Οδηγός οικονομίας και επιβιώσης


Hξερε τι να κάνει η γιαγιά. Πρέπει τώρα να μάθει και η σύγχρονη Ελληνίδα, γιατί… ακόμα δεν τελειώσαμε, μόλις αρχίσαμε…

Κινητό, ντελίβερι, facebook, τηλεόραση κι αν ρωτήσεις πως φτιάχνεται ένα φαγητό, μπορεί ακόμα και να σε λοξοκοιτάξουν. Το φαγητό, ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, αν ετοιμάζεται στο σπίτι, τα κύρια υλικά του έρχονται από το σούπερ μάρκετ.

Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρούς χαλεπούς, πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως οι παλιές νοικοκυρές έκαναν “κουμάντο” στα σπίτια τους, τότε που οι μισθοί ήταν χαμηλοί και που μόνο με καλή διαχείριση και ικανότητες μπορούσαν να τα φέρουν βόλτα;

Τα βασικά που πρέπει να υπάρχουν στο σπιτικό και θα πρέπει να μπορούμε να κάνουμε, πολλά από αυτά ακόμα και τώρα για λόγους οικονομίας:

Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.Διαδικασία

Η διαδικασία είναι πολύ απλή, νερό και αλεύρι ανακατεύονται στο βάζο. Το μείγμα αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου εκτεθειμένο, τόσο στους μικροοργανισμούς του αέρα, όσο και στους μικροοργανισμούς που έχει το ίδιο το αλεύρι. Διάφοροι μικροοργανισμοί "μολύνουν" αυτό το μείγμα και ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Η αρχική αυτή φάση κρατά περίπου μία βδομάδα. Κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας η καλλιέργεια ταΐζεται, προστίθεται δηλαδή αλεύρι και νερό με συχνότητα περίπου μια φορά την ημέρα. Τα προϊόντα ζύμωσης των μικροοργανισμών στην αρχική αυτή φάση μπορεί να είναι από διάφορους εστέρες (μυρωδιά ώριμων φρούτων) μέχρι και ενώσεις θείου, που δεν μυρίζουν πολύ ευχάριστα.

Το ανακάτεμα τις δύο πρώτες μέρες έχει σαν στόχο τον εμπλουτισμό του μείγματος με οξυγόνο, καθώς και την ομογενοποίηση του μικροβιακού του φορτίου, ενσωματώνοντας το πάνω μέρος του μείγματος, που έρχεται σε επαφή με τον αέρα, με το εσωτερικό.


Ν
α αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.

Ποια χόρτα είναι φαγώσιμα;


Τα χόρτα τα αναγνωρίζουμε από το φύλλωμά τους, από το σχήμα τους, το χρώμα τους και όλα γενικά τα χαρακτηριστικά τους. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες γιατί υπάρχουν πολλές παραλλαγές του ίδιου χόρτου. Τα ίδια χόρτα αλλάζουν χαρακτηριστικά από περιοχή σε περιοχή. Στην ίδια ακόμη περιοχή, δίπλα - δίπλα , αν το ένα είναι μικρότερο και το άλλο μεγαλύτερο τα φύλλα τους αλλάζουν σχήμα αλλά και χρωματισμούς. Το ίδιο είδος χόρτου, αν φύεται σε ίσκιο ψηλώνει για να βρει τον ήλιο και αν φύεται σε ξέφωτο, τα χρώματά του είναι πιο ανοικτά αλλά και δεν έχει ύψος. Πολλές φορές έχουν άλλα τοπικά ονόματα παρόλο αν και είναι ακριβώς τα ίδια με τα χόρτα μιας άλλης περιοχής. Τα χόρτα που είναι στη πρώτη γραμμή και περιζήτητα σε μια περιοχή σε μια άλλη περιοχή ούτε καν τα ξέρουν και δεν τα μαζεύουν.

Οι γιαγιάδες συμβουλεύουν:
Τα χόρτα που τρώγονται έχουν γάλα στη ρίζα τους.
Ότι είναι καθιστό τρώγεται.
Να προτιμάτε τα καθιστά χόρτα και όχι τα όρθια.
Κάποια είδη χόρτων είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο.


Συμβουλή:
Ότι δεν ξέρουμε το αποφεύγουμε! Μερικοί έχουν μάθει ένα είδος χόρτων ή δύο ή περισσότερα και αυτά μαζεύουν. Άλλοι όταν μαζεύουν χόρτα μαζεύουν ένα είδος και άλλοι διάφορα είδη. 


Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες.

Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.

Πως  φτιαχνουμε χυλοπιτες


Υλικά
2 κιλά φρέσκο γάλα
8 αυγά
2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
2 κοφτές κουταλιές της σούπας αλάτι
4 κουταλιές της σούπας λάδι
Αλεύρι, όσο πάρει

Εκτέλεση
Σε μία λεκάνη, ανακατεύουμε με το χέρι όλα τα υλικά και ρίχνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μέτρια. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε για μισή ώρα. Στη συνέχεια, ανοίγουμε λεπτά φύλλα είτε με τον πλάστη είτε με το ειδικό μηχάνημα. Τα αφήνουμε να μισοστεγνώσουν και με κοφτερό μαχαίρι τα χαράζουμε σε λεπτές λουρίδες, τις οποίες κόβουμε σε μικρά τετραγωνάκια. Βάζουμε τις φρέσκες χυλοπίτες σε λευκό πανί και τις αφήνουμε να στεγνώσουν σε μέρος καλά αεριζόμενο. Ανακατεύουμε συχνά. Τέλος, τις βάζουμε σε ταψί και ολοκληρώνουμε το στέγνωμά τους, βάζοντάς τες για λίγο στο φούρνο (100 βαθμούς) για να ξεραθούν τελείως. Τις φυλάμε σε πάνινη σακούλα ή γιάλινο βάζο.

Καιρός λοιπόν να δοκιμάσουμε τις χυλοπίτες, που με τόσο μεράκι φτιάξαμε.


Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα.

 Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για 4-5 άτομα. Μειώστε την πρωτεΐνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά, αυτές που νομάζουν “συνταγές του πολέμου”. Ακόμα κι αν δεν τις κάνετε τώρα, σε περίπτωση ανάγκης μπορεί να αποδειχτούν σωτήριες.


Να ξέρουμε πως να διαφυλάσσουμε τροφές, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια – χρήσιμο σε περίπτωση που δεν έχουμε ρεύμα.


Παστό Κρέας,πως το φτιάχνουμε.



Διαλέγουμε το κομμάτι από το χοίρο που θέλουμε, καλύτερα το μπούτι αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα κομμάτια.

Τα κομματιάζουμε σε μερίδες και τα πλένουμε καλά, τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.

Τα βάζουμε σε ένα δοχείο τόσο μεγάλο ώστε να χωράει όλο το κρέας που θέλουμε να παστώνουμε. Σε κάθε κομμάτι που βάζουμε στο δοχείο το καλύπτουμε με αλάτι.

Και στο τέλος αφού γεμίσουμε το δοχείο το σκεπάζουμε πάνω με αλάτι και το κλείνουμε καλά.


Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή σόμπα με ξύλα ή τζάκι.


Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.


Να μάθουμε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φουφού με ασφάλεια.


Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.


Αλισίβα ή σταχτόνερο πως φτιάχνεται


Μπορούμε να την φτιάξουμε πολύ εύκολα και να την φυλάξουμε  για αρκετό καιρό.


Θα χρειαστούμε:

6 φλιτζάνια του τσαγιού νερό – μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και βρόχινο νερό

2 κουταλιές της σούπας στάχτη καθαρή και καλά κοσκινισμένη

Αν χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα αυξάνουμε τις δόσεις…

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: Βράζουμε το νερό και ρίχνουμε μέσα την στάχτη. Ανακατεύουμε για λίγο και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά. Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφήνουμε την στάχτη να κατασταλάξει. Αφού γίνει αυτό, την σουρώνουμε και την βάζουμε στο ψυγείο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αμέσως μετά την παρασκευή της.

Αυτό ήταν …η αλισίβα μας είναι έτοιμη προς χρήση….
Να φτιάχνουμε κεριά, απαραίτητα για φωτισμό.


Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.


Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας.


Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.


Να ξέρουμε πως κυνηγάμε και πως να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.


Να ξέρουμε πως να ψαρεύουμε.


Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πως συλλέγονται και σε τι χρησιμεύουν. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.


Να ξέρουμε από καλλιέργεια λαχανικών, από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή και μετά την αποθήκευση του σπόρου.


Να προμηθευτούμε υλικά που αργότερα θα είναι χρήσιμα για τη λειτουργία ενός νοικοκυριού του περασμένου αιώνα (λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, ύφασμα κατάλληλο που θα αντικαταστήσει πάνες και σερβιέτες μιας χρήσης, σόμπα που θα μπορεί να ψήνει κιόλας, φιτίλια, μπλέντερ χειρός, μηχανή παρασκευής μακαρονιών κ.α)


Να έχουμε σπίτι όλα τα απαραίτητα εργαλεία για επισκευές και μικροκατασκευές, καθώς και για κοπή ξύλου, σκάλισμα κήπου κλπ


Να είναι η αποθήκη τροφίμων πάντα γεμάτη με βασικά αγαθά και να ανανεώνεται για να μην λήξουν ποτέ (μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες κ.α.)


Απαραίτητο κι ένα φαρμακείο με τα βασικά (ιώδιο, οινόπνευμα, αμμωνία, βαμβάκι, επίδεσμοι, ασπιρίνες κ.α)


Το βασικότερο όλων έρχεται τελευταίο: Όρεξη για ζωή, αγώνα και επιβίωση. Ψυχραιμία και πίστη. Ο διαλογισμός βοηθάει για καλή σωματική και πνευματική κατάσταση.