Θέμα στα μέσα ενημέρωσης της Βενεζουέλας κατάφερε να γίνει η χώρα μας, για τις ακραίες συνθήκες φτώχειας και τις στερήσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν οι Έλληνες πολίτες
το 2015, εξαιτίας των μέτρων που επέβαλαν οι «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις».
Μάλιστα, η χάρη μας φτάνει μέχρι το αμερικανικό περιοδικό Forbes, του οποίου ο αρθρογράφος Tim Worstall... συγχαίρει την Ελλάδα που χρησιμοποιείται από τους Μπολιβαριανούς σοσιαλιστές ως παράδειγμα για το πως ο καπιταλισμός οδηγεί στη φτωχοποίηση.
Η κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας – της χώρας με πληθωρισμό 800% και ύφεση 18% το 2016 - έδειξε τη... συμπόνοια της στο ελληνικό δράμα, παρουσιάζοντας την περασμένη Δευτέρα ένα μίνι αφιέρωμα στις τραγικές οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, με τίτλο «Η τραγωδία της ακραίας φτώχειας στην Ελλάδα».
Η Βενεζουέλα διανύει τη χειρότερη οικονομική και πολιτική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, φτάνοντας στο σημείο να καταγράφει τους πολίτες και να τους παρέχει μία σακούλα με τρόφιμα κάθε είκοσι ημέρες. Στέκεται, ωστόσο, στα προβλήματα της Ελλάδας και παρουσιάζει εικόνες από συσσίτια και ουρές για το κοινωνικό επίδομα, με αφορμή σχετικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.
«Το teleSUR ρίχνει μια ματιά στο ανθρώπινο πρόσωπο της ελληνικής φτώχειας, που είναι αποτέλεσμα των ληστρικών πολιτικών δανεισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των δανειστών της Ε.Ε.», αναφέρει το τηλεοπτικό κανάλι στην αγγλική του έκδοση.
Μετά την αποκάλυψη της «δίαιτας», με τα... εντυπωσιακά αποτελέσματα, στην οποία έχει υποχρεωθεί ο λαός της Βενεζουέλας, με το 75% του πληθυσμού να έχει χάσει κατά μέσο όρο 8,6 κιλά μέσα στον τελευταίο χρόνο γιατί πολύ απλά δεν έχει πρόσβαση στα απαραίτητα τρόφιμα, το κανάλι teleSUR αναφέρεται στην ελληνική οικονομική κρίση. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί δραματικά καθώς η ανεργία, η φτώχεια, η ανισότητα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να διαρρηγνύουν τον ήδη φθαρμένο κοινωνικό ιστό.
«Ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει σημαντικό πλήγμα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, καμία δεν έχει υποχρεωθεί να λάβει τόσα πολλά δάνεια όσα η Ελλάδα, της οποίας οι συμφωνίες “διάσωσης” με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έγιναν υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστούν από την κυβέρνηση μέτρα λιτότητας και απορρύθμισης – δίνοντας τη δυνατότητα στη χώρα να αποφύγει τη χρεοκοπία, ωστόσο μετέτρεψαν την ελληνική κρίση σε οικονομική συρρίκνωση και τελικά σε βαθιά ύφεση», αναφέρει το teleSUR.
Τονίζει, επίσης, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 22,2% του πληθυσμού στην Ελλάδα έχει υποστεί σοβαρές στερήσεις το 2015, ενώ σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc, πάνω από το 75% των νοικοκυριών υπέστη σημαντική μείωση εισοδήματος τον περασμένο χρόνο. Το ένα τρίτο των νοικοκυριών έχει τουλάχιστον έναν άνεργο και το 40% αναφέρει ότι έχει μειώσει τα έξοδα σίτισης, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς των εταιρειών κοινής ωφέλειας.
«Τώρα, η Ε.Ε. και το ΔΝΤ απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση του αριστερού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ να πληρώσει 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο ή να αθετήσει την πληρωμή του χρέους, το οποίο παραμένει στο ιλιγγιώδες επίπεδο των 330 δισ. ευρώ», προσθέτει το teleSUR.
Σημειώνεται ότι στη Βενεζουέλα των τεράστιων κοιτασμάτων πετρελαίου και της αυτόνομης πορείας, χωρίς την παρεμβολή ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ο ελάχιστος μισθός διαμορφώνεται στα 12 δολάρια το μήνα – και μάλιστα μετά πολλαπλές αυξήσεις που είχαν στόχο να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός. Οι τιμές καταναλωτή «έτρεξαν» με ρυθμό 800% το 2016 που είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία, ενώ το ΑΕΠ της χώρας κατέρρευσε εμφανίζοντας συρρίκνωση 18,6%.