MENU

Τι έκανε ο ΝΟΑΑ πετώντας με αεροπλάνο μέσα στον τυφώνα;

Ένα πλήρωμα δύο ατόμων πέταξε κατευθείαν στην καρδιά του κατηγορίας πέντε τυφώνα, του ίδιου τυφώνα που ήταν τόσο ισχυρός,  ώστε με τη βουή και μόνο, ενεργοποίησε σεισμογράφους… (;) Αλλά το αεροπλάνο, έκανε βόλτες μέσα κι έξω από αυτόν… (;)

Το αεροπλάνο έκανε αυτή την “επικίνδυνη αποστολή”, προκειμένου να συλλέξει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις της και να βοηθήσει να προβλέψει πώς θα συμπεριφερόταν, σύμφωνα με την Guardian. Ευτυχώς, γιατί μόνο δυο ολόκληρα νησιά της Καραϊβικής σβήστηκαν από τον χάρτη!
Το υλικό καταγράφηκε από τον μηχανικό του National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), Nick Underwood, ο οποίος συνοδευόταν από τον πιλότο του αεροπλάνου. Άλλοι “μάρτυρες” δεν χρειάζονταν.


Η κάλυψη της επιχείρησης από την εφημερίδα είναι… θεαματική! Κανένα άλλο αεροπλάνο δεν τόλμησε να μπει μέσα, όλοι έκαναν κύκλους, σύμφωνα με τον τυχαίοχρήστη του τουίτερ και ειδικό αεροπλάνων και αεροδυναμικής, Jason Rabinowitz,  ο οποίος όλως τυχαία παρακολουθούσε όλη την πτήση από το flightradar24:

Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει το αεροπλάνο, ένα Lockheed Electra, μέσα στο μάτι του κυκλώνα;

Operation Stormfury : Είχε σχεδιαστεί για έναν ευγενή σκοπό, ή έτσι έδειχνε. Το έργο είχε στόχο να μειώσει τις ζημιές που προκαλούν οι τυφώνες μειώνοντας την ταχύτητα του ανέμου. Η επιχείρηση έτρεξε από το 1962-1983 και συνεπαγόταν την δημιουργία τεχνητής μεταφοράς του ματιού έξω από το μάτι της καταιγίδας με σπορά ιωδίου αργύρου. Το ιώδιο δημιούργησε ένα νέο μάτι, το οποίο θα έκλεινε το αρχικό μάτι της καταιγίδας (κάπως έτσι; 😉 ), μειώνοντας την έντασή της.
Αυτή η διαδικασία δοκιμάστηκε με τέσσερις τυφώνες και έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς της επιχείρησης. Είπαν ότι η ταχύτητα του ανέμου των τυφώνων μειώθηκε κατά 30%. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της επιχείρησης αμφισβητήθηκαν. Αποδείχθηκε ότι οι μη τροποποιημένοι τυφώνες δεν περιείχαν αρκετό υπερψυγμένο νερό για σπορά σύννεφων για να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι επικριτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα αρχικά αποτελέσματα της τροποποίησης δεν μπορούσαν να είναι αξιόπιστα, καθώς δεν έγινε ξεκάθαρη διαφοροποίηση μεταξύ τροποποιημένων τυφώνων και φυσικών.
Αλλά από την άλλη, το πείραμα γέννησε και πολλές θεωρίες συνωμοσίας λέγοντας πως ο αμερικανικός στρατός απλώς ήθελε να δει αν μπορεί να ελέγξει τους τυφώνες προς όφελός του. Υπό το πρόσχημα της «επιθυμίας να αυξηθεί η προστασία και να μειωθούν οι ζημίες που προκαλούνται από αυτές τις καταιγίδες».
Αχ αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας που δεν αφήνουν τον κοσμάκη να εμπιστευτεί το κράτος. ΚΑΙ το σκοτεινό κράτος, γιατί σε αυτό ανήκει η στρατιωτική βιομηχανία.
Μόνο που, διαβάζοντας το βιβλίο του ιστορικού καθηγητή, “Οπλίζοντας τη Μητέρα Φύση: Η Γέννηση του Καταστροφικού Περιβαλλοντισμού”,σχετικά με τη δημιουργία και εξέλιξη της οπλοποίησης του καιρού, έχοντας και στο νου την εν λόγω επιχείρηση Stormfury, απλά θα αναρωτηθείς:
Τι ακριβώς έκανε ο ΝΟΑΑ πετώντας με αεροπλάνο μέσα στον τυφώνα; Ιδού το ερώτημα…