MENU

Στην Ευρώπη οι «πράσινες πόλεις-μαντριά» της Ατζέντα 21

Του Δημοσθένη Λιακόπολυλου.Η Ατζέντα 21 με πρόφαση την προστασία του περιβάλλοντος ετοιμάζει οικολογικές
πράσινες πόλεις, στις οποίες επιδιώκεται να ζουν μαντρωμένοι και υπάκουοι οι πολίτες του κόσμου.

Στα πρότυπα της οικολογικής πόλης που δημιουργήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ (πρόταση ΜASDAR), όλοι θα πρέπει να ζουν σε πόλεις που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια, να ζουν σε σπίτια κρατικά ενδεχόμενα μαζί με άλλες οικογένειες (ακόμα και μουσουλμανικές σε ό,τι αφορά την Ευρώπη), να κινούνται μόνο με οικολογικές αστικές συγκοινωνίες ή με ποδήλατα (τα αυτοκίνητα ρυπαίνουν το περιβάλλον) για να μην πηγαίνουν μακριά και να τα έχουν όλα γύρω από το κοινόβιό τους, με αποτέλεσμα να μετακινούνται μέχρι το πολύ 200 μέτρα.

Έτσι έρχεται η πρώτη πράσινη πόλη και στην Ευρώπη!

Το Βούπερταλ, παλιό βιομηχανικό κέντρο, έχει στα σκαριά νέα πρότζεκτ: ποδηλατόδρομος, πεζόδρομοι και μια νέα εκδοχή εναέριου τραμ.

Το σύνθημα: «Βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, καλύτερη ποιότητα ζωής».


Για την υλοποίηση αυτών των στόχων συστρατεύονται επιστήμονες, εκπρόσωποι της τοπικής πολιτικής σκηνής, επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, οι οποίοι νομίζουν ότι κάνουν κάτι καλό για το περιβάλλον αλλά στην ουσία γίνονται πιόνια στα σχέδια της Νέας Τάξης!

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το Βούπερταλ σήμερα βλέπει το μέλλον του προς μια άλλη κατεύθυνση, πιο «πράσινη». Στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης ο δήμος, όπως επισημαίνει ο Φρανκ Μέιερ, βρίσκεται στη φάση κατασκευής σχεδίου ενός σύγχρονου δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. «Είναι θαυμάσιο να βλέπεις το Βούπερταλ να μεταμορφώνεται σε μια ποδηλατική πόλη για τους κατοίκους και τους τουρίστες», λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά. Το πρότζεκτ αυτό αναμένεται, σύμφωνα με την DW, να επιφέρει θετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Κλασσικά βλέπουν μόνο το τυρί και όχι την φάκα.


Ένα άλλο ενδιαφέρον πρότζεκτ αφορά την κατασκευή «πράσινων» σκεπών σε πολλά κτήρια της πόλης, ενώ παράλληλα στα σκαριά βρίσκεται και η επέκταση του εναέριου τραμ με μια νέα γραμμή που θα συνδέει το Πανεπιστήμιο με το βουνό του Βούπερταλ. Πρόκειται στην ουσία για ένα είδος τελεφερίκ, που μέχρι στιγμής αντίστοιχό του δεν υπάρχει στη Γερμανία. Σε αυτά προστίθεται και η ανάπτυξη ενός μοντέλου «αστικής γεωργίας».

Όλα θα γίνονται στις πόλεις λοιπόν. Εκεί θα μαντρώνονται οι πολίτες, προκειμένου να αναζωογονηθεί δήθεν η φύση που υποφέρει από τους «κακούς ανθρώπους»!

Άλλη μία δικαίωση του Δημοσθένη Λιακόπουλου!