράς.
Ξεχωριστή αναφορά για το ίδιο θέμα είχε γίνει και στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου, από τον βουλευτή Β’ Αθήνας, Γ. Αμυρά.
Οι βουλευτές από το Ποτάμι ζητάνε από τον Υπουργό να απαντήσει για ποιους λόγους η συγκεκριμένη προμήθεια κρίθηκε κατεπείγουσα, με ποια μελέτη προέκυψε η συγκεκριμένη λύση και πώς δικαιολογείται η ασύλληπτα υπερκοστολογημένη τιμή προμήθειας για το Ελληνικό Δημόσιο;».