MENU

Μετά την Λωζάνη, θέμα Στενών: Είναι υπό ξένη κατοχή φωνάζουν οι Τούρκοι

Μετά την προκλητική αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης από τον Ταιγίπ Ερντογάν,τουρκικά μέσα ενημέρωσης
 μιλούν απροκάλυπτα για αμφισβήτηση και της συνθήκης του Μοντρέ, η οποία αφορά το στρατηγικά σημεία του Βοσπόρου, τα Στενά δηλαδή, από τα οποία περνούν τα ρωσικά πλοία από την Μαύρη Θάλασσα στο Αιγαίο.

Η Συνθήκη του Μοντρέ αφορά στο καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και υπογράφηκε στις 20 Ιουλίου 1936 στην ελβετική πόλη.

Οι όροι της σύμβασης αποτέλεσαν πηγή διαμάχης για χρόνια, κυρίως όσον αφορά τη διέλευση πολεμικών σκαφών.

Για πρώτη φορά γίνεται επίσημα νύξη από πλευράς Τουρκίας σε σχέση με την συνθήκη του Μοντρέ, ενώ είχε αμφισβητηθεί έντονα στο Διεθνές Συμπόσιο για τα Στενά που πραγματοποιήθηκε στις 9-10 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, στο πανεπιστήμιο Bahcesehir.

Εκεί τέθηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, το ζήτημα της γεωστρατηγικής σημασίας των Στενών, ενώ ανοίχθηκε συζήτηση για την λήξη της συνθήκης του Μοντρέ, θίγοντας την νομική της ισχύ 80 χρόνια μετά την υπογραφή της.



Ταυτόχρονα, στον τουρκικό τύπο γίνονται αναφορές για τον Εθνικό Όρκο της Τουρκίας, ο οποίος περιλάμβανε εκτός από την κατάργηση της συνθήκης της Λοζάνης και την αναθεώρηση της συνθήκης του Μοντρέ, καθώς και οι δυο συνθήκες θεωρηθήκαν σαν κατάφορη παραβίαση της τουρκικής επικράτειας.

Μάλιστα, στον Εθνικό Όρκο τονίζεται ότι τα εδάφη αυτά που παραχωρήθηκαν υπό αυτές τις συνθήκες είναι τουρκικά και έχουν δεχτεί ξένη εισβολή.

Όπως βλέπουμε στην Τουρκία ανοίγουν το ένα θέμα μετά το άλλο και σίγουρα αν ζητηθεί αλλαγή καθεστώτος στα Στενά εις βάρος της Ρωσίας, η προσωρινή ανακωχή μεταξύ των δύο πλευρών θα αναθεωρηθεί.