MENU

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΒΑΡΝΤ: Οι εκλάμψεις ραδιοσυχνοτήτων μπορεί να προέρχονται από τεράστιο εξωγήινο σκάφος!

Οι επιστήμονες μπορεί να έχουν βρει αποδείξεις για νοήμονα εξωγήινη ζωή αλλά δεν μπορούν να την καταλάβουν,
 υποστηρίζει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.
Αίσθηση προκάλεσε ο καθηγητής αστροφυσικής του Χάρβαρντ Άβι Λόεμπ (Avi Loeb) με δηλώσεις του, ότι η ανθρωπότητα έχει δεχθεί σημάδια εξωγήινης ζωής αλλά οι επιστήμονες τα αγνοούν επειδή δεν μπορούν να τα κατανοήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι «ταχείς εκλάμψεις ραδιοσυχνοτήτων» (fast radio bursts) που φτάνουν στη γη τα τελευταία χρόνια είναι πιθανό να προέρχονται από ένα τεράστιο διαστημόπλοιο σε μέγεθος πλανήτη που βρίσκεται στα βάθη του σύμπαντος, σύμφωνα με τον independent.co.uk.
couldfastrad
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του «εξωγήινου σκάφους» έτσι όπως την δημοσίευσε το τμήμα αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.
Οι επιστήμονες δεν έχουν προσδιορίσει ακόμα από που προέρχονται αυτές οι εκλάμψεις, αλλά σύμφωνα με  έρευνά που έχει διεξάγει ο καθηγητής Loeb μαζί με τον συνάδελφό του Manasvi Lingam αποδεικνύεται ότι ο άνθρωπος δεν έχει τα μέσα για να δημιουργήσει μια τέτοια τεχνολογία.
«Οι «ταχείς εκλάμψεις ραδιοσυχνοτήτων» είναι εξαιρετικά φωτεινές, μικρής διαρκείας και προέρχονται από μεγάλες αποστάσεις. Δεν έχουμε εντοπίσει καμιά πιθανή φυσική πηγή με βεβαιότητα,» λέει ο Loeb και συνεχίζει, «μια τεχνητή προέλευση αξίζει την έχουμε υπόψιν.»
Έχουν διάρκεια μόλις λίγων χιλιοστών του δευτερολέπτου και η πηγή τους δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί. Είχαν εντοπιστεί πρώτα το 2007, αλλά όταν οι επιστήμονες ανέλυσαν παλαιότερα δεδομένα, παρατήρησαν ότι μια τέτοια έκρηξη είχε συμβεί πάλι το 2001.
Ο Loeb και ο συνάδελφος του στο Χάρβαρντ ακαδημαϊκός Manasvi Lingam που είπαν ότι θα μπορούσαν να προέρχονται από ένα «ραδιοφωνικό» πομπό, σύμφωνα με μελέτη που θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters. Αυτό θα απαιτούσε μια γεννήτρια ηλιακής ενέργειας σε μέγεθος πλανήτη που θα στέλνει τα σινιάλα σε όλο το γαλαξία.
Μια τέτοια τεχνολογία είναι πολύ πέρα από την ανθρώπινη, σημειώνουν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, αλλά δεν είναι πέρα από τους νόμους της φυσικής ή μακριά από ένα πολύ ανεπτυγμένο εξωγήινο πολιτισμό.
Ο Loeb τέλος εξηγεί ότι «χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά και πρέπει να ελεγχθεί αν μια τέτοια ιδέα θα ήταν δυνατή. Δεν έχει σημασία αν πιστεύει ή δεν πιστεύει ότι προκαλούνται από εξωγήινους,» είπε.

«Η επιστήμη δεν είναι ένα θέμα πίστης, είναι ένα θέμα αποδείξεων. Αξίζει να βάζουμε νέες ιδέες εκεί και να αφήσουμε τα στοιχεία να είναι ο κριτής.»

crashonline