Ανησυχία έχει προκαλέσει στις ελληνικές Αρχές η συνεχής ροή μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.
Χθες «έσπασε» και η Χίος, με τρία περιστατικά αφίξεων σε 24 ώρες, συνολικά περίπου 100 ατόμων. Η ροή 50-100 ατόμων την ημέρα συνεχίζεται κανονικά και προς τη Λέσβο, φαινόμενο που έγινε ιδιαίτερα έντονο μετά το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν, στις 15 Ιουλίου.
Μια βάρκα με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, που περισυλλέγονται αυτή τη στιγμή, εντοπίστηκε σήμερα ανοικτά του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο.
Άλλοι 26 μετανάστες-πρόσφυγες βγήκαν με φουσκωτή βάρκα στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Χίου και 48 τα ξημερώματα στα Γρίδια της Χίου. Αντίθετα, στη Σάμο οι ροές είναι μηδενικές εδώ και πολύ καιρό.
Σήμερα, Τρίτη, στη Λέσβο, σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας βρίσκονται εγκλωβισμένα 3.495 άτομα. Στη Χίο 2.509 και στη Σάμο 1.030. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται 7.034 πρόσφυγες ή μετανάστες. Ας σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που ξεπερνά τις 7.000 ο αριθμός των εγκλωβισμένων στα νησιά.
Το γεγονός αποδεικνύει πολύ αργή ροή της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, γεγονός που, σύμφωνα με τους φορείς των νησιών, δημιουργεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες και στη λειτουργία τους. Πλέον καθημερινά είναι τα δελτία της αστυνομίας σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των εγκλωβισμένων προσφύγων και των μεταναστών δημιουργούνται κρούσματα παραβατικότητας αλλά και εγκληματικότητας, όπως περιπτώσεις βιασμών με θύματα γυναίκες πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνες τους. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Ερντογάν απείλησε δημόσια να σπάσει τη συμφωνία
Την Τρίτη 26 Ιουλίου ο Ερντογάν επιτέθηκε έξαλλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση γιατί δεν τηρεί τις υποσχέσεις της όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Τουρκίας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Με συνέντευξη που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία δόθηκε στο προεδρικό παλάτι, στην Άγκυρα, ο Ερντογάν, αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση και στη συμφωνία με την ΕΕ, υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι ειλικρινείς, καθώς έχουν δώσει υποσχέσεις τις οποίες δεν τηρούν.
Η Τουρκία, συνέχισε, έχει δαπανήσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια για τα 3 εκατομμύρια προσφύγων που φιλοξενεί, ενώ δεν έχει λάβει σχεδόν καμία βοήθεια από την ΕΕ, παρά μόνο συμβολικά ποσά, 1-2 δισεκατομμύρια, ενώ του έχουν υποσχεθεί 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Εμείς τηρούμε τις υποσχέσεις μας. Αλλά έχουν τηρήσει τις υποσχέσεις τους οι Ευρωπαίοι;», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε εκ νέου την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους. Όταν ρωτήθηκε από ποιον περιμένει τη χρηματοδότηση, τόνισε ότι πρόκειται για υποχρέωση που έχει αναλάβει συνολικά η ΕΕ, και ανέφερε: «Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Ήδη υπήρξε μια στήριξη 400 εκατομμυρίων. Ποιος τα πήρε; Το ελληνικό κράτος. Εμείς δεν θέλουμε αυτή τη βοήθεια για το δικό μας κράτος, αλλά για τους πρόσφυγες οι οποίοι ζουν στην Τουρκία. Και δεν έχουμε πρόβλημα με το αν μας έδωσαν ή όχι αυτά τα χρήματα. Εμείς θα συνεχίσουμε να φροντίζουμε τους Σύρους και τους Ιρακινούς πρόσφυγες», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ηθικό ζήτημα των Ευρωπαίων που κλείνουν τα σύνορά τους, διερωτώμενος τι θα συνέβαινε εάν η Τουρκία επέτρεπε να φύγουν οι πρόσφυγες που φιλοξενεί.
Με λίγα λόγια, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί ευθέως και σαφώς την Ε.Ε. να ανοίξει τη «στρόφιγγα» των μεταναστών και τη ζημιά θα την υποστεί η Ελλάδα. Ήδη, αμέσως μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία και τις προειδοποιήσεις της Ε.Ε. πως η επαναφορά της θανατικής ποινής σημαίνει και το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών που πέρασαν στα ελληνικά νησιά αυξήθηκε σημαντικά.
Κομισιόν: Η ΕΕ τηρεί τη συμφωνία με την Τουρκία για τους πρόσφυγες
Ως «μη αληθείς» χαρακτήρισε, την ίδια ημέρα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η ΕΕ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της ως προς την οικονομική στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία. Κληθείς να σχολιάσει, κατά την ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τη μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από την ευρωπαϊκή πλευρά και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Σχοινάς ανέφερε πως «η ΕΕ συνεχίζει να εφαρμόζει την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών της δεσμεύσεων μέσω του Ταμείου Διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, και το ίδιο αναμένει από την τουρκική πλευρά, καθώς και τη συνέχιση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».
Ειδικότερα, αναφορικά με τη χρηματοδότηση, δήλωσε πως «όποιες αναφορές» σχετικά με τη μη τήρηση από την ΕΕ των χρηματοδοτικών της υποχρεώσεων είναι «αναληθείς» και σημείωσε πως η ΕΕ έχει κινητοποιήσει 3 δισ. ευρώ και από αυτά σχεδόν τα 740 εκατ. ευρώ έχουν ήδη διατεθεί για τη στήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, ενώ η Επιτροπή αναμένεται να υιοθετήσει σύντομα ένα έκτακτο μέτρο για τη διάθεση ενός επιπλέον ποσού, ύψους περίπου 1,4 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του μήνα, φτάνοντας συνολικά στα 2,1 δισ. ευρώ.
«Αυτό αποδεικνύει ότι σεβόμαστε τις δεσμεύσεις μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και ξεκαθάρισε πως τα χρήματα αυτά δεν προορίζονται για «την Τουρκία και την κυβέρνηση», αλλά για τους «πρόσφυγες» και τις «κοινότητες υποδοχής». «Η χρηματοδότηση αυτή είναι σημαντική για να γίνει η ζωή των προσφύγων ευκολότερη, να βελτιωθούν οι συνθήκες φιλοξενίας, να δημιουργηθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και γενικότερα να υπάρχουν καλύτερες υποδομές για τους πρόσφυγες επί τόπου», ανέφερε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας θα συνεχιστεί και ο απαραίτητος έλεγχος από την ΕΕ, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η οικονομική αυτή στήριξη θα έχει «αποτελέσματα».