MENU

Η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει πλέον πέρα από κάθε όριο.Αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτων.Το ραβασάκι της ΑΑΔΕ

«Η κατάσταση την οποία βιώνει ο επιχειρηματικός κόσμος έχει πλέον ξεφύγει από κάθε όριο». Με τη φράση αυτή ο Ιωάννης Φωτιάδης, επικεφαλής της Επιμελητηριακής Ομάδας Νέοι Ορίζοντες στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, επιχειρεί να περιγράψει την απόγνωση με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι βιοτέχνες συνάδελφοί του τις προηγούμενες ημέρες στη Θεσσαλονίκη όταν τους επιδόθηκε από δικαστικό επιμελητή το γράμμα της αναγκαστικής κατάσχεσης εις χείρας τρίτων.

Στις 7 Ιουνίου, το ραβασάκι της ΑΑΔΕ χτύπησε την πόρτα μιας οικογενειακής επιχείρησης η οποία κατασκευάζει κάγκελα. Ενας από τους προμηθευτές της επιχείρησης χρωστά στην Εφορία 34.197,51 ευρώ. Το δικαστικό τμήμα Εφορίας της Θεσσαλονίκης, έχοντας εξαντλήσει τα κλασικά μέτρα κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών του οφειλέτη, στράφηκε στον πελάτη του. Το ραβασάκι έλεγε ότι «κατάσχω αναγκαστικά στα χέρια σας ως τρίτου όσα οφείλετε ή μέλλετε να οφείλετε από συναλλαγές ως πελάτης του πιο πάνω οφειλέτη και μέχρι του ποσού των 34.197,51 ευρώ και σας προσκαλώ, όπως εντός οκτώ ημερών από την επίδοση του παρόντος ή εντός δέκα ημερών αν πρόκειται για πιστωτικό ίδρυμα, για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Δημοσίου, να καταθέσετε τα κατασχεμένα χρήματα στη ΔΟΥ αν πρόκειται για εγχώριο νόμισμα, ή τις κινητές αξίες ή ξένα νομίσματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή παραδώσετε στο Συμβολαιογράφο, ή Ειρηνοδίκη ή Πρόεδρο της κοινότητας εάν πρόκειται για κινητά πράγματα».

Ο Ιωάννης Φωτιάδης κάνει λόγο για τσουνάμι κατασχέσεων στην αγορά, που απειλεί να πνίξει επιχειρήσεις οι οποίες με νύχια και με δόντια έχουν καταφέρει να επιβιώσουν. «Τώρα μας κυνηγάνε και για τα χρέη, όχι τα δικά μας, αλλά των προμηθευτών» συμπληρώνει για να καταλήξει: «Δεν καταλαβαίνουν ότι η πολιτική τους είναι αποτυχημένη. Οσο ανεβάζουν τους φόρους και τις υποχρεώσεις δεν θα υπάρξει ανάπτυξη».
Τα πλέον πρόσφατα στοιχεία αναφορικά με τις κατασχέσεις δείχνουν ότι στο τέλος Απριλίου 906.101 φορολογούμενοι ήταν περικυκλωμένοι από αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Τα περιθώρια επιτάχυνσης κατασχέσεων και πλειστηριασμών είναι μεγάλα. Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη σε Εφορία και τελωνεία, ενώ σε 1,6 εκατομμύρια φορολογουμένους ο εισπρακτικός μηχανισμός έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.