MENU

Θα εκπλαγείτε αν μάθετε σε τι ύψος μπορουν να πετάξουν οι πάπιες και οι χήνες

Ένα συνηθισμένο πουλί  παρόμοιο σε μέγεθος με μια αγριόπαπια  αντιμετωπίζει χαμηλά επίπεδα οξυγόνου ώστε να πετάξει πάνω από τα Ιμαλάια.

Ένα είδος όμως πάπιας είναι σε θέση να πετάξει σε υψόμετρα μέχρι 6.800 μέτρα (22.000 πόδια), όπως έχουν ανακαλύψει ερευνητές.

Η πτήση μιας καστανόπαπιας είναι η «πρώτη απόδειξη της ακραίας πτήσης σε υψόμετρο για μια πάπια», σύμφωνα με ειδικούς του Πανεπιστημίου του Exeter.

Δορυφορικά δεδομένα  χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση  15 πάπιων καθώς μετανάστευαν από τις περιοχές αναπαραγωγής τους, βόρεια των βουνών των Ιμαλαΐων προς το 
οροπέδιο στο νότιο Θιβέτ  για το χειμώνα.

Οι πάπιες πετούσαν πάνω από τα Ιμαλάια την άνοιξη,  στα 4.000 μ.,όπου τα επίπεδα οξυγόνου ήταν  κατά το ήμισυ.

Αποφεύγουν τις κορυφές των βουνών, αλλά συχνά πετούσαν πάνω και από 5.000 μ. (16.500 πόδια) και μερικές φορές πήγαν μέχρι και 6.800 μ.

Η επικεφαλής ερευνητής Nicole Parr, από το Κέντρο για την Οικολογία και Διατήρηση του Πανεπιστημίου στο Penryn Campus της Κορνουάλης, δήλωσε ότι ήταν "η πρώτη απόδειξη της ακραίας πτήσης σε υψόμετρο για μια πάπια".

Συνέχισε λέγοντας ότι: "Αυτό το είδος έχει πιθανώς έχει εξελιχθεί με μια σειρά προσαρμογών για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει  τα επίπεδα οξυγόνου που είναι τα μισά από εκείνα που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας.

"Δεν γνωρίζουμε ακόμα τη φύση αυτών των προσαρμογών".

Μια προηγούμενη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι  χήνες  είχαν εντοπιστεί σε 7.290m ή 24.000ft κοντά στο Everest το 2014. .

Η κ. Parr δήλωσε: "Η έρευνά μας δείχνει επίσης ότι η καστανόπαπια  έχει ταχύτερους ρυθμούς ανόδου από τη χήνα  - τα μόνα υδρόβια πτηνά που είναι γνωστό ότι πετούν ακόμα ψηλότερα".