Οσο περνούν οι ώρες, γίνεται πιο σαφές τι τελικά έγινε στο Eurogroup, όπου επήλθε μια πρώτη συναίνεση για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν ως τώρα, μετά τις διευκρινίσεις Ντάισελμπλουμ αλλά και το non paper του Μαξίμου τα πρώτα συμπεράσματα από το Eurogroup είναι:- Οι θεσμοί επιστρέφουν αλλά όπως ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία ακόμη.
- Μετά την Καθαρά Δευτέρα που θα επιστρέψουν οι θεσμοί, σύμφωνα με το Μαξίμου, θα προσπαθήσουν επί ελληνικού εδάφους να ανοίξουν τα 3 «καυτά» ζητήματα: Ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά.
- Στην ουσία, όπως είπε και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί, στην Αθήνα, οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσουν να εξομαλύνουν τις διαφορές μεταξύ τους για τα δημοσιονομικά (το ύψος του πλεονάσματος και πόσο θα διατηρηθεί) ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία με λεπτομέρειες
Τα βήματα που θα ακολουθηθούν είναι:
1. Τεχνική συμφωνία επί αυτών των θεμάτων
2. Σε επόμενο Eurogroup θα φανεί ποιο δημοσιονομικό μονοπάτι θα επιλεγεί, ποια πρέπει να είναι τα πλεονάσματα μετά από το 2018 και για πόσο, σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Ως προς το εύρος του χρονικού διαστήματος για τα πλεονάσματα που είναι υποχρεωμένη να τηρεί η Ελλάδα η απόφαση θα είναι πολιτική και θα την πάρουν οι υπουργοί στο Eurogroup.
Πιθανολογείται ότι θα είναι λιγότερο από μια δεκαετία και πιθανώς λιγότερο από το 3,5%.
Οσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων και όσο πιο πολύ αποδώσουν, τόσο μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο θα υπάρξει για «αντίμετρα»
Δηλαδή η Ελλάδα ενώ θα πρέπει να νομοθετήσει τώρα ό,τι συμφωνήσει με τους θεσμούς, δεν θα θα νομοθετήσει εκ των προτέρων τα «ισοδύναμα» για τα οποία φιλοδοξεί να πείσει τους θεσμούς.
- Θα συζητηθούν μόνο οι προτάσεις της Αθήνας με τους εκπροσώπους των πιστωτών και όχι η προνομοθέτησή τους.
- Με άλλα λόγια, πρώτα θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και η συμφωνία θα προβλέπει ότι αν υπερβούμε τον στόχο του πλεονάσματος τότε θα μπορέσει η Αθήνα να εφαρμόσει τα αντίμετρα.
- Το θετικό είναι ότι θα ληφθεί υπόψιν η πρόταση του ΔΝΤ για 2% μέτρα επί του ΑΕΠ και ίσως λιγότερα, όχι περισσότερα.
- Δε είναι ξεκάθαρο ακόμη ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Συμπερασματικά, η Ελλάδα σύρεται σε μια δίνη που προκάλεσε το ΔΝΤ, χωρίς να γνωρίζει πόσα μέτρα θα πάρει – αλλά θα τα πάρει σίγουρα και θα τα προνομοθετήσει – και χωρίς να είναι σαφές ακόμη αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει
Πηγή: efimerida