ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΧΕΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΝΤΟΣ ΙΟΥΛΙΟΥ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιβάλουν εμμέσως (σε πρώτη φάση) τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που βρίσκονται στη λεγόμενη λίστα υψηλής φοροδιαφυγής.
Τουλάχιστον αυτή είναι η δικαιολογία αλλά πίσω απ' αυτή κρύβεται η συνεχής προσπάθεια να μας φακελώσουν για τα πάντα.
Η κυβέρνηση λοιπόν φέρνει νομοσχέδιο το οποίο θέλει να ψηφίσει μέσα στο Ιούλιο και να εφαρμοστεί από τον Αύγουστο το οποιο θα παρέχει μεν κάποια κίνητρα για τη χρήση του "πλαστικού" χρήματος (αυτό είναι το τυράκι) και από την άλλη θα κάνει σταδιακά υποχρεωτικές τις ηλεκτρονικές πληρωμές σε εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης (εδώ είναι η φάκα).
Πρόκειται για ένα colpo grosso που στόχο δεν έχει μόνο την πάταξη της φοροδιαφυγή ή τον έλεγχο των επιχειρηματιών που θα υποχρεωθούν άμεσα να αποκτήσουν μηχανήματα POS, αλλά να φακελώσουν πλήρως τους Έλληνες βλέποντας ανα πάσα στιγμή τι κάνει, που βρίσκεται και πότε, τι ξοδεύει.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η υποχρέωση αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά ανά επαγγελματικό κλάδο. Μάλιστα όπως και στην περίπτωση των αποδείξεων οι καταστηματάρχες θα είναι υποχρεωμένοι να βάλουν πινακίδα-ανακοίνωση πως ο πελάτης μπορεί να πληρώσει με κάρτα.
Κάπως έτσι θα αρχίσει να γίνεται υποχρεωτικό και για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες το ποσό ηλεκτρονικών πληρωμών ανάλογα με το εισόδημα βάσει του οποίου θα εξασφαλίζουν το αφορολόγητο.
Για να πετύχουν το αφορολόγητο οι φορολογούμενοι που το δικαιούνται θα πρέπει να έχουν καταναλώσει ως και το 1/3 του εισοδήματός τους και να έχουν κάνει χρήση κάρτας ή να έχουν πληρώσει μέσω τράπεζας.
Η κλίμακα ανάλογα με το εισόδημα θα είναι:
- Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 10%. Δηλαδή ως και 1.000 ευρώ/ χρόνο.
- Για εισόδημα από 10.000 ευρώ έως 20.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%. Δηλαδή ως και 3.000 ευρώ/χρόνο.
- Για εισόδημα από 20.000 ευρώ έως 40.000 ευρώ το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%. Δηλαδή ως και 8.000 ευρώ/χρόνο.
- Για εισόδημα από 40.000 ευρώ και πάνω η ελάχιστη δαπάνης με κάρτα θα είναι 30%. Δηλαδή τουλάχιστον 12.000 ευρώ/χρόνο.
Εάν ο μισθωτός ή ο συνταξιούχος δεν έχει δαπανήσει το απαιτούμενο ποσό με κάρτα, τότε θα μειώνεται το αφορολόγητό του. Επί της ουσίας θα χρεώνεται με φόρο για το ποσό που λείπει βάσει της κλίμακας στην οποία υπάγεται.
Αντίθετα για όσους καταφέρουν να πληρώσουν με κάρτα περισσότερα από τα ελάχιστα που θα απαιτεί η Εφορία, τότε θα υπάρχει πρόσθετη έκπτωση φόρου. Για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα μετρούν όλες οι αποδείξεις, όπως, για παράδειγμα, το σούπερ-μάρκετ και τα καύσιμα.
Για τα εισοδήματα του 2016, τις φορολογικές δηλώσεις δηλαδή του 2017, θα μετρούν χάρτινες και ηλεκτρονικές αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι πρέπει να έχουν αποδείξεις για συναλλαγές με μετρητά και πλαστικό χρήμα από 10% έως και 30% του εισοδήματός τους.
Για τα εισοδήματα του 2017, τις φορολογικές δηλώσεις δηλαδή το 2018, η Εφορία θα αναγνωρίζει για την κατοχύρωση του αφορολόγητου μόνο πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Τα όρια θα παραμείνουν τα ίδια, από 10% έως 30%.
pronews