MENU

Ο χάρτης του ουρανού για τον μήνα Δεκέμβριο 2016

Τι θα δούμε στον ουρανό τον Δεκέμβριο.Ο Δεκέμβριος φέρνει κρύες χειμωνιάτικες νύχτες και καθαρούς ουρανούς για τις παρατηρήσεις σας.

Geminids Μετεωρίτες -. Πάρτε μια ζεστή κουβέρτα και βγείτε έξω μετά το σούρουπο στις 13-14 Δεκεμβρίου για να δείτε τις ραβδώσεις των μετεώρων κατά μήκος του ουρανού κατά τη διάρκεια της αιχμής της βροχής τους.

 Η βροχή μετεωριτών Geminids μας δίνει μέχρι 100 μετέωρα ανά ώρα στο αποκορύφωμά της. Φέτος, η πανσέληνος συμπίπτει με την αιχμή των Geminids και έτσι μόνο οι φωτεινότεροι μετεωρίτες θα είναι ορατοί. Ψάξτε για μετεωρίτες που ακτινοβολούν έξω από την ευρύτερη περιοχή του αστερισμό των Διδύμων.
 Όλα όσα χρειάζεστε για να απολαύσετε την παράσταση είναι μια πολυθρόνα, μια ζεστή κουβέρτα και τα μάτια σας!

Η τρίτη "Υπερπανσέληνος" του 2016 – Αν και η Πανσέληνος στις 13 του Δεκεμβρίου θα κάνει δυσκολότερη την παρατήρηση των μετεωριτών, είναι ένα αξιοσημείωτο θέαμα δεδομένου ότι θα είναι η τρίτη και τελευταία λεγόμενη "Υπερπανσέληνος" του 2016.

 Η πανσέληνος θα είναι στη πλησιέστερη προσέγγιση της στη Γη και θα εμφανιστεί περίπου 7% μεγαλύτερη από το μέσο όρο και περίπου 16% φωτεινότερη. Η καλύτερη στιγμή για να δείτε την τρίτη και τελευταία Υπερπανσέληνο του 2016 θα είναι μόνο μετά την ανατολή του φεγγαριού, η οποία αυτό το μήνα θα είναι αργά το απόγευμα.

Ωρίωνας - Ψηλά στον ουρανό ο ομώνυμος αστερισμός θα είναι σε καλή θέση για παρατήρηση όλο το Δεκέμβριο. Μερικοί από τους καλύτερους στόχους είναι:

M42 - Το Μεγάλο Νεφέλωμα του Ωρίωνα – Ορατό ως το μεσαίο αστέρι του Ξίφους του Ωρίωνα, αυτό το νεφέλωμα εκπομπής είναι καταπληκτικό για παρατήρηση με κιάλια μέχρι και με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο! Μπορείτε να δείτε το Νεφέλωμα του Τραπεζιού, ένα σύστημα 4 αστέρων στο κέντρο του M42;

M78 - Ένα άλλο πολύ πιο αμυδρό νεφέλωμα εκπομπής είναι το M78, που βρίσκεται αριστερά πάνω από το πιο αριστερό αστέρι στη ζώνη του Ωρίωνα.

NGC 2174/2175 - Μια μεγάλη κηλίδα εκπομπών - γνωστή ως νεφέλωμα της Κεφαλής του Πιθήκου - και ένα σύμπλεγμα αστέρων, βρίσκονται κοντά στην κορυφή του υψωμένου ‘’χεριού’’ του Ωρίωνα. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το NGC 2174/2175 σε σκοτεινό και καθαρό ουρανό, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου.

Καλύτεροι στόχοι για κυάλια. – Ενώ με ένα ζευγάρι κυάλια 50 χιλιοστών μπορούμε να παρατηρήσουμε τα αστέρια του Δεκεμβρίου, με ένα μεγαλύτερο ζευγάρι 70 ή και 80 χιλιοστών ή και μεγαλύτερα, θα έχουμε φωτεινότερη και καλύτερη θέα των ουράνιων πολύτιμων λίθων του ουρανού του Δεκεμβρίου. 
Το λαμπρό ανοιχτό σμήνος αστέρων M45, επίσης γνωστό ως Πλειάδες, θα βρίσκεται σχεδόν πάνω από τον αστερισμό του Περσέα. Λίγο πιο βόρεια και επάνω θα βρείτε τον γαλαξία της Ανδρομέδας (M31), ο οποίος πραγματικά λάμπει με μεγάλα κιάλια. Ελαφρώς προς τα βορειοδυτικά του M31 θα δείτε το όμορφο Διπλό Σμήνος του Περσέα.

Καλύτεροι στόχοι για τηλεσκόπιο – Όλοι οι στόχοι που αναφέρονται παραπάνω είναι επίσης στόχοι για τηλεσκόπια, αλλά ο ουρανός του Δεκεμβρίου προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για να παρατηρήσετε και αντικείμενα για τα οποία το τηλεσκόπιο είναι απαραίτητο. 
Γυρίστε το τηλεσκόπιο σας μόλις λίγες μοίρες νοτιοδυτικά του M31 για να βρείτε τον M33, το μακρινό πρόσωπο ενός σπειροειδούς γαλαξία που είναι περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη φωτός (MLY) μακριά από τη Γη.
 Στον αστερισμό του Γλύπτη μακριά στο νότο, προσπαθήστε να βρείτε τον NGC 253, τον εντυπωσιακό γαλαξία "Ασημένιο Δολάριο". 
Υπάρχει ένα σμήνος από άλλους γαλαξίες για να δείτε στην ευρύτερη περιοχή του NGC 253 - όλα μέρος των γαλαξιών του ‘’Ομίλου του Γλύπτη’’.
 Για τον εντοπισμό τους χρησιμοποιήστε ένα χάρτη του ουρανού. Στους Ιχθείς αναζητήστε τον Μ74, ένα άλλο σπειροειδή γαλαξία όπως ο M33, που βρίσκεται σχεδόν 30 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από εμάς.
 Τέλος, δείτε τον NGC 1300, ένα κλασικό ραβδωτό σπειροειδή γαλαξία, που απέχει περίπου 61εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, με μια τεράστια μαύρη τρύπα στον πυρήνα του.

Η πρόκληση του Δεκεμβρίου - Με ένα 10 "ή μεγαλύτερο τηλεσκόπιο από μια σκοτεινή τοποθεσία, προσπαθήστε να εντοπίσετε το σκοτεινό και γραφικό Νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου (Horsehead) κοντά στο ανατολικό αστέρι της ζώνης του Ωρίωνα, που ονομάζεται Alnitak.

Πως η Nasa σχεδιάζει να ασχοληθεί με έναν αστεροειδή δολοφόνο.

Αν ανακαλυφθεί ένας αστεροειδής δολοφόνος σε μια πορεία προς τη Γη, η πρώτη λέξη της ύπαρξης του θα ερχόταν πιθανότητα με την μορφή ενός κειμένου ή ενός e-mail - προκαταρκτικές πληροφορίες σχετικά με τον διαστημικό βράχο θα σταλούν σε μια ομάδα 12 επιστημόνων.

Υπάρχει μια μικρή αλλά πιθανή εκδοχή, ότι μια μέρα ένας αστεροειδής σε επίπεδο μεγέθους μιας πόλης, θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας. 
Ένα τεράστιο χτύπημα από μια ομάδα αστεροειδών θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη και ευρεία ζημιά σε μια περιοχή, από σπασμένα τζάμια μέχρι κατολισθήσεις κτιρίων, μια καταστροφή που μπορεί να κυμαίνεται από μια τοπική τραγωδία μέχρι μια καταστροφή παγκόσμιας κλίμακας.

Και ενώ οι πιθανότητες να χτυπήσει τη Γη ένας αστεροειδής είναι εξαιρετικά χαμηλές, (ένας αστεροειδής 1500 μέτρων αναμένεται να χτυπήσει τη Γη μόνο μια φορά κάθε ένα εκατομμύρια χρόνια), στην πραγματικότητα η Nasa έχει ένα σχέδιο δράσης σε περίπτωση που ένας περιπλανώμενος αστεροειδής κατευθυνόταν προς τη Γη. 
Σε συνεργασία με την FEMA - Federal Emergency Management Agency (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης) – οργάνωσαν πρόσφατα μια γρήγορη εξέταση του τι θα συμβεί σε περίπτωση που θα εντοπίσουν ένα επικίνδυνο αστεροειδή να κατευθύνεται προς τον πλανήτη μας.

‘’Είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσουμε αυτά τα χαμηλής πιθανότητας σενάρια προς αποφυγή μεγάλων καταστροφών με σοβαρές συνέπειες’’, δήλωσε ο διαχειριστής τουFEMA Craig Fugate σε μια δήλωση του. ‘’Δουλεύοντας με τα σχέδια έκτακτης ανάγκης τώρα, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι, αν και όταν χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια κατάσταση’’.

Όταν μια ομάδα ανακαλύπτει ένα τέτοιο αντικείμενο κοντά στη Γη (ΝΕΟ – Near EarthObject), συνδέεται αυτόματα με το Minor Planet Center - έναν οργανισμό που λειτουργεί ως γραφείο ανταλλαγής για σχετικά μικρού μεγέθους νέα αντικείμενα στο ηλιακό σύστημα – ένα δημόσιο forum. Αν ένα πρωτόγνωρο αντικείμενο φαίνεται να βρίσκεται σε πορεία κοντά στη Γη τις επόμενες έξι μέρες, το σύστημα του Minor PlanetCenter στέλνει ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα κειμένου ή e-mail σε μια επίλεκτη ομάδα ανθρώπων στο κέντρο και στην Nasa.

Εντοπίζοντας αστεροειδείς δολοφόνους ή μη

Οι συναγερμοί μπορούν να ξεκινήσουν μια ακολουθία παρατηρήσεων.

Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι και άνθρωποι που χρησιμοποιούν μεγάλα τηλεσκόπια μπορούν να στρέψουν τα δικά τους εργαλεία προς τον ουρανό για να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το πιθανό αντικείμενο, προσπαθώντας να επιβεβαιώσουν το μέγεθος και την τροχιά του.

Όπως αποδεικνύεται η Γη δεν είναι πολύ μεγάλος στόχος. Και ενώ υπάρχουν πολλοί αστεροειδείς, είναι πολύ σπάνιο ένας αστεροειδής μεγάλου μεγέθους να εισέλθει στην ατμόσφαιρα μας. Αν ο αστεροειδής φαίνεται πραγματικά να έχει μια μεγάλη πιθανότητα να χτυπήσει τον πλανήτη μας, η Nasa ειδοποιεί το γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου και στη συνέχεια εκδίδει ένα δελτίο τύπου για να ενημερώσει το κοινό.

Η Nasa και το Minor Planet Center πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία σχετικά με το αν κάποιος δεδομένος διαστημικός βράχος θα χτυπήσει τον πλανήτη πριν πάνε στην μεγάλη δήλωση σχετικά με το ΝΕΟ (Near-Earth Object). Λόγω αυτής της ενέργειας μπορεί να ακούσουμε για την ύπαρξη ενός αστεροειδή πριν από κάποιο δελτίο τύπου της Nasa. Δεδομένου ότι η έρευνα που γίνεται είναι ανοικτή προς τον κόσμο, οι παρατηρήσεις είναι διαθέσιμες μέσω του διαδικτύου.

Η Nasa ερευνά και προσέχει για το μέλλον της Γης. Η διαστημική υπηρεσία ερευνά αναμενόμενες τροχιές για κάθε αντικείμενο που κινείται κοντά στη Γη, για να διαπιστωθεί αν οι διαστημικοί βράχοι μπορούν να έχουν οποιαδήποτε στενή επαφή με τον πλανήτη μας σε οποιοδήποτε σημείο.

Πώς να μετακινήσετε ένα αστεροειδή


Οι επιστήμονες έχουν χαρτογραφήσει τις τροχιές περίπου 90% των ΝΕΟ αντικειμένων περίπου ενός χιλιομέτρου ή μεγαλύτερα και ελπίζουν να χαρτογραφήσουν ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό. Η Nasa αναζητά επίσης τρόπους για την αντιμετώπιση ενός αστεροειδή που θα πλησιάσει επικίνδυνα κοντά στον πλανήτη μας. Οι μηχανικοί έχουν στα σχέδια τους τα πάντα, από ενεργοποίηση λέιζερ στον αστεροειδή (και ναι, αν χρειαστεί ανατίναξη) μέχρι ιδέες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκτροπή του.

Ενώ τίποτα δεν έχει δοκιμαστεί στο διάστημα ακόμη, αυτοί οι μηχανισμοί θα μπορούσαν να κρατήσουν τη Γη ασφαλή από αστεροειδείς ή κομήτες που έχουν αλλάξει τροχιά.

Η Nasa και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος συνεργάζονται σε μια νέα έρευνα της αποστολής που ονομάζεται Asteroid Impact and Deflection Assessment (AIDA) – Σύγκρουση με αστεροειδή και εκτίμηση Εκτροπής - η οποία θα εξετάσει αν ένας αστεροειδής μπορεί να μετακινηθεί από ένα κρουστικό.

Αν η μέθοδος αυτή δουλέψει, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην εκτροπή ενός πραγματικού ΝΕΟ αντικειμένου που θα πλησίαζε επικίνδυνα κοντά στον πλανήτη μας. Αλλά για την ώρα, απλά θα πρέπει να συνεχίσουμε τις παρατηρήσεις μας στον ουρανό, περιμένοντας και ελπίζοντας για το καλύτερο.


Πηγή : Orion – Nasa - Mashable