MENU

Η με πάθος παράκληση του Αρχιεπισκόπου στον Τραμπ: Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα;

Πολλοί άκουσαν ή διάβασαν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου στη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα και μάλιστα ενώπιον του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που τον άκουγε με προσοχή…
 Αλλά φοβάμαι ότι λίγοι έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Άστε που στην Ελλάδα πολλοί ανόητοι και αμετροεπείς θεωρούν τους ομογενείς γραφικούς… 
Πότε αντιμετώπισαν με σοβαρότητα τις σκέψεις και τις ιδέες τους και θα το πράξουν και τώρα; Οι Ελληνοαμερικανοί πρέπει και μπορούν να βοηθήσουν, αν οι Έλληνες πολιτικοί τους δώσουν την ευκαιρία… 
Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε με τον πιο ισχυρό τρόπο έκκληση προς τον Αμερικανό πλανητάρχη να στηρίξει την Ελλάδα, στην πιο δύσκολη στιγμή της νεώτερης ιστορίας της μετά τον εμφύλιο πόλεμο. 
Ούτε στην εποχή της ξενοκίνητης χούντας, η Ελλάδα βρέθηκε σε τέτοια κατάπτωση. Είπε ο κ. Δημήτριος, ο οποίος σύντομα θα επιστρέψει στο Λευκό Οίκο, για να ξεκινήσει μία κουβέντα ουσίας με την αμερικανική ηγεσία: 
«Η Ελλάδα είναι μία πιστή, ανένδοτα αφοσιωμένη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, που παρέμεινε γενναία σε πολυάριθμους πολέμους στους οποίους είχαν εμπλακεί οι ΗΠΑ, παρά τις απαιτητικές συνθήκες και τις θυσίες. Ωστόσο, η Ελλάδα, αυτή η πολύτιμη και πιστή σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, βρίσκεται για τα τελευταία τουλάχιστον 6 χρόνια σε μια συνεχή οικονομική δοκιμασία και θλίψη». Ο Αρχιεπίσκοπος θύμισε στον Πρόεδρο Τραμπ ότι ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά τις επιπτώσεις στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, του Σχεδίου Μάρσαλ και του δόγματος Τρούμαν. Ζητούσε επανάληψη εκείνης της βοήθειας ο κ. Δημήτριος για να σωθεί και σήμερα η Ελλάδα από την οικονομική δίνη, που την οδήγησαν οι διεφθαρμένοι πολιτικοί της και στη συνέχεια οι δανειστές της; Έτσι φαίνεται, μας είπε παράγοντας που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

 Τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τράμπ: «Ξέρουμε και είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες προς τις ΗΠΑ, η οποία έσωσε μια κατεστραμμένη Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμβολή της Αμερικής ήταν πραγματικά μνημειώδης – βοηθώντας να αποκατασταθεί οικονομικά η ρημαγμένη από τον πόλεμο Ευρώπη. 
Σήμερα, σε σύγκριση με τη γιγαντιαία βοήθεια που χρειάσθηκε η Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μία σημαντικά μικρότερη βοήθεια είναι αναγκαία για την Ελλάδα, ώστε να ανακάμψει οικονομικά και να λειτουργήσει ως δυναμικό κράτος. Με αυτόν τον τρόπο, θα δοθεί η πιθανότητα στην Ελλάδα για να αρχίσει και να συνεχίσει το ζωτικό της ρόλο ως πιστή σύμμαχος και έθνος που παράγει πολιτισμό επί 6000 χρόνια».

Ο κ. Δημήτριος ανέφερε στην ομιλία του ότι στην ιστορία τους τα δύο έθνη άσκησαν το αναφαίρετο δικαίωμα να σπάσουν το ζυγό της τυραννίας και να ανακτήσουν το πολύτιμο δώρο της αυτοδιοίκησης και της ανεξαρτησίας. 
Είπε: «Όλο και περισσότερο αυτό αποτελεί το επίκεντρο στην άμυνα, προστασία και προώθηση της αμύθητου αξίας θρησκευτικής ελευθερίας. Στη διάρκεια των τιμητικών μας συναντήσεων επανειλημμένα έχουμε εκφράσει το πως οι ιδέες της ανεξαρτησίας και θρησκευτικής ελευθερίας εφαρμόζονται κατά οδυνηρό τρόπο σε ειδικές καταστάσεις που σχετίζονται με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κύπρο και την ονομασία της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος. 
Επιμένω ότι πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στα όσα είπε ο Ελληνορθόδοξος Ιεράρχης. Δεν είναι λόγια που τα πήρε ο …αέρας. Στο δείπνο που προηγήθηκε της δεξίωσης στον Λευκό Οίκο, ο Αρχιεπίσκοπος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το θέμα της οικονομική κρίσης και με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους. Είτε συμφωνεί κανείς μαζί του στα θρησκευτικά θέματα, είτε διαφωνεί, δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε ότι νοιάζεται για την πατρίδα της πολυαγαπημένης του μητέρας. Σίγουρα, σε τούτη τη μεγάλη χώρα οι αποφάσεις λαμβάνονται μετά από συμβουλές και εισηγήσεις των γραφειοκρατών.
 Όμως, έχουμε πλέον να κάνουμε με ένα απρόβλεπτο άνθρωπο, τον Ντόναλντ Τραμπ, που μισεί την γραφειοκρατία και τους εκπροσώπους της και ο οποίος πιστεύει ότι της Ευρώπης ηγούνται κακομαθημένοι πολιτικοί. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο Μαϊου θα επισκεφθεί τη Γερμανία -πιθανότατα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος έδειξε επανειλημμένα την αντιπάθειά του στους Ευρωπαίους. Θα συνδέσει αυτή την αντιπάθεια και με την περίπτωση της τιμωρίας της Ελλάδας από τους εταίρους της Ευρωπαίους; Υπομονή και θα δείξει…

Πηγή: mignatiou