Κρύος ιδρώτας λούζει τον Στουρνάρα. «Ντου» της αστυνομίας της Σλοβενίας στην Κεντρική Τράπεζα της χώρας

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απείλησε χθες τη Σλοβενία ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη μετά από την έφοδο της αστυνομίας στην κεντρική τράπεζα της χώρας στην Λιουμπλιάνα και την κατάσχεση εγγράφων.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είπε ότι αποδοκιμάζει την κατάσχεση, η οποία παραβιάζει τα νομικά προνόμια και τις νομικές ασυλίες της ΕΚΤ, και ζήτησε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να επέμβει.

Η αστυνομία της Σλοβενίας διεξήγαγε έρευνες σε τέσσερα σημεία στη Λιουμπλιάνα χθες, στα οποία περιλαμβάνονταν η κεντρική τράπεζα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για μια προκαταρκτική έρευνα που αφορά πιθανές ατασθαλίες κατά τη διάρκεια μιας τραπεζικής αναδιάρθρωσης το 2013.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, η αστυνομία κατάσχεσε πληροφορίες στους υπολογιστές του διοικητή της Τράπεζας της Σλοβενίας Μπόστιαν Γιάζμπεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ το οποίο καθορίζει τιμές και τη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αστυνομία της Σλοβενίας δήλωσε ότι η έρευνα αφορούσε την αξιολόγηση μιας τράπεζας η οποία διασώθηκε από την πολιτεία το 2013, πράγμα που σημαίνει ότι η τράπεζα μπορεί να αθετήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους κατόχους ομολόγων, συνολικής αξίας 257 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2013 η προηγούμενη κυβέρνηση χρειάστηκε να τονώσει με πάνω από 3 δις ευρώ τις τοπικές τράπεζες για να αποφύγει το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν από τον τεράστιο όγκο κόκκινων δανείων. Η κίνηση βοήθησε τη χώρα να αποφύγει με πολύ μικρό περιθώριο τη διάσωση μέσω διεθνούς δανεισμού.


http://www.makeleio.gr/?p=665039