MENU

ΦΡΙΚΗ με τα capital controls:Στα 80 EYΡΩ το εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων! Για να μπορέσουν να κάνουν ακόμη πιο βαθύ κούρεμα καταθέσεων!!!

Προς σύσφιξη των capital controls εκ των πραγμάτων βαδίζει η χώρα όσο αφήνεται να κυλάει ο χρόνος σε βάρος του τραπεζικού συστήματος.
 Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο της εβδομαδιαίας ανάληψης των 80 ευρώ!!! Kι αυτό για να μπορέσουν να κάνουν ακόμη πιο βαθύ κούρεμα καταθέσεων!!!

Η συνεργάτιδά μας Gillian Rothschild γράφει σχετικά:

Οσο η εμπιστοσύνη των καταθετών δεν εμπεδώνεται, άλλο τόσο και οι επενδυτές βλέπουν ως ανέκδοτο το θέμα «κλείσιμο της αξιολόγησης». Υπό αυτές τις συνθήκες δυσπιστίας, ακόμη και αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις 7 Απριλίου, όπως λέει η κυβέρνηση, το σύστημα έχει «ξεχειλώσει» επικίνδυνα.

Ρευστότητα δεν υπάρχει στις επιχειρήσεις, οι ιδιώτες «καίνε» τις αποταμιεύσεις τους για την πληρωμή φόρων και των καθημερινών αναγκών ενώ το ίδιο το Δημόσιο τραβάει πόρους για να κρατήσει μαξιλάρια προκειμένου αν χρειαστεί να πληρώσει τη δόση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μείνει στα χαρτιά αν δεν συνοδευτεί από υλοποίηση των συμφωνηθέντων και μάλιστα με γρηγορότερο ρυθμό, τονίζουν οι τραπεζίτες.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδιώκει, με νύχια και με δόντια, να συντηρήσει το σαπάκι της ΔΕΗ όπως είναι σήμερα για να διασώσει και τα τρωκτικά που τη λυμαίνονται, η υπόλοιπη οικονομία καταρρέει.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας τόνισε για μια ακόμη φορά χθες ότι η καθυστέρηση έχει εξασθενήσει τη θετική δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας, και αν επεκταθεί περαιτέρω μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της οικονομίας, και να θέσει έτσι σε κίνδυνο όλους τους στόχους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς.

Αυτό που πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται μόνο εμπιστοσύνη αλλά απαιτείται και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το πρόγραμμα, όπως επίσης και επίλυση του γόρδιου δεσμού των κόκκινων δανείων.

Και σε αυτό το πεδίο, η κυβέρνηση ολιγωρεί για να κάνει απλώς πολιτική λαικισμού, κλείνοντας το μάτι σε ένα κοινό μπαταξήδων και οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν δάνεια, αφήνοντας στεγνές τις επιχειρήσεις και την οικονομία.

Πρόκειται για ένα περιβάλλον τέτοιο ώστε ακόμη και αν κλείσει η αξιολόγηση, τα capital controls στην αγορά θα σκληρύνουν ακόμη περισσότερο ελλείψει ρευστότητας. Eίναι πολύ πιθανό το εβδομαδιαίο όριο να μην ξεπερνά τα 80 ευρώ!

Αλλά επειδή οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, και το χρονοδιάγραμμα της 7ης Απριλίου δεν αντιμετωπίζεται πολύ σοβαρά.

Τράπεζες και Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν τους κρίσιμους δείκτες του συστήματος, τις καταθέσεις και τις επισφάλειες, και ανησυχούν.

Αντιστοίχως, ανησυχεί και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που καταγράφει άνοδο της χρηματοδότησης από τον ELA και μεγάλο ρίσκο σε περίπτωση παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, να ακυρωθούν οι προσπάθειες επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης που έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Η πίεση που ασκεί πλέον και η ΕΚΤ για την επίσπευση των διαπραγματεύσεων ακόμα και σε σημείο να υιοθετεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ –ενώ μέχρι πρόσφατα η στάση της ήταν περισσότερο από διακριτική– οφείλεται στο γεγονός ότι στην Φρανκφούρτη ανησυχούν πλέον για το σοβαρό ενδεχόμενο επιστροφής της Ελλάδας στο κέντρο του κάδρου της ευρωπαϊκής κρίσης.

Στην κυβέρνηση φαίνεται να έχουν σαφή εικόνα της αλλαγής των συσχετισμών στο επίπεδο αυτό.

Και για τον λόγο αυτό έχουν ενισχυθεί πολύ οι διεργασίες τόσο από την ομάδα διαπραγμάτευσης όσο και στο επίπεδο της εσωκομματικής προετοιμασίας ώστε να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) μέχρι το Eurogroup του Απριλίου (Μάλτα).

Αυτό θα επιτρέψει στην ευρωπαϊκή ομάδα των Θεσμών να φθάσει στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ με έτοιμο το πακέτο, τόσο στο σκέλος του SLA και των μέτρων που αφορούν στην μετά το 2018 διατήρηση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων (3,5%), όσο και της συγκεκριμενοποίησης των μέτρων παρέμβασης στο χρέος που ζητάει το ΔΝΤ για να δρομολογήσει την προετοιμασία της πρότασης επιστροφής του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτή η διαδρομή θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οπωσδήποτε πριν από το Eurogroup στις 22 Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα έχει επισπευσθεί από την ασφυκτική κατάσταση που έχει αρχίσει να κυριαρχεί στο τραπεζικό σύστημα αλλά και πάλι το ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να το πετύχει.