MENU

Αστυνομία: Η διοίκηση φεύγει από τους ανθρώπους

Απόφαση-σταθμός για αστυνομικά τμήματα.Τελικά οι εξελίξεις τρέχουν τόσο γρήγορα που ελάχιστοι μπορούν να παρακολουθήσουν. Εμείς εδώ στο el.gr κυνηγάμε την είδηση και σας την δίνουμε, προκειμένου να γνωρίζετε τι έρχεται.

Πως θα σας φαινόταν αν η αστυνομία σταματούσε να διοικείται από ανθρώπους;

Η αστυνομία του Ντούρχαμ στην Αγγλία ετοιμάζεται να αρχίσει τη χρήση ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης ειδικά σχεδιασμένου για να παρέχει βοήθεια όσον αφορά στο αν ένας ύποπτος θα πρέπει να συνεχίσει να είναι υπό κράτηση ή όχι.

Όπως αναφέρει το BBC, αξιολογεί τους υπόπτους ως υψηλού, μέσου ή χαμηλού κινδύνου όσον αφορά στο ενδεχόμενο να προβούν ξανά σε αδικήματα, και έχει ήδη δοκιμαστεί, «εκπαιδευόμενο» σε δεδομένα ιστορικού διάπραξης αδικημάτων πέντε ετών.

Με λίγα λόγια η τεχνητή νοημοσύνη θα αποφασίζει ποιος και κατά πόσο είναι ένοχος. Επίσης θα δίνει εντολές καταστολής λαϊκών αντιδράσεων, ούσα, γιατί όχι, συνδεδεμένη με ρομπότ-αστυνομικούς, οι οποίοι θα βαράνε στο ψαχνό και χωρίς ενδοιασμούς πολίτες που αντιδρούν πραγματικά στην όποια εξουσία.

Τα δεδομένα για το Harm Assessment Risk Tool (Hart), όπως ονομάζεται το σύστημα-διοικητής της τεχνητής νοημοσύνης, αντλήθηκαν από το αρχείο της αστυνομίας του Ντούρχαμ για τα έτη 2008- 2012.

Το σύστημα στην συνέχεια δοκιμάστηκε το 2013, και τα αποτελέσματα της χρήσης του εξετάστηκαν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Οι προβλέψεις για υπόπτους χαμηλού κινδύνου διαπιστώθηκε πως είχαν ποσοστό ακριβείας 98%, ενώ για τις περιπτώσεις υψηλού κινδύνου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 88%.

«Φαντάζομαι πως μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες μάλλον θα καταστεί ενεργό εργαλείο για να υποστηρίζει την διαδικασία λήψης αποφάσεων από τους αστυνομικούς», τόνισε η Σίνα Ούργουϊν, αρμόδιο στέλεχος της αστυνομίας του Ντούρχαμ.

Ο καθηγητής Λόρενς Σέρμαν, διευθυντής του Centre for Evidence-based Policing του University of Cambridge, που συμμετείχε στην ανάπτυξη του εργαλείου, είπε πως το Hart θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά περιπτώσεων- όπως, για παράδειγμα, όταν τίθεται θέμα για το αν θα πρέπει ένας ύποπτος να παραμείνει υπό κράτηση για μερικές ώρες ακόμα ή να απελευθερωθεί με εγγύηση πριν απαγγελθούν κατηγορίες- ή, εάν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, για το αν θα πρέπει να τεθεί ξανά υπό κράτηση.

Τι κι αν στην αρχή μπαίνουν όρια συμβούλου στην χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Σε λίγο τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν τους αστυνομικούς και θα αναλάβουν ακόμα και την διοίκηση των αστυνομικών τμημάτων.