Οι μαθητές θα μαθαίνουν για τις…Οικουμενικές διαστάσεις των θρησκειών.
Δημοσιεύτηκε σήμερα το πλήρες σχέδιο ή αλλιώς ο καταστατικός χάρτης σύμφωνα με τον οποίο θα αντικατασταθεί το βιβλίων των θρησκευτικών με έναν γνωσιακό «φάκελο».
Δημοσιεύτηκε σήμερα το πλήρες σχέδιο ή αλλιώς ο καταστατικός χάρτης σύμφωνα με τον οποίο θα αντικατασταθεί το βιβλίων των θρησκευτικών με έναν γνωσιακό «φάκελο».
Το «Πρώτο Θέμα» δημοσιεύει όλο το σχέδιο το οποίο συγκροτήθηκε από μια Ειδική Επιτροπή του υπουργείου Παιδείας και έχει ως στόχο την αλλαγή εκ βάθρων του μαθήματος των θρησκευτικών από τη νέα σχολική χρονιά.
Ποιος θα είναι ο προσανατολισμός:
1 Η κριτική κατανόηση των δογματικών, λατρευτικών, υπαρξιακών και πολιτισμικών εκφράσεων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, των άλλων μεγάλων χριστιανικών ομολογιών, καθώς και άλλων θρησκευμάτων.
2 Η ανάδειξη των οικουμενικών αξιών τόσο του Χριστιανισμού όσο και των άλλων θρησκειών του κόσμου.
3 Η διερεύνηση πτυχών και όψεων της τοπικής θρησκευτικής ιστορίας και παράδοσης, με στόχο τη γνώση, τη διαφύλαξη και την ανανέωση της τοπικής πολιτισμικής κληρονομιάς.
4 Η προσέγγιση της θρησκευτικής πίστης γενικότερα και του Χριστιανισμού ιδιαίτερα με πολλαπλά κριτήρια (πολιτισμικά, ηθικά, κοινωνικά, ιστορικά, προσωπικά, θεολογικά).
5 Η αποκωδικοποίηση του θρησκευτικού υπόβαθρου των πολιτισμικών παραδόσεων και την αναγνώριση των θρησκευτικών διαστάσεων του σύγχρονου πολιτισμού.
6 Η κατανόηση των αξιών αλλά και των αρνητικών ή επικίνδυνων εκφράσεων που κάποιες θρησκείες εμπεριέχουν, διατηρούν ή υποβάλλουν.
7 Η κατανόηση της εποχής και των αναγκών της και τη μεθερμηνεία του θεολογικού λόγου στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές κοινωνίες.
8 Ο προβληματισμός και η έμπρακτη ευαισθητοποίηση απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, τα υπαρξιακά ερωτήματα και τα ηθικά διλήμματα του ανθρώπου.
9 Ο σεβασμός του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στη θρησκευτική ελευθερία, στην αναζήτηση και τον θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό.
Θρησκευτικό μάθημα εναρμονισμένο με τις παγκοσμιοποιητικές…ανάγκες της εποχής.