MENU

Η Βενεζουέλα ακολουθεί το παράδειγμα της Ινδίας και αποσύρει χαρτονομίσματα

Η Βενεζουέλα αποσύρει το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα που κυκλοφορεί στη χώρα
  - του οποίου όμως η αξία αγγίζει τα 2 σεντς στη "μαύρη" αγορά - εισάγοντας νέα, με ακόμη μεγαλύτερη αξία, χαρτονομίσματα. 

Πριν από περίπου έναν μήνα, ο πρωθυπουργός της Ινδίας αιφνιδίασε τους πολίτες της χώρας του, με την απόφασή του να καταργήσει, εν μία νυκτί, τα χαρτονομίσματα των 500 και 1.000 ρουπίων (για να αντικατασταθούν με νέα), προκαλώντας χάος, με σωρεία ανθρώπων έξω από τα ATMs και ταλαιπωρία για μεγάλο μέρος του πληθυσμού που ξέμεινε από μετρητά και βρέθηκε ενώπιον σοβαρών ελλείψεων, αδυνατώντας να πληρώσει ακόμη και για τα βασικά. Κάπως έτσι, την Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προβαίνοντας σε μία απροσδόκητη κίνηση, ανακοίνωσε πως αποσύρει από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ, ήτοι το χαρτονόμισμα με τη μεγαλύτερη ονομαστική αξία στη χώρα.

Τα χαρτονομίσματα θα βγουν εκτός κυκλοφορίας την Τετάρτη, καθώς ο Μαδούρο έδωσε, επί της ουσίας, προειδοποίηση 72 ωρών προτού τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Από εκεί και έπειτα, οι πολίτες έχουν περιθώριο δέκα ημερών, προκειμένου να ανταλλάξουν τα (εντός ολίγων ωρών) άκυρα χαρτονομίσματα με νέα, μεγαλύτερης αξίας. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη, οι Αρχές της Βενεζουέλας θα θέσουν σε κυκλοφορία έξι νέα χαρτονομίσματα και τρία νέα κέρματα.

Στην επιχειρηματολογία του υπέρ του μέτρου, ο Μαδούρο παρέπεμψε στο λαθρεμπόριο και στις περιπτώσεις απάτης που σημειώνονται στη χώρα. Ειδικότερα, έκανε λόγο για παράνομη διακίνηση εκατοντάδων χαρτονομισμάτων στα σύνορα με την Κολομβία. Όπως ανέφερε, μάλιστα, έδωσε εντολή ώστε να μην υπάρξει καμία δυνατότητα επιστροφής των εν λόγω χαρτονομισμάτων πίσω στη Βενεζουέλα.

Πάντως, οι αντίθετες "φωνές" δεν άργησαν να ακουστούν. Όσοι επικρίνουν την απόφαση του Μαδούρο, κάνουν λόγο για ένα παράλογο μέτρο. Σημειωτέον πως σύμφωνα με στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας, τον Νοέμβριο τα χαρτονομίσματα των 100 μπολιβάρ που βρίσκονταν σε κυκλοφορία, ξεπερνούσαν τα 6 δισεκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 48% του συνόλου των χαρτονομισμάτων και κερμάτων σε κυκλοφορία.

 Ωστόσο, εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, το εν λόγω χαρτονόμισμα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του. Όσο για τα επίπεδα του πληθωρισμού, οι οικονομολόγοι βλέπουν τριψήφιο αριθμό για το 2016.