MENU

ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΣΕ ΤΣΙΠΡΑ: ΑΛΕΞΗ ΞΕΧΝΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ!

Σε δεινή θέση η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάρρευση του αφηγήματος για ανάγκη εξόδου
του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα - Έρχεται «σφυροκόπημα» στο προσεχές διάστημα από το κουαρτέτο

Παρά τις μεταξύ τους διαφωνίες, η Μέρκελ και η Λαγκάρντ έστειλαν σαφές μήνυμα στον Έλληνα πρωθυπουργό αποδομώντας το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα περί σφοδρής κόντρας μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας.

Με διπλωματική μαεστρία, οι δυο κυρίες κατάφεραν να μεταθέσουν το ζήτημα των μεταξύ τους διαφωνιών στην πλάτη του Έλληνα πρωθυπουργού και να πετάξουν τη μπάλα στην περιοχή της ελληνικής κυβέρνησης.


Από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου και της διευθύντριας του ΔΝΤ προκύπτουν δυο βασικά συμπεράσματα:


1ον. Το ΔΝΤ παραμένει στο πρόγραμμα με τις ευλογίες του Βερολίνου.

2ον. Το πολυπόθητο κούρεμα χρέους το οποίο αναμένει ο Αλέξης Τσίπρας για να αναστρέψει το σε βάρος του κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, τουλάχιστον έτσι όπως το είχε οραματιστεί το Μαξίμου.

«Η Γερμανία θέλει την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, όμως αυτή τη στιγμή, στο νομικό πλαίσιο της ευρωζώνης, δεν είναι δυνατό ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους», δήλωσε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με την Κριστίν Λαγκάρντ.

Κατόπιν τούτων γίνεται πλέον εμφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχασε και τους τελευταίους συμμάχους που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για μια ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Από τις δηλώσεις των δυο κυριών προεξοφλείται το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στους θεσμούς για το θέμα της αξιολόγησης.

Εξόχως σημαντική είναι η δήλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ η οποία τόνισε: «Δεν μπορούμε να κλείσουμε συμφωνία στο παρασκήνιο, πρέπει να το κάνουμε με διαφάνεια».

Πρόκειται για σαφέστατη αιχμή κατά του Αλέξη Τσίπρα. Η Κριστίν Λαγκάρντ, ούτε λίγο, ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι η ελληνική πλευρά επιχείρησε με αθέμιτα μέσα να κλείσει την αξιολόγηση κάτω από το τραπέζι...

Είναι πλέον σαφές ότι η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε δεινή θέση, έχοντας απέναντί της όλους τους παίκτες της διαπραγμάτευσης.

Τα απέλπιδα τηλεφωνήματα του Έλληνα πρωθυπουργού σε ξένους ηγέτες (Ολάντ, Κάμερον, Μπάιντεν κλπ) δεν φαίνεται να αποδίδουν απολύτως τίποτα πέραν κάποιον δηλώσεων συμπαράστασης.

Το μέλλον της διαπραγμάτευσης προδιαγράφεται αν όχι δυσοίωνο, εξόχως δύσκολο, αφού αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, οι θεσμοί θα πετάξουν εκ νέου την μπάλα σε αλλεπάλληλα Eurogroup.

Αν η αξιολόγηση φύγει από το επίπεδο κορυφής (Μέρκελ και Λαγκάρντ) και μετατεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης οι συνέπειες για τη χώρα μας θα είναι τραγικές και αντίστοιχες του περσινού καλοκαιριού, αφού η χώρα μας δεν έχει κανένα απολύτως σύμμαχο στη Ζώνη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον ο κ. Τσίπρας έχει ελάχιστα έως μηδαμινά περιθώρια ελιγμών και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη ρητορική του χρέους, αλλά να δεχθεί και τα σκληρά μέτρα που έχει ήδη βάλει στο τραπέζι η τρόικα.