MENU

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ! Ινδία-Κίνα με το «δάκτυλο στην σκανδάλη»: Οι δύο πυρηνικές δυνάμεις οδηγούνται σε ένοπλη σύρραξη

Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί η συνοριακή αντιπαράθεση μεταξύ Ινδίας και Κίνας σε ένα ολοκληρωτικό πόλεμο; Πολλοί υποστηρίζουν πως ναι. Αυτό γιατί και οι δύο πλευρές φαίνονται προς το παρόν ανυποχώρητες.
 Η αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε μια ένοπλη σύρραξη είναι το συνοριακό πέρασμα Sikkim στην περιοχή των Ιμαλαίων το οποίο η Κίνα κατηγορεί ότι έχει καταλάβει η Ινδία και μαζί με αυτό κινεζικό έδαφος στέλνοντας στρατεύματα.

Ακόμη δεν έχει υπάρξει η παραμικρή ένδειξη ότι η κρίση μπορεί να αποκλιμακωθεί.

Το κομμουνιστικό κόμμα της Κίνας μέσω της εφημερίδας Global Times προειδοποίησε πως η χώρα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε πόλεμο εάν η Ινδία δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή, την ίδια ώρα που πραγματοποιεί συνεχώς ασκήσεις στο Θιβέτ ενώ συγκεντρώνει στρατεύματα για τις ασκήσεις αυτές.

Το επεισόδιο ξεκίνησε στις 16 Ιουνίου όταν Ινδοί συνοριακοί φρουροί διέσχισαν το συνοριακό πέρασμα καταλαμβάνοντας, σύμφωνα με την Κίνα, κινεζικό έδαφος προκαλώντας την οργή του Πεκίνου.

«Η Κίνα δεν αναγνωρίζει το έδαφος το οποίο βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των ινδικών δυνάμεων ως επικράτεια της Ινδίας. Διαπραγματεύσεις εξακολουθούν να διεξάγονται αλλά η ατμόσφαιρα των συζητήσεων δηλητηριάζεται από την Ινδία.

Η Κίνα δεν επιθυμεί την πολεμική αναμέτρηση με την Ινδία αλλά και δεν φοβάται να πάει σε πόλεμο για να περιφρουρήσει την εθνική της κυριαρχία ενώ κάνει προετοιμασίες για ένα πόλεμο μεγάλης διάρκειας»!

Αυτό αναφέρουν σε άρθρο τους οι κινεζικοί Global Times. Από την άλλη πλευρά υψηλούς τόνους στην αντιπαράθεση κρατά και ο ιδικός Τύπος.

Σε άρθρο τους οι Hindustani Times με τίτλο «η Ινδία πρέπει να έτοιμη να ανοίξει τη μύτη στην Κίνα», αναφέρουν πως «η παρούσα κρίση .με την Κίνα στο Sikkim παρέχει τη δυνατότητα στην Ινδά να αντλήσει χρήσιμα μαθήματα. Αυτά πηγαίνουν πολύ πιο πέρα από την κινεζική επέκταση στο οροπέδιο του Μπουτάν.

Εάν η Ινδία δεν αντιμετωπίσει τώρα την απειλή με την κατάλληλη στρατηγική από την Κίνα, απειλή η οποία μεγαλώνει συνεχώς , τότε είναι φανερό ότι θα αντιμετωπίσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα από αυτό που υπάρχει τώρα.

Δυστυχώς η μνήμη στην Ινδία είναι μικρή και το αποτέλεσμα είναι να θολώνει τη μεγάλη εικόνα».

Βέβαια το παραπάνω θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο και ενός άρθρου στην Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα δεν αντιμετωπίσει την τουρκική απειλή τώρα, τότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Δεν είναι γνωστό εάν η Ινδία ακολουθήσει το παράδειγμα της ελληνικής στρατηγικής «ψυχραιμίας», αλλά η υπόθεση εκεί είναι αρκετά περίπλοκη.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Ινδός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας θα βρεθεί στο Πεκίνο μεταξύ 26 και 27 Ιουλίου για συζητήσεις με την Κίνα. Εάν οι συνομιλίες δεν αποφέρουν καρπούς τότε η «λύση» μάλλον θα αναζητηθεί στην ένοπλη σύγκρουση των δύο χωρών.