MENU

Λαοθάλασσα και φωτιές απέναντι στους ηγέτες της G20

Περί τις 100.000 διαδηλωτών βρίσκονται και σήμερα στην πόλη του Αμβούργου στη Γερμανία, όπου συναντώνται οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.
 Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο από την Πέμπτη, ενώ δεν έλειψαν τα έκτροπα και η βία, με την αστυνομία να επεμβαίνει με χρήση δακρυγόνων και ρίψη νερού.
Οι διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί σε διάφορα σημεία της πόλεις με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει οδικοί 

άξονες.





Η ένταση επεκτάθηκε σε όλη την πόλη του Αμβούργου και

όπως αναφέρει η DW, μπορεί οι διαδηλωτές να μην ματαίωσαν την συνάντηση των G20, ωστόσο κατάφεραν να ακυρώσουν εμφάνιση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Β. Σόιμπλε. Ο Γερμανός πολιτικός ακύρωσε εμφάνισή του σε συζήτηση στο περιθώριο της συνάντησης, εξαιτίας της ιδιαίτερα ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στους δρόμους της γερμανικής πόλης.


Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάας, προειδοποίησε πως οι διαδηλωτές θα διωχθούν ποινικά για τις βίαιες πράξεις τους. Όπως είπε, πολίτες που διαπράττουν βίαιες ενέργειες "υπό το μανδύα του δικαιώματος στη διαδήλωση" θα λάβουν απάντηση για τις πράξεις τους στο δικαστήριο. Τη βία μεμονωμένων ατόμων καταδίκασε και ο ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που δήλωσε "Κατανοώ την κριτική απέναντι στους G20 και συμφωνώ με σημαντικό μέρος αυτής" ανέφερε, προσθέτοντας πως σε δημοκρατικές χώρες θα "πρέπει να καθίσταται δυνατό για ηγέτες κρατών από όλο τον κόσμο να συνανντώνται".


Η Μελάνια Τραμπ εγκλωβίστηκε πρακτικά στο δωμάτιο του ξενοδοχείο της, καθώς υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά της.
Σταθμευμένα αυτοκίνητα κάδοι, ακόμη και ποδήλατα τυλίχτηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα η πόλη να μοιάζει από μακριά ως σημείο εμπόλεμης σύρραξης, με πυκνό μαύρο καπνό να είναι ορατός από αρκετά χιλιόμετρα.





Εκατοντάδες διαδηλωτές επιχείρησαν μάλιστα να σπάσουν την ζώνη ασφαλείας, γύρω από το χώρο όπου λαμβάνει χώρα η σύνοδος.
Παρά τις προσπάθειες βέβαια των διαδηλωτών να εμποδίσουν την πρόσβαση των ηγετών, κάτι τέτοιο αποφεύχθη
Νωρίτερα η γερμανική αστυνομία ανέφερε πως οι διαδηλωτές έριξαν φωτοβολίδα σημαδεύοντας ελικόπτερο των αρχών που πετούσε πάνω από το Αμβούργο και η οποία λίγο έλειψε να βρει το στόχο

Επεισόδια και το βράδυ της Πέμπτης

Η πορεία των διαδηλωτών ξεκίνησε την Πέμπτη, με τους πολίτες να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να στέλνουν το μήνυμα στους ηγέτες των 20 χωρών: "Καλώς ήρθατε στην κόλαση"! Στην κεφαλή της βρίσκονταν κάποιες εκατοντάδες μαυροντυμένων αντιεξουσιαστών. Πολλοί εξ αυτών φορούσαν κουκούλες. Μετά από μόλις 400 μέτρα πορείας η αστυνομία τους έκλεισε τον δρόμο. Ο επικεφαλής της αστυνομικής επέμβασης κάλεσε τους διαδηλωτές να βγάλουν τις κουκούλες ειδάλλως η αστυνομία θα αναλάμβανε δράση. Οι διαδηλωτές δεν ανταποκρίθηκαν

(ASSOCIATED PRESS)
Τότε περισσότεροι αστυνομικοί έκαναν την εμφάνισή τους από όλες τις πλευρές. Στις τάξεις των διαδηλωτών η νευρικότητα ήταν πλέον διάχυτη, ειδικά όταν αστυνομικοί με ειδικές μαύρες στολές και σπρέι πιπεριού αναμείχθηκαν με το πλήθος που παρακολουθούσε από τα πεζοδρόμια. Η κλιμάκωση φαινόταν να είναι απλά θέμα χρόνου. Πολλοί απομακρύνθηκαν μέσω παραδρόμων, εκατοντάδες όμως παρέμειναν στη διαδήλωση. Τελικά φωτοβολίδες και μπουκάλια εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση των αστυνομικών, οι οποίοι επιστράτευσαν αντλίες νερού και σπρέι πιπεριού κατά των διαδηλωτών ώστε να διαλύσουν τη συγκέντρωση. Πολλοί άνθρωποι τράπηκαν σε φυγή μπροστά στις συμπλοκές. «Δεν ήθελαν να αφήσουν ποτέ την πορεία να φτάσει στο κέντρο», σχολίασε ένας διαδηλωτής, προβλέποντας ότι «θα ακολουθήσουν θερμές ημέρες στο Αμβούργο».

ΦΩΤΟ AP/ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ DW