MENU

«Αόρατος Εχθρός» – Η ταινία που μιλάει για τον «άνανδρο» πόλεμο

Μέσα στην καλοκαιρινή ανομβρία αξιόλογων ταινιών, από την Πέμπτη προβάλλεται στους κινηματογράφους η ταινία «Eye In the Sky» μεταφρασμένο σε «Αόρατος Εχθρός»
 O Γκάβιν Χουντ σκηνοθετεί μια άκρως δραματική και πολεμική ταινία με πρωταγωνιστές τους Έλεν Μίρεν, Άαρον Πουλ, Άλαν Ρίκμαν και Μπαρκάντ Αμπντί, που θα πρέπει να μας προβληματίσει. Παραγωγή: Μεγάλη Βρετανία – Νότια Αφρική
Η πλοκή
Μια πολυεθνική επιχείρηση των νατοϊκών δυνάμεων με drones, της οποίας ηγείται μια Βρετανίδα συνταγματάρχης, αναγνωρίζει στο Ναϊρόμπι τρεις καταζητούμενους, έτοιμους για τρομοκρατικό χτύπημα.
Το σκηνικό κλιμακώνεται, όταν οι συνθήκες επιτάσσουν η απλή σύλληψη να μετατραπεί σε εξολόθρευση, αφού οι τρομοκράτες ετοιμάζονται άμεσα για αποστολές αυτοκτονίας.
Από τη βάση του στη Νεβάδα, ο πιλότος drone Στιβ Γουοτς είναι έτοιμος να αφανίσει τους στόχους, όταν ένα 9χρονο κοριτσάκι εμφανίζεται απροσδόκητα κοντά στη ζώνη πυρός.
Τότε μπαίνει το δίλημμα: Να προχωρήσουν στην επίθεση θυσιάζοντας το κοριτσάκι ή να αφήσουν τους τρομοκράτες να προβούν στο δικό τους χτύπημα για να γλυτώσει η μικρή.
Ο «άνανδρος» πόλεμος
Όλες οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν στόχο άμαχο πληθυσμό μπορούν να θεωρηθούν ως «άνανδρες», χωρίς καμία αμφιβολία. Όμως σε τι διαφέρει ο πόλεμος των ισχυρών με τα drones; Άνανδρος και με τις δυο έννοιες, τόσο της έλλειψης ανδρείας, όσο και της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, τους μαχητές.
Η ταινία ακροβατώντας σε ένα αόρατο σκοινί εξομοιώνει τα δυο αυτά ύπουλα χτυπήματα, τόσο των τρομοκρατών, όσο και των ενόπλων δυνάμεων με τα υψηλής τεχνολογίας όπλα τους. Ξεγυμνώνει τη στυγνότητα με την οποία παίρνονται οι αποφάσεις από τους στρατιωτικούς της ατλαντικής συμμαχίας, αλλά και τη δειλία των πολιτικών που ο ένας πετάει την μπάλα στον άλλον.
Κριτικές
Ενώ στο εξωτερικό η ταινία δέχτηκε πολύ θετικές κριτικές και βαθμολογία κοινού (7,4) οι δικοί μας κριτικοί την βρήκαν… μέτρια! Το Αθηνόραμα μάλιστα, την θάβει κανονικά, αποκαλώντας την μελόδραμα και αξιολογώντας την πολύ χαμηλά:
Από τη μία έντονο σασπένς, αφηγηματική ένταση και πειστική απεικόνιση της μοντέρνας, hi tech μιλιταριστικής πραγματικότητας και από την άλλη μελοδραματικά διλήμματα και απλοϊκές, φιλοπόλεμες απαντήσεις. Κατά τ’ άλλα, «η πρώτη απώλεια σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια».


Η απαξίωση της ταινίας συμπληρώνεται και με το γεγονός ότι οι αντιπρόσωποι στην Ελλάδα δεν έκαναν καν τον κόπο να υποτιτλίσουν το τρέιλερ στα Ελληνικά, ως είθισται. Δείτε την χωρίς υπότιτλους. Η «μύγα»-drone που μπορεί να σε κατασκοπεύει χωρίς να το πάρεις χαμπάρι, δεν χρειάζεται μετάφραση!
Τι πάθατε όλοι; Μην δείτε καλή ταινία για να μην την φέρετε ή αν έρθει κατά λάθος να τη θάψετε. Μόνο και μόνο ο χαρακτηρισμός «μελοδραματικό δίλημμα» από πολίτη που τρώει στη μάπα 6-7 χρόνια μνημόνια μιας σκληρής παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής σημαίνει ότι ή δεν έχει καταλάβει ακόμα τίποτα ή ότι οι κριτικές γράφονται στο πόδι ή…. με άλλα κριτήρια!
Οι δυο… «μαχητές» πιλότοι – ο πόλεμος γίνεται από την κονσόλα:
eye-in-the-sky-toronto-film-festival1
Eye-otherpilot