MENU

Έτσι θα εξελιχθεί ένας νέος πόλεμος στην κορεάτικη χερσόνησο - Πως θα εμπλακούν οι Μεγάλες Δυνάμεις

Του Άρη Δημόπουλου/Η πιθανότητα μία περιφερειακή σύγκρουση στην κορεάτικη χερσόνησο να εξελιχθεί σε έναν ευρείας κλίμακας πυρηνικό πόλεμο είναι πλέον ένα υπαρκτό σενάριο. Πάνω σε αυτό το σενάριο, αναλύοντας τις απανωτές αλληλεπιδράσεις που θα προκύψουν από έναν ευρείας κλίμακας πόλεμο, η εμπλοκή των Μεγάλων Δυνάμεων είναι ένα νευραλγικό κεφάλαιο.
Στην πραγματικότητα οι χώρες που φαίνονται να εμπλέκονται από την πρώτη στιγμή είναι οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα. Στο πιο ανησυχητικό σενάριο, άμεση εμπλοκή έχουν τόσο η Ρωσία, όσο και μετέπειτα χώρες της γηραιάς ηπείρου όπως η Μ.Βρετανία και η Γαλλία.
Το Royal United Services Institute (RUSI) προειδοποιεί πως ένας περιφερειακός πόλεμος με απαρχή την κορεάτικη χερσόνησο είναι ένα υπαρκτό σενάριο που μελετάται σε όλες τις πιθανές εκφάνσεις του. Μία "τρομακτική πραγματικότητα" αποκαλεί τον πόλεμο στην ανατολική Ασία το RUSI, που αναλύει μεταξύ άλλων και τη σειρά που οι Μεγάλες Δυνάμεις θα εμπλακούν.
"Αυτό που γνωρίζουμε είναι αν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τηλεφωνήσει στην οδό Downing Street μέσα σε μια ώρα για να ζητήσει υποστήριξη. Η Ρωσία και η Κίνα θα ζητήσουν άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου θα καλύπτουν στην συντριπτική τους πλειοψηφία τις πρώτες συγκρούσεις. Η πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας θα είχε στη διάθεσή της μόνο λίγες ώρες, για να καταστήσει σαφές εάν εμπλακεί στον πόλεμο ενεργά ή όχι".
Μάλιστα το εν λόγω ινστιτούτο εκτιμά πως από την Ευρώπη, η Μ.Βρετανία θα πρέπει να εμπλακεί άμεσα, προετοιμαζόμενη από σήμερα για την μεγάλη σύγκρουση στην ανατολική Ασία. 
Το μέλλον της υπόλοιπης...ενωμένης Ευρώπης , αλλά και της ακριβής αντίδρασης της Ρωσίας παραμένει άγνωστο, κάτι που δεν μπορεί να εκτιμήσει με ιδιαίτερη ευκολία το RUSI.
Το ποιο από τα δεκάδες διαφορετικά σενάρια που μελετώνται από τις Μεγάλες Δυνάμεις θα λάβει χώρα, μένει να το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα προς την...ανατολή.