MENU

Δεν δώσαμε τελικά τον ένα νεφρό μας χάρη στην σκληρή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης. Δείτε τα νέα μέτρα που για άλλη μια φορά βάφτισαν μεταρρυθμίσεις και θα ισχύσουν από το 2019

Από την Τρόικα και όχι σε πολιτικό επίπεδο όπως ήλπιζε το Μαξίμου, θα γραφτεί τελικά η συμφωνία για τους νέους φόρους και τις ανατροπές στις συντάξεις
 που θα ψηφιστούν από φέτος και θα ισχύσουν μετά τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση έφυγε από το Εurogroup με μια απόφαση που θα επιφέρει τα εξής επιπλέον πλήγματα στους καθημαγμένους από τη λιτότητα και την υπερφορολόγηση πολίτες:

Μείωση συντάξεων:
Από την απόφαση του Eurogroup επηρεάζονται περίπου 1,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Η κατάργησή της θα φέρει μειώσεις από 7% ως και 30%.

Μείωση αφορολόγητου:

 Το αφορολόγητο θα μειωθεί, όπως απαιτούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ανάλογα με το ύψος της μείωσης, θα έρθουν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις για όλους, ακόμα και για όσους έχουν πολύ μικρά εισοδήματα.

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων: 

Όπως προκύπτει θα έρθει απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, κάτι που επίσης ήθελε το ΔΝΤ.

Παρά τα σκληρά μέτρα τα οποία περιμένουν τους Έλληνες, το τοπίο με τα αντισταθμιστικά παραμένει «ομιχλώδες». Όπως διεφάνη από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αυτά θα εφαρμοστούν μόνο αν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. 
Δηλαδή, μπορεί να νομοθετηθούν, αλλά δεν θα εφαρμοστούν αν τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν φτάσουν το 3,5%.

Ωστόσο με non paper το Μαξίμου υποστηρίζει πως η «συμφωνία περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για "ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα"».

Αντιθέτως ο πρόεδρος Ντάισελμπλουμ και το ανακοινωθέν του Eurogroup δεν λένε πουθενά κάτι τέτοιο!


Ως αντιστάθμισμα η κυβέρνηση θα διεκδικήσει τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 12%