Τι είναι οι τυφώνες και ποιες οι κατηγορίες τους.Τι σημαίνει τυφώνας κατηγορίας 5

Η καταγωγή αυτής της λέξης δεν είναι απόλυτα σίγουρη. Υπάρχουν δύο θεωρίες. Ετυμολογικά, κατάγεται από το αρχαίο ελληνικό τυφών, στρόβιλος. 
 Ο λατινικός χώρος την πήρε και την έκανε typhonas με την έννοια μεγάλος άνεμος. 
Αργότερα, οι Άραβες μετέτρεψαν τη λέξη σε tûfân και έτσι αυτή διέσχισε τον μουσουλμανικό κόσμο μέχρι τη Μαλαισία, όπου παρελήφθη από Πορτογάλους θαλασσοπόρους και μετετράπη σε tufão με τη σύγχρονη έννοια.

Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, η λέξη προέρχεται από τους κινέζους και προφέρεται tai fung΄και σημαίνει μεγάλος άνεμος και την έφερε ο βενετός έμπορος Cæsar Frederick μετά από ένα ταξίδι του στην Κίνα. 
Οι τυφώνες κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τις μέγιστες  ταχύτητες των ανέμων, αλλά και ακόμη λιγότερο ισχυρές καταιγίδες μπορεί να είναι θανατηφόρες.

Ο τυφώνας Irma, ο οποίος προκάλεσε χάος στην Καραϊβική και τη Φλόριντα, έρχεται με μεγάλη ταχύτητα μετά τον τυφώνα Harvey που προκάλεσε χάος και πλημμύρισε το Τέξας.

Αλλά τι είναι οι τυφώνες; Πώς σχηματίζονται; Πώς παίρνουν τα ονόματά τους; Και γιατί είναι μερικοί πολύ πιο καταστροφικοί από άλλους; 

Ας δούμε τις απαντήσεις στις πιο πάνω ερωτήσεις σχετικά με τον τυφώνα.

Τι είναι ένας τυφώνας;

Ένας τυφώνας είναι ένας τροπικός κυκλώνας. Πρόκειται για μεγάλες, στροβιλισμένες καταιγίδες που έχουν βίαιους ανέμους, έντονες βροχοπτώσεις και συνήθως συνοδεύονται από ένα μεγάλο «τείχος νερού» γνωστό ως κύμα καταιγίδας.

Εικόνα: ΗΦλόριντα κλείνει καθώς οι εξωτερικές ζώνες του τυφώνα Irma αρχίζουν να φτάνουν στο κράτος

Πώς σχηματίζονται;

Απαιτούνται πολλοί παράγοντες για τον σχηματισμό ενός τροπικού κυκλώνα.

Ένας θερμός ωκεανός είναι απαραίτητος. Έτσι, υπάρχει μια προϋπάρχουσα μετεωρολογική διαταραχή, υγρασία και ελαφρύς άνεμος.

Παρ 'όλα αυτά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν επακριβώς γιατί κάποιοι γίνονται τυφώνες και άλλοι όχι. Οι ισχυρότερες καταιγίδες είναι συχνά τυφώνες τύπου «Πράσινου Ακρωτηρίου». Ονομάζονται επειδή προέρχονται από τροπικές διαταραχές κοντά στα νησιά του Πράσινου Ακρωτηρίου - από τη δυτική ακτή της Αφρικής.

Πώς μετριέται;

Η ένταση των τυφώνων του Ατλαντικού μετριέται χρησιμοποιώντας την κλίμακα αιολικής ενέργειας των τυφώνων Saffir-Simpson (SSHWS).

Αυτό τοποθετεί τους τυφώνες σε πέντε κατηγορίες - από το ένα  έως το πέντε - ανάλογα με τη συνεχή ένταση του ανέμου.

Η κλίμακα δεν μετρά πόση βροχή φέρνει ένας τυφώνας ή το επίπεδο της καταιγίδας - παρόλο που αυτά μερικές φορές είναι ακόμα πιο καταστροφικά από τον άνεμο.

Ποιες είναι οι κατηγορίες και τι σημαίνουν;

Το Αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Τυφλών έχει διαφορετική περιγραφή για τροπικές καταιγίδες και καθεμία από τις πέντε κατηγορίες τυφώνα.

Συνοπτικά οι κατηγορίες τυφώνων

Τροπική καταιγίδα: Άνεμοι 60χιλ/ώρα - 120χιλ / ώρα
Οι τυφώνες ξεκινούν τη ζωή τους ως ένα σύνολο από καταιγίδες με κεραυνούς που ενώνονται κάτω από ορισμένες ατμοσφαιρικές συνθήκες πριν γίνουν τροπική καταιγίδα.
Αν και συχνά είναι πολύ λιγότερο ισχυρές από έναν τυφώνα, οι τροπικές καταιγίδες μπορεί να είναι ακόμα θανατηφόρες.
Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Άγιο  Δομίνικο και την Αϊτή, όταν η τροπική καταιγίδα Erika έπληξε το 2015, φέρνοντας ισχυρούς ανέμους και έντονη βροχή που προκάλεσε λάσπες.

Κατηγορία 1 τυφώνα: Άνεμοι 120χιλ/ώρα-150χιλ/ώρα
Αυτές οι καταιγίδες έχουν πολύ επικίνδυνους ανέμους που προκαλούν περιορισμένς  ζημιές.
Ανθεκτικά  σπίτια  θα μπορούσαν να υποστούν ζημιές στις στέγες και στις  υδρορροές. Μεγάλες κλαδιά δέντρων θα σπάσουν και  δένδρα που δεν έχουν βαθιές ρίζες μπορεί  να ξεριζωθούν.
Η εκτεταμένη ζημιά στις κολώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος είναι πιθανό να οδηγήσει σε διακοπή ρεύματος που μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.
Ο τυφώνας Stan ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 1 όταν έπληξε το Μεξικό τον Οκτώβριο του 2005. Ο τυφώνας προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες σε  ορεινές περιοχές, προκαλώντας περισσότερους από 1.600 θανάτους.

Κατηγορία 2 τυφώνα: Άνεμοι των 150χιλ/ώρα-180χιλ/ώρα
Αυτές οι καταιγίδες έχουν πολύ επικίνδυνους ανέμους και θα προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές.
Γερά κατασκευασμένα σπίτια  θα μπορούσαν να υποφέρουν από μεγάλες ζημιές στη στέγη. Πολλά δέντρα με ρηχές ρίζες θα σπάσουν ή θα ξεριζωθούν και θα μπλοκάρουν πολλούς δρόμους.
Σχεδόν συνολικά θα καταστραφεί το ηλεκτρικό δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με διακοπές που θα μπορούσαν να διαρκέσουν από αρκετές ημέρες έως εβδομάδες.
Ο τυφώνας Fifi μεγέθους  2   παραμένει ένας από τους πιο θανατηφόρους που έχουν καταγραφεί στον  Ατλαντικό. 
Η καταιγίδα έφερε πλημμύρες που σκότωσαν έως και 10.000 άτομα στην Ονδούρα και σε άλλα μέρη της Κεντρικής Αμερικής το 1974.
Αφού υποβαθμίστηκε σε μια τροπική καταιγίδα, ο Fifi μεταφέρθηκε στον Ειρηνικό και μεταμορφώθηκε ως ο τυφώνας Orlene.

Κατηγορία 3 τυφώνα: Άνεμοι 180χιλ/ώρα-210χιλ/ώρα
Αυτός θεωρείται ένας μεγάλος τυφώνας που θα προκαλέσει καταστροφικές ζημιές.
Τα καλοφτιαγμένα σπίτια θα υποστούν σοβαρότατες  ζημιές. Πολλά δέντρα θα σπάσουν ή θα ξεριζωθούν, καταστώντας αδύνατη την κυκλοφορία σε πολλούς δρόμους.
Η ηλεκτρική ενέργεια και το νερό δεν θα είναι διαθέσιμα για αρκετές ημέρες έως εβδομάδες μετά το πέρας της καταιγίδας.
Ο τυφώνας Sandy που έφθασε στην κατηγορία 3 στο ισχυρότερο σημείο του αλλά είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 1  τη στιγμή που έφτασε στην ξηρά κοντά στον Atlantic City τον Οκτώβριο του 2012.
Η Sandy έφερε έντονη βροχή σε πολλά μέρη της Νέας Υόρκης και της Νέας Αγγλίας, με αποτέλεσμα 233 θανάτους. Παραμένει μια από τις πιο δαπανηρές φυσικές καταστροφές της Αμερικής.

Κατηγορία 4 τυφώνα: Άνεμοι 210χιλ/ώρα-250χιλ/ώρα
Ένας μεγάλος τυφώνας που θα προκαλέσει καταστροφικές ζημιές.
Καλά κατασκευασμένα σπίτια πλαισιωμένα μπορούν να υποστούν σοβαρότατες  ζημιές με απώλεια της μεγαλύτερης δομής της στέγης και ή μερικών εξωτερικών τοίχων.
Τα περισσότερα δέντρα θα σπάσουν ή θα ξεριζωθούν και οι ηλεκτρική ενέργεια θα είναι αδύνατη. Τα πεσμένα δέντρα και το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα απομονώσουν τις κατοικημένες περιοχές.
Οι διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος θα διαρκέσουν εβδομάδες και  ενδεχόμενως  σε μήνες. Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα είναι ακατοίκητο για εβδομάδες ή μήνες.
Στον ισχυρότερο τυφώνα του, ο Harvey ήταν μια καταιγίδα κατηγορίας 4. Ήταν ο πρώτος μεγάλος τυφώνας που έπληξε τις ΗΠΑ τα τελευταία  12 χρόνια  όταν έφτασε στην ξηρά στο Τέξας τον Αύγουστο του 2017.
Ο Χάρβεϊ προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες στο Χιούστον και οδήγησε άμεσα σε περισσότερους από 70 θανάτους. Το κόστος μόνο του καθαρισμού έχει εκτιμηθεί σε περισσότερα από 70 δισ. Δολάρια.

Κατηγορία 5 τυφώνα: Άνεμοι άνω των 250χιλ/ώρα 
Η ισχυρότερη κατηγορία του τυφώνα που θα προκαλέσει τεράστιες καταστροφικές.
Μεγάλο ποσοστό  σπιτιών θα καταστραφεί, ολοσχερώς και  όλες οι στέγες των σπιτιών θα καταστραφούν μαζί με κατάρρευση τοίχων.
Τα πεσμένα δέντρα και οι κολώνες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος θα απομονώσουν τις κατοικημένες περιοχές. Οι διακοπές ρεύματος θα διαρκέσουν από εβδομάδες έως και μήνες.
Το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής θα είναι ακατοίκητο για εβδομάδες ή μήνες.
Οι τυφώνες της κατηγορίας 5 συγκαταλέγονται συχνά μεταξύ των πιο διαβόητων. Ο τυφώνας Irma κατέστρεψε την Μπαρμπούντα, τον Άγιο Μαρτίνο και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους τον Σεπτέμβριο του 2017, πριν κατευθυνθεί προς την Κούβα και τη Φλώριδα.
Ο τυφώνας Katrina ήταν επίσης καταιγίδα κατηγορίας 5. Αν και είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 3 από τη στιγμή που έπληξε τη Λουιζιάνα τον Αύγουστο του 2005, οι έντονες βροχοπτώσεις και η καταιγίδα που προκάλεσε προκάλεσαν μαζικές πλημμύρες στη Νέα Ορλεάνη. Η Κατρίνα προκάλεσε περίπου 1.800 θανάτους κάνοντάς την μια από τις πιο θανατηφόρες καταιγίδες που έπληξε ποτέ τις ΗΠΑ.
Στην κατηγορία 5 και ο τυφώνας Μιτς που έφερε πρωτοφανείς ποσότητες βροχοπτώσεων στην κεντρική Αμερική όταν έπληξε τον Οκτώβριο του 1998. Η αργή κίνηση του σε Ονδούρα και τη Νικαράγουα έφερε πλημμύρες και λάσπες και προκάλεσε περισσότερους από 11.000 θανάτους. Είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος τυφώνας του Ατλαντικού που έχει καταγραφεί - και ο χειρότερος των τελευταίων χρόνων.
Ο τυφώνας Andrew χτύπησε τη Φλόριντα ως καταιγίδα κατηγορίας 5 τον Αύγουστο του 1992. Προκάλεσε 65 θανάτους και τότε ήταν η πιο δαπανηρή φυσική καταστροφή της Αμερικής.