MENU

Να ανταλλάξουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα με… τον Σημίτη (και τα ορφανά του)

Η είδηση που δημοσιεύτηκε στην “Independent”, έστω ως… προτροπή των ίδιων των Βρετανών δημοσιογράφων, είναι πληθυντικά ελπιδοφόρα.
 Να επιστραφούν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, και ως αντάλλαγμα η χώρα μας να προσφέρει αρχαιολογικά αριστουργήματα στο Βρετανικό Μουσείο.

Κι όλα αυτά, ως “συμβολική πράξη κατά των καταστροφικών δυνάμεων που επιδιώκουν τη διάλυση της Ευρώπης”, με μια κίνηση αποκατάστασης της ιστορικής τάξης, έναντι της χώρας που χάρισε στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων, και το ίδιο το όνομά της.

Υπάρχουν ωστόσο ορισμένα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, για να δρομολογηθούν ουσιαστικές εξελίξεις. Με κυριότερο το ποιά “αρχαιολογικά αριστουργήματα” θα προσφέρει η Αθήνα ως αντάλλαγμα στο Λονδίνο.

Η υπογράφουσα καταθέτει τη μικρή συνεισφορά της στο επίπεδο των ιδεών: Να τους στείλουμε… τον Σημίτη. Και τα “ορφανά” του φυσικά. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα “αρχαιολογικού αριστουργήματος”.

Ο πάλαι ποτέ καταλληλότερος, ως “μαύρη χήρα” της διαπλοκής, ανήκει στους αρχαίους χρόνους. Τότε που η Ελλάδα ζούσε τον μύθο της, και τα μεγάλα συμφέροντα έκαναν πάρτι, με απευθείας αναθέσεις και αδιανόητο πλουτισμό, στο περιθώριο των μεγαλύτερων σκανδάλων που καταγράφηκαν στη νεώτερη Ιστορία της Ελλάδας, μετά τον απελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Στην εποχή της οκταετίας Σημίτη, από το 1996 μέχρι το 2004, που άνοιξε την πόρτα για τη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Επίσης, και τα “ορφανά” του πρώην πρωθυπουργού έχουν ιστορική αξία. Ως συνεχιστές και υπερασπιστές ενός συστήματος που καταδίκασε το μέλλον του τόπου, αφού πρώτα… απαλλοτρίωσε το παρόν του. Και συνεχίζουν να το κάνουν, αλλάζοντας πολιτική στέγη, ανάλογα με το ποιός βρίσκεται κάθε φορά πιο κοντά στην εξουσία. Και τη νομή της.

Δεν χάνουμε τίποτα να καταθέσουμε τη σχετική πρόταση στη βρετανική κυβέρνηση και την Τερέζα Μέι. Το βέβαιο είναι ότι, μια τέτοια ανταλλαγή, δεν θα αποδειχθεί… μακέτο.