Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας πήρε περισσότερα απο όσα μας έδωσε

Επειδή πολλά λέγονται για τα δις «βοήθειας» που εισέρρευσαν επι ΕΟΚ και ΕΕ στην χώρα, ας δούμε λοιπόν στην «παλάντζα» αυτην την…
 βοήθεια.Κατά πρώτον να προσημειώσουμε πως οι τελωνειακοί δασμοί προς τρίτες χώρες (που κανονικά θα ήσαν 100% προς όφελος των εθνικών εσόδων) μειώνονται στο 25% με το υπόλοιπο -που δεν μπορώ να υπολογίσω- να οδεύει στας… Βρυξέλλας. 

 Παλαιότερα επί πλέον υπήρχαν τα εξισωτικά ποσά, στα γεωργικά κυρίως προιόντα, για να είναι ασύμφορη η εισαγωγή τους.


Κατά δεύτερον, μέρος του ΦΠΑ (γιαυτό κόπτονται  να τον ανεβάζουν) μαγνητίζεται και αυτό από το ευρωκέντρο.Ακολουθούν οι πόροι επι ΑΕΠ (με οροφή το 1,3%) και πάμπολλα (σε εμάς) πρόστιμα και τόκοι υπερημερίας για παραβιασεις του κοινοτικού δικαίου.
Πιθανώς και άλλα τινά που δεν κατέχω.Σύνολον ετησίως 2-3 δισ.
Βεβαίως θα αντιτάξουν οι ευρωβολεμένοι (ναι περί αυτού πρόκειται αφού έχουν κλειδώσει κάθε πρώτη του μηνός το ευρωσυνάλλαγμα στην τσέπη) τα ΕΣΠΑ!
Μα αυτά είναι δεν είναι 4 δισ μουαγεν ετησίως, και όχι μόνον αυτό, αλλά το μεγαλύτερο μέρος τους πηγαίνει στους μεγαλοεργολάβους με τις υπερτιμολογήσεις και τα κέρδη στο εξωτερικό.

Πάμε στο ρεζουμέ τώρα.Η χώρα από το 1981 έως το 2014 έλαβε ονομαστικά κάπου 70 δισ (ΜΟΠ: 2,6 – Α’ ΚΠΣ: 7,2 – Β’ ΚΠΣ: 14 – Γ’ ΚΠΣ: 22,7 – ΕΣΠΑ: 24,3), και με όχι πλήρη απορροφητικότητα.Εάν προστεθούν και τα εφ’ άπαξ ποσά της ΚΑΠ (γύρω στα 40 δισ) και κάποια άλλα λιμά, έχουμε μια συνολική ευρω-εισροή περί τα 110-115 δισ.

Αυτά λένε τα στοιχεία μου (και παρακαλώ να ελεγχθούν, καθώς και αυτά κατωτέρω).
Αφού λοιπόν είδαμε τα «λαβείν» ας δούμε και τα «δούναι», αφού η γυάλα που ήσαν τα ψαράκια μέσα έσπασε και βγήκαν αυτά στον ωκεανό για να κάνουν κονέ με τα σκυλόψαρα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Κατά την περίοδο της εμπλοκής μας με την ένωση το σύνολον των εισαγωγών μας από αυτήν έφθασε τα 380 δισ. Το αντίστοιχο ποσόν εξαγωγών της ίδιας χρονικής περιόδου επίσης προς αυτήν συμποσούται στα 125 δισ. 

 Ήτοι γκαπ 255 δισ! (θυμάσαι φυσικά πως τα βολεύαμε παλιά… πανταχόθεν ελεύθεροι με το κλήρινγκ και είχαμε έτσι αρμονικώτερους δείκτες εξωτερικού -αυτό έχει κυρίως σημασία- χρέους).
Ελάβαμε λοιπόν «βοήθεια» 110 δισ, επομένως τελικό αρνητικό υπόλοιπο χρήσεως κοντά στα 150 δισ!!Το πλεόνασμά τους, το έλλειμμά μας.Και «Βοήθειά» μας.

Πέτρος Ιωάννου