«Λαχτάρησαν» κάτοικοι και τουρίστες της Ρόδου και της Μεσσηνίας με τους σεισμούς που σημειώθηκαν στις δύο περιοχές πριν από λίγες ώρες.
Ο σεισμός των 5.2 Ρίχτερ που έγινε στο νησί των Ιπποτών και τα 5 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την Μεσσηνία αναστάτωσαν τις τοπικές αρχές και τους σεισμολόγους, και επανέφεραν στο προσκήνιο την συζήτηση για τους σεισμούς. Το θέμα έγινε trend στα social media με πολλούς χρήστες να εκφράζουν φόβους ενός επερχόμενου δυνατού χτυπήματος και άλλους να διακωμωδούν την κατάσταση.
Συνδέονται άραγε οι δύο σεισμοί; Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ή δεν κινδυνεύουμε από μεγάλο χτύπημα;
Έλληνες σεισμολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με αφορμή τα δύο χτυπήματα σε Ρόδο και Μεσσηνία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι δύο σεισμοί δεν συνδέονται μεταξύ τους.
Ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδύλης είπε στο star.gr πως «δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δύο σεισμών για δύο λόγους, πρώτον γιατί η απόσταση ανάμεσα στους δύο χώρους είναι μεγάλη και δεύτερον γιατί τα μεγέθη των σεισμών (περίπου 5 ρίχτερ) ήταν μικρά και τα εστιακά τους βάθη διαφορετικά. Στην Ρόδο το εστιακό βάθος ήταν 80 χλμ, ενώ στην Μεσσηνία ήταν 30-40 χλμ».
Αν και ο κ.Σκορδύλης διευκρίνισε πως δεν υπάρχει έντονη διέγερση στους δύο χώρους που να ανησυχεί και να προειδοποιεί τους επιστήμονες για ενδεχόμενο ισχυρότερο χτύπημα, ο ίδιος αφού υπενθύμισε πως οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν "προϊστορία" στους σεισμούς, προειδοποίησε πως... πρέπει όλοι οι Έλληνες να είμαστε καλά ενημερωμένοι και σε εγρήγορση.
«Δεδομένου ότι ζούμε στην Ελλάδα, που είναι μια χώρα με έντονη σεισμικότητα (1η στην Ευρώπη και 6η στον κόσμο), πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς», τόνισε ο καθηγητής.
Μπορούν άραγε οι σεισμολόγοι να προβλέψουν επερχόμενο χτύπημα; Και αν ναι, γιατί δεν ποτέ δεν μας προειδοποιούν;
Σύμφωνα με τον κ.Σκορδύλη, «βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει, δεν μπορούμε δηλαδή να προειδοποιήσουμε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός σε ... πέντε μέρες ή σε ένα μήνα. Αυτό δεν είναι αδυναμία δική μας, δηλαδή των Ελλήνων σεισμολόγων, αλλά της παγκόσμιας σεισμολογικής κοινότητας. Έχουμε όμως την δυνατότητα μεσοπρόθεσμης εκτίμησης (5 έως 10 έτη) ανάλογα με την σεισμικότητα της περιοχής».
"H πολιτεία πρέπει να ενημερώνει τον κόσμο, όχι οι σεισμολόγοι"
Ο καθηγητής τονίζει ότι δεν είναι δουλειά των σεισμολόγων να ενημερώνουν και να... προειδοποιούν τον κόσμο, αλλά αυτό είναι καθήκον της πολιτείας. Οι σεισμολόγοι κάνουν την δουλειά τους, όπως λέει, και όταν πρέπει, ενημερώνουν την πολιτεία, από εκεί και ύστερα είναι θέμα της τελευταίας πως θα διαχειριστεί την πληροφορία!
Ο κ.Σκορδύλης υπενθύμισε μάλιστα ότι πριν τον μεγάλο σεισμό στην Λ’ Άακουιλα το 2009 που στοίχισε την ζωή σε 299 ανθρώπους, όταν είχαν ρωτηθεί σεισμολόγοι για «το αν περιμένουν μεγάλο χτύπημα», απάντησαν αρνητικά, ενώ έβλεπαν έντονη σεισμολογική δραστηριότητα μέρες πριν. Τελικά ο σεισμός έγινε, κόσμος πολύς χάθηκε, σημειώθηκαν τεράστιες καταστροφές και οι σεισμολόγοι που είχαν κάνει δηλώσεις στα καθησυχαστικές ΜΜΕ πριν το σεισμό οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, όπως είπε ο κ.Σκορδύλης.
«Μεταξύ των επιστημόνων υπάρχει συνεννόηση. Όταν έχουμε κάτι σημαντικό πάντως το λέμε στην πολιτεία», επανέλαβε, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για ελλείψεις κονδυλίων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
"Πρέπει όλοι οι Έλληνες να ενημερωθούν σωστά για τους σεισμούς - Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την φύση"
Ο κύριος καθηγητής πάντως συμβουλεύει τον κόσμο να ενημερωθεί καλά, γιατί όπως υποστηρίζει, «όσα περισσότερα πράγματα γνωρίζουμε για κάτι, τόσο λιγότερο το φοβόμαστε».
«Σεισμός μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και σε περιοχές λιγότερο σεισμογενείς. Με την φύση κανείς δεν μπορεί να τα βάλει. Έτσι μπορεί οι σεισμολόγοι να στρέφουμε το ενδιαφέρον μας για παράδειγμα στα νησιά του Ιονίου, όπου είναι γνωστό ότι καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα και τελικά να εκδηλωθεί σεισμός σε... άλλη περιοχή της Ελλάδας. Είναι πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο κόσμος για το τι πρέπει να κάνει πριν, κατά την διάρκεια, αλλά και μετά από έναν σεισμό, και φυσικά όλα αυτά που διαβάζουμε, θα πρέπει στην δύσκολη στιγμή να τα υλοποιήσουμε. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να.... είμαστε προετοιμασμένοι και για μεγάλο χτύπημα» καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Άννα Σταματιάδου