MENU

Σε ένα τεράστιο hot spot μετέτρεψαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας: Χιλιάδες οι πρόσφυγες

Σε ένα απέραντο hot spot έχει μεταβληθεί η εθνική οδός Αθηνών-Λαμίας από τη Θήβα μέχρι και τη Φθιώτιδα.
 Όλα τα μοτέλ της περιοχής είναι από χθες το μεσημέρι, γεμάτα με λεωφορεία στα οποία επέβαιναν πρόσφυγες που κατευθύνονταν στην Ειδομένη.

 Οι εντολές της αστυνομίας ωστόσο, ήταν διαφορετικές, με αποτέλεσμα η ΕΛΑΣ να έχει ακινητοποιήσει περισσότερους από 500 πρόσφυγες στο ύψος των Θηβών, σε μοτέλ στο 90ο χλμ.
Στη Λαμία από χθες το μεσημέρι έχουν ακινητοποιηθεί περισσότερα από 30 λεωφορεία σε διάφορα μοτέλ της Εθνικής οδού, ή και στην είσοδο της Λαμίας και πάνω από 1500 πρόσφυγες παραμένουν εκεί περιμένοντας τις εξελίξεις.
Πριν από λίγο, η αστυνομία άρχισε σιγά-σιγά να διοχετεύει δυο-δυο λεωφορεία κάθε μισή ώρα, ενώ συγχρόνως φτάνουν στη Λαμία και άλλα λεωφορεία από την Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι φορείς της περιοχής προσπάθησαν να ανταποκριθούν συγκεντρώνοντας ό,τι τρόφιμα μπορούσαν, αλλά ωστόσο εκείνο που ζητούν οι πρόσφυγες, είναι να συνεχίσουν το ταξίδι τους και μάλιστα άμεσα.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου που έμειναν ακινητοποιημένοι στη Λαμία, δημιουργήθηκαν και εικόνες πανικού αλλά και εντάσεις, με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες να ζητούν επίμονα να συνεχιστεί το ταξίδι τους.
Στην περιοχή έχουν συγκεντρωθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για να τους επιτηρούν, ωστόσο όμως η κατάσταση γίνεται όλο και περισσότερο εφιαλτική, καθώς δεν υπάρχουν ούτε οι στοιχειώδεις συνθήκες για να περάσουν και δεύτερο βράδυ.
— Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το μεσημέρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος», μεταφέροντας 221 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Σάμο.
Στο μεταξύ 1.556 μετανάστες και πρόσφυγες διεσώθησαν το τελευταίο 24ωρο από το Λιμενικό Σώμα σε 29 περιστατικά έρευνας και διάσωσης. Τα περισταστικά αυτά έλαβαν χώρα στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Φαρμακονησίου και Κω.
Περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει στην Ελλάδα και την Ιταλία φέτος, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης
Περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).
Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο ΔΟΜ στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
“Φτάσαμε τον αριθμό αυτόν σε δύο μήνες”, ενώ το 2015 το όριο των 100.000 ξεπεράστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ιτάγι Βιρίρι. Πέρυσι συνολικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν την Μεσόγειο.
“Περισσότεροι από 410 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους”, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. (Σε 3.700 υπολογίζονται αυτοί που χάθηκαν το 2015).
Ο ΔΟΜ υπογραμμίζει επίσης ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία είναι συχνά σε “πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν υποστεί βία από διακινητές στη Λιβύη” και προσθέτει ότι γυναίκες έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες, ανακοίνωσε παράλληλα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το 44% αυτών που εισήλθαν στην Ελλάδα φέτος είναι Σύροι, το 29% Αφγανοί, το 17% Ιρακινοί, το 4% Ιρανοί και το 3% Πακιστανοί. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ανθρώπους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο και η Σομαλία.
Οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική (Νιγηρία, Γκάμπια, Γουινέα, Σενεγάλη, Μαρόκο κλπ), σύμφωνα με την UNHCR.
Η Αρμοστεία δημοσίευσε εξάλλου σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε μεταξύ 400 Σύρων και Αφγανών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή, το 94% των Σύρων δηλώνει ότι έφυγε για να γλιτώσει από τη σύγκρουση και τη βία στη χώρα του. Το ίδιο απάντησε το 71% των Αφγανών που ρωτήθηκε.
Γ. Παλαμιώτης, Πάρης Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, WWW.AMNA.GR. – REUTERS, Γενεύη, Switzerland